Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 09-01-2020

Jaap Bongers is coördinator van het Mortuarium van het Erasmus MC, een bijzonder beroep: “Ja, hoe word je dat?" Jaap vertelt erover.

Jaap, coördinator mortuarium, Erasmus MC

Hoe word je dat?

Jaap begon als histologisch laborant in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. "Daar assisteerde ik al bij obducties. Die interesse bracht me naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Na drie jaar kreeg ik de kans om hier coördinator te worden. Inmiddels werk ik al een jaar of tien bij het Erasmus MC.”

Diverse taken

“Mijn taken zijn heel divers. Dat vind ik prettig. Ik ben geen man die de hele dag achter een computer wil zitten. We zijn verantwoordelijk voor het transport van de overledenen van de ziekenhuisafdelingen naar het mortuarium. Hier maken we de overledene toonbaar voor de nabestaanden: infusen worden verwijderd, wonden van een operatie of van een trauma worden gesloten, het lichaam wordt gewassen, we verzorgen de haren en de make-up, we sluiten de ogen en de mond."

Verzorging

"Die verzorging doen we ook samen met nabestaanden, als zij daar prijs op stellen," vertelt Jaap. "Er is ruimte voor rituele bewassingen, voor sommige families een belangrijk moment. Sinds 2010 mogen overledenen gebalsemd worden. Ook dat doen wij hier."

“Dit is een academisch ziekenhuis, allerlei zeldzame afwijkingen aan weefsels en organen passeren de revue.”

Pathologie-onderwijs

“Ik ben niet meer zo snel geraakt, maar natuurlijk, als ik in mijn privéleven iets naars meemaak, hebben trieste ervaringen op mijn werk meer impact. Mooie kanten zijn er ook: de diversiteit aan werkzaamheden is groot. Naast het verzorgen van de overledenen en de begeleiding van nabestaanden, geef ik onderwijs aan verpleegkundigen en studenten. Ik vertel hen wat we hier doen, maar ook ben ik betrokken bij pathologie-onderwijs."

Zeldzame afwijkingen

De Minimale Invasieve Autopsie (MIA) kan ons werk in de toekomst gaan veranderen: we verwijderen dan weefselstukjes met behulp van een naald, zonder in het lichaam van de overledene te snijden. Dankzij CT- en MRI-scanners verkrijgen we gedetailleerde informatie over de doodsoorzaak. De weefselstukjes worden opgeslagen in een weefselbank. Die is van onschatbare waarde, ook voor andere onderzoeksgroepen die meer kennis over bepaalde cellen en weefsels willen vergaren. Dit is een academisch ziekenhuis, allerlei zeldzame afwijkingen aan weefsels en organen passeren de revue. Geen dag is hetzelfde, ik leer nog steeds bij.”

Waarom het Erasmus MC?

We bieden de beste behandelingen voor de meest complexe ziektebeelden. We gebruiken innovatieve, nieuwe technieken. En we zoeken steeds naar slimmere en betere manieren om samen te werken. Het meest vooruitstrevende universitair medisch centrum van Nederland, wij zijn het Erasmus MC. 

Meer over het Erasmus MC