Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 11-09-2018

Gioya Vlug (48) is senior verpleegkundige op de ICK-Transitie bij Erasmus MC-Sophia. Hier worden ouders én kind klaargestoomd voor hun volgende grote stap: samen naar huis kunnen.

Gioya ick-t, verpleegkundige

Van Alkmaar naar Rotterdam

Gioya begon als kinderverpleegkundige in een ziekenhuis in Alkmaar, maar kwam er al snel achter dat het werken in de acute kinderzorg haar het meest interesseerde: “Ik wilde het liefst met de ziekste kindjes mee als ze werden overgebracht naar een academisch ziekenhuis. Dus toen ben ik naar Rotterdam verhuisd om de opleiding tot IC-kinderverpleegkundige te volgen. Ik werk nu voor een deel nog op de IC, maar sinds vijf jaar ben ik ook senior Zorg en Kwaliteit op de ICK-Transitie.”

Bijzondere afdeling

De ICK-Transitie is volgens Gioya een bijzondere afdeling: “De meeste kinderen komen van de IC. Ze kunnen vaak niet gelijk naar huis, omdat ze thuis ook nog zorg nodig hebben. Denk aan kindjes met een centrale lijn, stoma of thuisbeademing. Wij trainen de ouders, zodat ze hun kind met een gerust en veilig gevoel thuis kunnen verzorgen. Ondertussen kunnen de kinderen nog meer opknappen, groeien, ontwikkelen en uitrusten.”

“Wij trainen de ouders, zodat ze hun kind thuis goed en veilig kunnen verzorgen.”

Zorg overdragen

“Het is zo mooi om te zien hoe patiënten opknappen en ouders groeien. Sommige ouders zijn heel onzeker, maar we zetten zóveel stappen met elkaar. We betrekken hen heel intensief bij de zorg, zodat we dit goed kunnen overdragen totdat ouders hun kind helemaal zelfstandig kunnen verzorgen. En daarbij kunnen we zo monitoren of het goed gaat.”

Weekendje oefenen

“De overgang van ziekenhuis naar huis is best heftig. Daarom proberen we hier de thuissituatie zoveel mogelijk na te bootsen. Ouders mogen hier 24 uur per dag zijn. De éénpersoonskamers zien er minder steriel uit als de ziekenhuiskamers. Ook hebben we een leuke speelkamer.” vertelt Gioya.

Zo is er ook een speciale transitiekamer op de afdeling: “Ouders, broertjes en zusjes kunnen dan een weekendje komen logeren om weer te wennen aan thuis. Ouders maken zelf onder andere de medicijnen en voedingen klaar. Zo ervaren ze hoe het is om het allemaal zelf te moeten doen. En wij als verpleegkundigen zijn er om te ondersteunen waar nodig.”

“Het is mooi om te zien hoe patiënten opknappen en ouders groeien.”

Meelopen

“We merken dat er steeds meer behoefte is aan dit soort zorg. En om nog meer kinderen en ouders te kunnen helpen, hebben we meer gespecialiseerd kinderverpleegkundigen nodig. De mogelijkheden voor jou als verpleegkundige bij ons op de ICK-T zijn enorm. Je kunt je werk hier bijvoorbeeld combineren met werken op de Intensive of Medium Care. Alles is mogelijk. Lijkt het je leuk om mijn nieuwe collega te worden? Kom dan eens een dagje meelopen. Je bent van harte welkom!”

Kom jij ons versterken?

Wil jij kinderen en ouders helpen om samen naar huis te kunnen? Bekijk onze vacature en word onderdeel van ons team!

Naar de vacature