Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash lifeline

"Elke bevalling blijft een bijzonder moment."

Bijzonder & divers

Vivian Janssen werkt als obstetrieverpleegkundige op de afdeling Verloskunde.

“Verloskunde bestaat eigenlijk uit drie kleine specialismes: zwangerschap, bevalling en kraambed. De afdeling Verloskunde bestaat dan ook uit versschillende units. De meeste patiënten beginnen hun opname op de zwangeren-unit, bevallen op de verloskamers en worden vervolgens verpleegd op de kraamafdeling. Elk stukje van het traject vraagt een andere werk- én benaderingswijze. Omdat ik rouleer over de units is mijn werk nooit saai.”

“Op de zwangerenafdeling verblijven patiënten wiens kindje mogelijk te vroeg geboren gaat worden, wiens kindje een afwijking heeft, en patiënten die zelf ziek zijn. Niet alleen fysiek, ook psychosociaal ligt hier een grote taak. Vaak zijn de zwangere dames langdurig opgenomen wat een hoop spanning met zich meebrengt.”

Sophia kinderziekenhuis

Bijzonder

“Hoeveel bevallingen ik inmiddels ook heb mogen meemaken: het blijft altijd een bijzonder moment! Ik assisteer bij een ‘normale’ bevalling, maar ben ook aanwezig op de operatiekamer bij een keizersnede. De patiëntenzorg op de verloskamers is heel intensief; als verpleegkundige ben je een spil in een héél belangrijke gebeurtenis in het leven van de patiënte en haar partner.”

“Je bent een spil in een héél belangrijke gebeurtenis in het leven van de patiënte en haar partner.”

Vivian, Verloskunde

Trots thuisgevoel

“Als ik naar mijn werk fiets zie ik het Erasmus Medisch Centrum al vanuit de verte. Een indrukwekkend groot gebouw. Met zijn ruim 13.000 personeelsleden en nog véél meer patiënten eigenlijk een stad midden in het centrum van de stad Rotterdam. Het relatief kleine Sophia Kinderziekenhuis voelt knus en inmiddels ook een beetje als thuis. Ik ben trots dat ik deel uit mag maken van zo’n mooie organisatie en nog trotser dat ik deel uitmaak van een team dat altijd klaarstaat voor de patiënten en goede zorg.”

“Erasmus MC-Sophia is een academisch centrum. Wat ik hier direct op de werkvloer van merk, is de complexiteit van de patiënten. Vanuit heel de regio Zuidwest Nederland komen patiënten met de meest uiteenlopende ziektebeelden op de afdeling voor behandeling.”

Afbeelding

Meer weten over het werken als obstetrie-verpleegkundige?

Met een spoedinterventiekamer, zes hypermoderne, drie obstetrische intensive care kamers en een Daycare is elke werkdag op de afdeling Verloskunde uitdagend.

Lees meer