Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 04-03-2020

Een tweeling en allebei werkzaam als kinderverpleegkundige in het Sophia Kinderziekenhuis, dat zie je niet vaak. Puck en Mabel (25) zijn zo hecht, dat ze beiden hetzelfde toekomstbeeld hadden. Ze vertellen er meer over.

Puck en Mabel, kinderverpleegkundigen Erasmus MC sophia
Puck (links) en Mabel (rechts)

Onafscheidelijk

Puck en Mabel zijn al vanaf hun geboorte onafscheidelijk. Ze gingen samen naar de basisschool, middelbare school en studeerden samen Verpleegkunde: “We keken vroeger altijd samen naar ziekenhuisprogramma’s op TV”, vertelt Mabel. “Daar is onze interesse voor de zorg en het ziekenhuis een beetje begonnen.”

Altijd een maatje

“We wilden na onze studie allebei heel graag de kinderaantekening halen, dus toen hebben we dat ook samen gedaan.” En dat heeft voldoende voordelen, volgens Puck: “Je hebt altijd een maatje om mee te studeren. Je kan elkaar helpen als je er even niet uitkomt, dat heeft het voor ons wel makkelijker gemaakt.”

Andere afdelingen

Inmiddels werken Puck en Mabel wel in hetzelfde ziekenhuis, maar niet op dezelfde afdeling. Puck bij het Kinderthoraxcentrum en Mabel op Kinderchirurgie Zuid. “Hoe leuk het tijdens onze opleidingen ook was, we wilden en mochten niet samen op één afdeling werken. Dat zou niet goed voor ons zijn, maar ook heel verwarrend voor patiënten en ouders”, zegt Puck.

“Ik vind het super interessant wat een hartje allemaal voor afwijkingen kan hebben en alsnog blijft kloppen.”

Puck, Kinderthoraxcentrum

Verder helpen

Mabel wist tijdens haar opleiding al dat ze naar het Erasmus MC-Sophia wilde: “Ik liep stage op een kinderafdeling in een perifeer ziekenhuis, waar ik het heel erg naar m’n zin had. Maar als de situatie van patiënten verslechterden, werden ze overgebracht naar het Sophia. Ik wilde weten hoe ze die patiënt dan verder gingen helpen.”

Stomazuster & Cardiozuster

“Het is hier complexer”, gaat ze verder. “Kinderen hebben nooit een gewone blindedarmontsteking, het is hier altijd gelijk geperforeerd. Maar er liggen hier ook baby’s met heftige darmaandoeningen die een stoma nodig hebben. Het fröbelen daaraan is helemaal mijn ding. Ik ben een echte stomazuster”, zegt Mabel lachend.

Puck is naar eigen zeggen een cardiozuster in hart en nieren: “Hartafwijkingen leken me in eerste instantie niks, maar toen ik hier stage liep vond ik het geweldig. Ik vind het super interessant wat een hartje allemaal voor afwijkingen kan hebben en alsnog blijft kloppen.”

“Er is altijd iemand die naar je verhalen wil luisteren of je even wil helpen als je ergens mee zit.”

Mabel, Kinderchirurgie Zuid

Vertrouwen van ouders

Over het mooiste aan hun vak zijn Puck en Mabel het eens: “De waardering en het vertrouwen dat je krijgt van ouders. En natuurlijk het werken met kinderen. Ze zijn zo direct. Het is super mooi als je ze ondanks hun situatie toch aan het lachen kan krijgen.”

Naar elkaar luisteren

Het grootste voordeel van samen hetzelfde beroep hebben? “Er is altijd iemand die naar je verhalen wil luisteren of je even wil helpen als je ergens mee zit”, zegt Mabel. “En het samen reizen is ook heel fijn”, sluit Puck af.

werken als kinderverpleegkundige

Meer weten over het werken als kinderverpleegkundige?

Als kinderverpleegkundige ga je aan de slag bij het Sophia Kinderziekenhuis, het oudste en grootste kinderziekenhuis van Nederland. En misschien wel het meest innovatieve. Je werkt met de meest bijzondere, veeleisende, kwetsbare en ontroerende patiënten: kinderen. Een groot verschil met het werken met volwassenen. Je hebt bijvoorbeeld ook altijd te maken met ouders, verzorgers en school. Een bezoekje aan de speelkamer, een lach, een grap of een knuffel zijn soms het belangrijkste medicijn.

Lees verder