Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 19-08-2020

Luis Baptist Herrera (28) ontwikkelde zich in rap tempo tot verpleegkundige Interventiecardiologie bij Erasmus MC. Het hart heeft altijd zijn interesse gehad: "Het is voor mij het belangrijkste orgaan van het lichaam, het epicentrum." Hij vertelt er meer over. 

Luis Baptist Herrera, verpleegkundige Interventiecardiologie Erasmus MC

De oceaan over

De geboren Dominicaan Luis bracht zijn jeugd door op Aruba. Hij kwam naar Nederland om zijn droom arts te worden achterna te gaan. Zijn eerste stap was starten met mbo Verpleegkunde. "Ik heb altijd arts willen worden. Met een mavo diploma op zak kon ik geen Geneeskunde gaan studeren. Ik ben naar familie in Nederland vertrokken om daar verder te studeren. En zo kwam ik, met hulp van mijn zus, uit bij mbo Verpleegkunde. Dat dit zo goed heeft uitgepakt en uiteindelijk mijn toekomst bij het verpleegkundig vak lag had ik nooit bedacht."

Waar het hart vol van is

Vanaf de allereerste dag heeft het hart zijn interesse. "In het begin van de opleiding was de Nederlandse taal lastig voor mij. Klasgenoten verstonden mij niet eens", lacht de vrolijke Luis. Desalniettemin was de lesstof rondom het hart iets wat hij altijd direct begreep. "Toen wist ik het al: 'hier moet ik iets mee doen'. Het is het belangrijkste orgaan in het lichaam. Ik heb tijdens al mijn stages geprobeerd dichtbij het specialisme Cardiologie te blijven om steeds meer hierover te weten te komen."

“Ik wilde bij de beste werken en in mijn vakgebied is dat Erasmus MC.”

Bij de beste horen

Werkervaring deed Luis eerst op in verschillende verpleeghuizen. "Natuurlijk wilde ik bij Erasmus MC werken. Ik wilde bij de beste werken en in mijn vakgebied is dat Erasmus MC.", zegt Luis vol trots. "Dat zag ik al tijdens mijn stage bij de Cardiologie van Erasmus MC.” Ingegeven door onzekerheid koos Luis ervoor eerst werkervaring elders op te doen. "Toen ik 2 jaar later alsnog solliciteerde zei de één na de ander: 'Luis, je bent er weer, wat fijn!' Ik was gelijk welkom, met één voorwaarde: na een jaar de Cardiac Care opleiding volgen. Mijn eerdere onzekerheid was dus nergens goed voor. Je wordt gewoon heel erg goed begeleidt door alle collega's."

Ketenzorg

Bij de vraag wat zo mooi is aan de Cardiologie bij Erasmus MC straalt Luis van oor tot oor. "Juist de diversiteit en complexiteit van ziektebeelden en het feit dat je patiënten gedurende hun ziekteproces volgt en begeleidt vind ik mooi. Ik heb de hele ketenzorg rondom hartziekten meegemaakt vanuit de short stay unit en medium care tot aan onze high care unit. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst een patiënt mocht bellen dat er een hart voor transplantatie beschikbaar was. Patiënten staan soms lang op de wachtlijst en zie je gedurende hun ziekteproces vaak terug. Het gevoel dat je dan iemand blij mag maken is ontzettend mooi."

Ambities waarmaken

Dat je bij Erasmus MC gestimuleerd wordt om te groeien bevestigd Luis. "Tijdens de Cardiac Care opleiding liep ik een week stage op de Interventiecardiologie." Luis volgde zijn intuïtie en vroeg of hij hier niet kon blijven. "En dat kon. Met een paar aanvullende modules heb ik in dezelfde tijd niet alleen de opleiding tot Cardiac Care verpleegkundige afgerond, maar ook die tot verpleegkundige Interventiecardiologie. Afgelopen juni ontving ik mijn diploma en inmiddels heb ik ook al mijn eerste dienst gedraaid waarin je oproepbaar bent voor spoedgevallen. Het acute karakter van het werk op de Interventiecardiologie past bij mij."

Meteen raak

Tijdens die eerste dienst was het meteen raak. "Iets voor 24:00 uur werd ik gebeld. Er zou een patiënt binnenkomen met een hartinfarct waarbij met spoed een interventie verricht moest worden. De patiënt verkeerde in kritieke toestand. Alle zorg was nodig, van reanimeren tot aan medicatie toedienen om te stabiliseren en vervolgens assisteren bij de procedure om het probleem aan het hart te verhelpen. Om 04:00 uur was de procedure afgerond en konden we met het hele team trots zijn op de zorg die verleend was. De patiënt heeft het overleefd. Het was mijn vuurdoop als eerste dienst. Ging daarna met een goed gevoel naar huis."

“Ik hoor vaak van patiënten dat ze de sfeer bij ons zo fijn vinden.”

Ambitieuze grappenmaker

De onzekerheid aan het begin van zijn loopbaan heeft plaatsgemaakt voor stevige ambities. "In het Erasmus MC is nog geen Physian Assistent op gebied van Cardiologie. Ik wil de eerste worden", zegt Luis vastberaden met een vette knipoog erbij. 

In de tussentijd haalt hij alles uit zichzelf en zijn vak en blijft hij ook vooral grappenmaker zoals hij zichzelf omschrijft. "Ik hoor vaak van patiënten dat ze de sfeer bij ons zo fijn vinden. Buiten dat deze sfeer voor mij ook heel fijn is om in te werken, maakt het ook de patiënt rustiger tijdens een ingreep. Win-win dus", sluit Luis af. 

Interventiecardiologie Erasmus MC

Meer weten over het vak van verpleegkundige Interventiecardiologie?

Interventies worden uitgevoerd op het OK-complex van Erasmus MC. "Het verschil tussen een interventie en een operatie is dat wij het lichaam ingaan via heel kleine incisies in de pols of lies waardoor de patiënt vaak nog dezelfde dag naar huis kan. De revalidatieperiode van de interventie zelf is vaak heel kort." Luis Baptist Herrera, verpleegkundige Interventiecardiologie

Lees meer