Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash lifeline

Opleiding tot operatieassistent

Functie-inhoud

Wat betekent het om een opleiding te volgen en tegelijkertijd te werken in het grootste universitair medisch centrum van Nederland? We vertellen je graag meer over onze opleidingsplaats van leerling operatieassistent.

We zullen eerlijk zijn. Het opleidingstraject heeft je veel te bieden maar is ook best pittig. Drie jaar lang leren én werken is niet niks. We vinden het daarom belangrijk dat je weet waar je voor kiest. Wat ga je doen?

Als leerling operatieassistent assisteer je onder supervisie tijdens operaties. Je werkt nauw samen met chirurgen en bijvoorbeeld collega’s van de anesthesie. Je zorgt voorafgaand aan de operatie dat alle benodigdheden aanwezig en steriel zijn, checkt of alles werkt en zorgt dat de patiëntengegevens aanwezig zijn. Van elke operatie weet je welke techniek de operateur gaat toepassen, welke apparatuur daarbij nodig is en hoe deze functioneert. Op het juiste moment moet je ervoor zorgen dat de chirurg de benodigde instrumenten of medicamenten krijgt. Met elkaar zorg je ervoor dat de operatie zo goed mogelijk verloopt voor de patiënt, samen ga je voor het beste resultaat. Volop uitdaging dus. Ook omdat we veel verschillende en complexe operaties doen waardoor je veel kennis en ervaring opdoet en niet bent snel bent uitgeleerd.

Melissa en Martin werken als operatieassistent. Bekijk de (korte) video waarin ze er meer over vertellen.

Werkomgeving

Op de OK van Erasmus MC is geen dag hetzelfde. Hier kom je ingrepen tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. Zware traumapatiënten uit de hele regio worden hier binnengebracht voor levensreddende ingrepen. Met regelmaat worden orgaantransplanstaties, hartoperaties en complexe oncologische ingrepen uitgevoerd. Weliswaar ben je soms bij minder operaties dan in andere ziekenhuizen, maar de operaties zijn wel diverser, complexer en uitdagender. Bij ons vind je onder andere bijzondere ingrepen zoals orgaantransplantaties, grote trauma’s, oncologische en thoraxchirurgie en complexe ingrepen bij kinderen. Topzorg voor de patiënt gaat hier voor alles.

Opleiding

De opleiding tot operatieassistent wordt gevolgd aan de Erasmus MC Academie en duurt totaal minimaal 3 jaar, maximaal 4 jaar. Het verwerven van theoretische kennis wordt gecombineerd met het opdoen van ervaring in de praktijk. Tijdens het eerste half jaar ligt de nadruk op de theorie. Dit noemen we de beroepsvoorbereidende periode. Daarna komt het accent steeds meer op de praktijk te liggen. De hele opleiding bestaat uit verschillende leereenheden waarin steeds een specialisme of thema centraal staat. De leereenheden hebben een opbouw van laag- naar hoogcomplex. 

Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je, naast de theorie lessen, leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Lees meer over de opleiding.

De opleiding tot operatieassistent start jaarlijks in maart en september.

Profiel

Om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats ben je minimaal in bezit van een HAVO of VWO diploma met profiel ‘natuur en gezondheid’ of ‘natuur en techniek'. Ben je verpleegkundige (A, MBO-V, HBO-V), dan ben je ook gekwalificeerd.

Het is als operatieassistent belangrijk dat je beschikt over goede sociale vaardigheden omdat je veel en intensief in teams werkt. Jij bent iemand die van nature met veel verschillende mensen makkelijk kunt opschieten. Vanzelfsprekend is dat je leergierig bent en verantwoordelijkheidsgevoel hebt, dit is essentieel voor het goed doorlopen van je opleidingstraject. Je bent iemand die initiatief neemt om nieuwe dingen te leren en te doen en je durft het ook aan te geven als je ergens nog niet klaar voor bent of twijfelt. Daarnaast sta je stevig in je schoenen. Je gaat in je werk te maken krijgen met confronterende dingen zoals (jonge) mensen met ernstige ziekten of ingrepen bij mensen die slachtoffer zijn van zware ongevallen. Ook krijg je gedurende de hele opleiding feedback die bijdraagt aan je ontwikkeling tot topcollega. 

Het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een voorwaarde voor de aanstelling.

Wat bieden wij

Een prachtige kans om je ontwikkelen in een omgeving van topniveau als het gaat om complexe en specialistische ingrepen.

Het Erasmus MC betaalt je opleiding en het studiemateriaal. Bovendien krijg je gedurende de hele opleiding salaris. Tijdens de beroepsvoorbereidende periode van zes maanden krijg je het minimumloon, bij goede resultaten krijg je daarna een leer-arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding. Daarnaast bieden wij onder andere een eindejaarsuitkering van 8,3% van het jaarsalaris, een individueel reiskostenbudget, studiemogelijkheden en persoonlijk budget voor ontwikkeling. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (UMC).

Als je na de opleiding ambities hebt om door te groeien dan heb je in het Erasmus MC veel mogelijkheden om je verder te specialiseren en door te leren.

Meer weten over de opleiding?

"Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over de opleiding tot operatieassistent bij het Erasmus MC? Neem contact met me op, ik vertel je er graag meer over." - Annelies Gielen, coördinator Opleiding en Onderwijs

T: 06 109 192 38
E: j.gielen@erasmusmc.nl

Annelies Gielen, coordinator Opleiding en Onderwijs

Solliciteren naar een opleidingsplaats?

Op dit moment is het niet mogelijk te solliciteren naar een opleidingsplaats. Heb je interesse? Maak een job alert aan en we sturen je een e-mail zodra de vacature weer open staat en je kunt solliciteren. 

Stel een job alert in