Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash lifeline

Opleiding tot anesthesiemedewerker

Functie-inhoud

Wat betekent het om een opleiding te volgen en tegelijkertijd te werken in het grootste universitair medisch centrum van Nederland? We vertellen je graag meer over de opleidingsplaats van leerling anesthesiemedewerker.

We zullen eerlijk zijn. Het opleidingstraject heeft je veel te bieden maar is ook best pittig. Drie jaar lang leren én werken is niet niks. We vinden het daarom belangrijk dat je weet waar je voor kiest. Wat ga je doen?

Als anesthesiemedewerker assisteer je de anesthesioloog bij de behandeling van de patiënt vóór, tijdens en na de operatie. Je draagt tevens zorg voor de anesthesiologische apparatuur en je bent voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de zorg van de patiënt tijdens het gehele operatieproces. Je bent bedacht op welke complicaties kunnen optreden en handelt hiernaar. Met elkaar zorg je ervoor dat de operatie zo goed mogelijk verloopt voor de patiënt, samen ga je voor het beste resultaat. Bij dit alles staat de zorg en veiligheid van de patiënt centraal. Bij algehele narcose ben je als het ware de oren en ogen van de patiënt, je bewaakt de veiligheid van de patiënt. Bij plaatselijke verdoving waarbij de patiënt bij kennis is, is goede communicatie en begeleiding weer erg belangrijk. Volop uitdaging dus. Ook omdat we veel verschillende en complexe operaties doen waardoor je veel kennis en ervaring opdoet en niet bent snel bent uitgeleerd.

Emre is anesthesiemedewerker en laat je zien wat er allemaal komt kijken bij het werk van een anesthesiemedewerker. Bekijk de (korte) video.

Werkomgeving

Op de OK van Erasmus MC is geen dag hetzelfde. Hier kom je ingrepen tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. Zware traumapatiënten uit de hele regio worden hier binnengebracht voor levensreddende ingrepen. Met regelmaat worden orgaantransplanstaties, hartoperaties en complexe oncologische ingrepen uitgevoerd. Weliswaar ben je soms bij minder operaties dan in andere ziekenhuizen, maar de operaties zijn wel diverser, complexer en uitdagender. Bij ons vind je onder andere bijzondere ingrepen zoals orgaantransplantaties, grote trauma’s, oncologische en thoraxchirurgie en complexe ingrepen bij kinderen. Topzorg voor de patiënt gaat hier voor alles.

Opleiding

De opleiding tot anesthesiemedewerker wordt gevolgd aan de Erasmus MC Academie en duurt totaal 3 jaar. Het bestaat uit verschillende leereenheden die in 6 fasen onderverdeeld zijn van elk 6 maanden.

Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Ons uitgangspunt is dat leren vooral plaats vindt in de praktijk en dat de vertaalslag van de theoretische kennis en de inzichten naar het eigen handelen essentieel zijn voor competentieontwikkeling. Lees meer over de opleiding.

De opleiding tot anesthesiemedewerker start jaarlijks in maart en september.

Profiel

Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats ben je minimaal in bezit van een HAVO of VWO diploma met profiel ‘natuur en gezondheid’ of ‘natuur en techniek'. Ben je verpleegkundige (A, MBO-V, HBO-V), dan ben je ook gekwalificeerd.

Het is als anesthesiemedewerker belangrijk dat je beschikt over goede sociale vaardigheden omdat je veel direct patiëntcontact hebt. Jij kunt je inleven in de patiënt, begrijpt dat een ingreep voor hen spannend is en weet door je persoonlijke benadering mensen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. Als anesthesiemedewerker heb je een zelfstandige rol maar je werkt ook veel samen met verschillende collega’s. Vanzelfsprekend is dat je leergierig bent en verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dit is essentieel voor het goed doorlopen van je opleidingstraject. Ook interesse in techniek is onmisbaar, dit is een belangrijk aspect in je dagelijkse werk.

Je bent iemand die initiatief neemt om nieuwe dingen te leren en te doen en je durft het ook aan te geven als je ergens nog niet klaar voor bent of twijfelt. Je staat stevig in je schoenen. Je gaat in je werk te maken krijgen met confronterende dingen zoals (jonge) mensen met ernstige ziekten of ingrepen bij mensen die slachtoffer zijn van zware ongevallen. Ook krijg je gedurende de hele opleiding zeer regelmatig feedback die bijdraagt aan je ontwikkeling tot topcollega. 

Het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een voorwaarde voor de aanstelling.

Wat bieden wij

Een prachtige kans om je ontwikkelen in een omgeving van topniveau als het gaat om complexe en specialistische operaties.

Het Erasmus MC betaalt je opleiding en het studiemateriaal. Bovendien krijg je gedurende de hele opleiding salaris. Tijdens de beroepsvoorbereidende periode van zes maanden krijg je het minimumloon, bij goede resultaten krijg je daarna een leer-arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding. Daarnaast bieden wij onder andere een eindejaarsuitkering van 8,3% van het jaarsalaris, een individueel reiskostenbudget, studiemogelijkheden en persoonlijk budget voor ontwikkeling. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (UMC).

Als je na de opleiding ambities hebt om door te groeien dan heb je in het Erasmus MC veel mogelijkheden om je verder te specialiseren en door te leren.

Meer weten over de opleiding?

"Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over de opleiding tot anesthesiemedewerker bij het Erasmus MC? Neem contact met me op, ik vertel je er graag meer over." - Annelies Gielen, coördinator Opleiding en Onderwijs

T: 06 109 192 38
E: j.gielen@erasmusmc.nl

Annelies Gielen, coordinator Opleiding en Onderwijs

Solliciteren naar een opleidingsplaats?

Op dit moment is het niet mogelijk te solliciteren naar een opleidingsplaats. Heb je interesse? Maak een job alert aan en we sturen je een e-mail zodra de vacature weer open staat en je kunt solliciteren. 

Stel een job alert in