Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 10-09-2020

Shurenska Bictorina (39) werkte al 10 jaar op de afdeling Cardiologie in het Erasmus MC toen ze het tijd vond voor een carrièreswitch. Daarvoor hoefde ze niet ver te zoeken, ze groeide door tot verpleegkundige Interventiecardiologie. Ze vertelt waarom ze de overstap maakte.

Shurenska, interventiecardiologie Erasmus MC

Gelijk verkocht

20 jaar geleden kwam Shurenska vanuit Curacao naar Nederland om te studeren. Een laboratoriumopleiding bleek uiteindelijk niets voor haar. Ze besloot door te studeren en werd verpleegkundige. “Mijn laatste stage was hier op de afdeling Cardiologie, daar ben ik 10 jaar gebleven.” Hier kwam ze voor het eerst in aanraking met de afdeling Interventiecardiologie. “Patiënten lagen bij ons op de Short Stay ter voorbereiding op een behandeling aan het hart. Ik wilde meer weten over de ingrepen en waarom we bepaalde handelingen moesten doen van tevoren. Dus liep ik een dagje mee en was gelijk verkocht.”

Op de interventiekamer

Shurenska mocht de overstap naar de Interventiecardiologie maken, op één voorwaarde: de opleiding voor Cardiac Care verpleegkundige volgen. “Die uitdaging ging ik natuurlijk aan. Een mooie kans om me verder te specialiseren in de cardiologische zorg. Ik werk nog steeds met dezelfde patiëntencategorie, maar nu op de interventiekamer tijdens de ingreep.”

“Ik liep een dagje mee en was gelijk verkocht.”

Ander programma

“Mijn werk was al niet saai, maar nu al helemaal niet meer”, vertelt Shurenska. “We weten van tevoren nooit wat ons te wachten staat. Van een hartkatheterisatie tot een aortaklepvervanging. We hebben elke dag een ander programma.”

Prioriteiten stellen

“Als verpleegkundige Interventiecardiologie ondersteun je de interventiecardioloog tijdens de procedure”, legt Shurenska uit. “Je zorgt voor de patiënt en begeleidt hem door de procedure heen. Vooruitdenken is hier heel belangrijk. Wat heeft de patiënt nodig en wat heeft prioriteit? Dat moet je goed kunnen inschatten, ook in acute situaties.”

Met een glimlach naar de afdeling

Vooral van de spoeddiensten gaan Shurenska’s ogen glimmen. “De acute zorg sprak me meteen aan. Ik kon niet wachten tot ik spoeddiensten mocht draaien. Daar krijg je zo’n adrenalinekick van. Patiënten kunnen heel onstabiel binnenkomen, ze maken op dat moment een hartinfarct door. We starten dan direct de procedure om de patiënt zo snel mogelijk weer stabiel te krijgen. Het is zo fijn om patiënten na een uur weer met een glimlach naar de afdeling te zien gaan. Daar doen we het voor.”

“Je ontwikkelt hier een extra zintuig waarmee je de acute situatie leert herkennen.”

Acute situaties voorkomen

Ook tijdens andere procedures komen acute situaties weleens voor, maar juist het voorkomen daarvan is volgens Shurenska de grootste uitdaging. “Je ontwikkelt hier als het ware een extra zintuig waarmee je de acute situatie leert herkennen en beoordelen. Hierdoor kunnen we snel handelen om een acute situatie te voorkomen. Natuurlijk heel mooi als dat lukt.” 

Rechterhand operateur

Shurenska heeft afgelopen juni haar diploma in ontvangst mogen nemen, maar uitgeleerd is ze nooit. “Ik ben nu aan het oefenen om steriel te mogen staan. Dat betekent dat je de rechterhand bent van de interventiecardioloog tijdens de behandeling. Je moet precies weten wat er moet gebeuren en steeds een stap vooruitdenken. Eigenlijk ben je dan een soort de tweede operateur, super vet.”

interventiecardiologie

Onmisbare schakel

Patiënten die in levensgevaar binnenkomen en enkele uren later door jouw hulp om een kopje koffie vragen. Dát is waarvoor je het doet. Jij bent een onmisbare schakel in de zorg voor én behandeling van patiënten met een (acuut) probleem aan de kransslagaderen van het hart of het hart zelf.

Lees verder