Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 29-05-2019

Patricia Brokx (26) is leerling operatieassistent op de OK van Erasmus MC. Ze gaat bijna haar derde en laatste opleidingsjaar in. Ze vertelt meer over de reden waarom ze voor dit mooie vak koos en hoe ze de opleiding ervaart. Een ding is zeker: drie jaar lang werk én studie combineren is pittig, maar is het meer dan waard wat Patricia betreft.

Patricia Broks, OK Erasmus MC

Meer uitdaging opzoeken

Het vak van operatieassistent was Patricia onbekend totdat een vriendin het ter sprake bracht. "Ik heb een studie Huidtherapie gevolgd en was al een jaar of twee als huidtherapeute aan het werk in een medisch cosmetische kliniek. Ik miste op een gegeven moment wat uitdaging in mijn werk. Toen een vriendin vroeg of de opleiding tot operatieassistent iets voor mij zou kunnen zijn en ik me erin ging verdiepen voelde het gelijk goed. Had ik dit op de havo geweten, dan had ik hier meteen voor gekozen."

Solliciteren in plaats van aanmelden

Voor een opleidingsplaats op de OK moet je officieel solliciteren. Je treedt namelijk echt in dienst bij het Erasmus MC en combineert studeren met het werken op de OK. "Ik voldeed aan de vooropleidingseisen en werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ik hoorde meteen dat ik door was naar de tweede ronde: een meeloopdag op de OK. Best spannend natuurlijk, maar werd heel hartelijk ontvangen en de hele dag begeleidt door een ervaren operatieassistent."

“Vond het geweldig om te zien hoe de operatie verliep en de samenwerking in het team te ervaren.”

Complexe operatie bijwonen

De meeloopdag werkt twee kanten op. Je ervaart hoe het is om op een operatiekamer te werken en of dit bij je past. Tegelijkertijd geeft het een indruk van jou in deze setting. Dat weegt mee in de beslissing of je een opleidingsplaats aangeboden krijgt. "Ik mocht een complexe operatie bijwonen: een beenamputatie. Het klinkt misschien vreemd, maar ik was meteen in mijn element. Vond het geweldig om te zien hoe de operatie verliep en de samenwerking in het team te ervaren. De dag kon mij niet lang genoeg duren. Voor mij de bevestiging dat ik hier 100% voor wilde gaan. Kort daarna kreeg ik te horen dat ik was aangenomen."

Aantonen bekwaamheid

De opleiding duurt minimaal drie jaar en is ingedeeld in zes fases van een half jaar. Theorie lessen bij de Erasmus MC Academie combineer je met het opdoen van ervaring in de praktijk. "Tijdens de opleiding kom je met alle specialismen in aanraking. In het begin is het vooral meekijken. Daarna ga je onder begeleiding steeds meer zelfstandig doen, dat wordt van laag- naar hoogcomplex opgebouwd. Ieder half jaar draai je mee bij operaties vanuit een aantal specifieke medische specialismen. Daar leer je enorm veel van. Van de voorbereiding van deze operaties en het contact met de patiënt tot aan de stappen tijdens de operatie en het anticiperen hierop en vooruitdenken. Geen operatie verloopt exact hetzelfde, iedere patiënt is uniek. Tegelijkertijd werk je aan het behalen van de zogeheten 'proeven van bekwaamheid'.

“Een proeve van bekwaamheid toont aan of je voor een handeling bekwaam bevonden bent.”

Diploma behalen

Alle handelingen die je als operatieassistent moet kunnen verrichten worden door ervaren collega's beoordeeld. Hierover vertelt Patricia: "Dat zijn mijn werkbegeleiders met wie ik op de operatiekamer sta. Via feedbackformulieren koppel ik hun beoordeling terug aan mijn praktijkopleider. Bij drie positieve beoordelingen wordt de bekwaamheid voor de specifieke handeling vastgesteld. Aan het eind van de opleiding moet je op alle punten bekwaam bevonden zijn. Daar ben ik zelf verantwoordelijk voor en word daarbij ondersteund door praktijkopleiders. Ook bij mijn persoonlijke mentor kan ik altijd terecht. Bij de start van iedere fase stel ik samen met hen mijn leerdoelen vast en wordt er tussentijds geëvalueerd. De fase wordt afgesloten met een assessmentgesprek waarin ik moet aantonen mijn leerdoelen behaald te hebben. Op deze manier werk je toe naar het behalen van je diploma."

Mooie toekomst

Als gediplomeerd operatieassistent bij Erasmus MC ben je in principe bij alle operaties inzetbaar, maar specialiseer je je in een aantal vakgebieden. Veel operaties in ons academisch ziekenhuis zijn dusdanig complex dat het verregaande kennis vraagt. "Ik weet nog niet goed waarin ik me later wil specialiseren. Na iedere fase denk ik het zeker te weten totdat ik in aanraking kom met nieuwe specialismen die ook heel boeiend zijn. Een ding is zeker: ik geniet van iedere dag en heb de juiste keuze gemaakt om voor dit vak te kiezen. Drie jaar lang werken en studeren is pittig, maar heb er geen moment spijt van. Iedere dag is anders. Je werkt intensief samen in een team met verschillende collega's om één doel te bereiken: met z'n allen zorgen voor die patiënt die onze hulp nodig heeft. Daar doe ik het voor!"

OK Erasmus MC

Is een toekomst als operatieassistent iets voor jou?

Een operatie kan minuten kosten. Maar ook vele uren. Soms is de operatie het begin van een genezingsproces. Soms het sluitstuk van een behandeling. Voor de patiënt en voor het team op de OK is het bijna altijd het moment van de waarheid. Operatieassistenten spelen een cruciale rol in dit team. Ontdek meer over jouw mogelijkheden.

Lees verder