Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 11-10-2018

Sander van der Laan (24) is Cardiac Care verpleegkundige op de afdeling Cardiologie. Hij kreeg vroeger aan de keukentafel van zijn moeder al van alles mee over het verpleegkundig vak. Nu is hij zelf ook verpleegkundige. Hij vertelt over wat zijn werk bijzonder maakt en over zijn volgende carrièrestap richting de Intensive Care.

Sander van der Laan, CCU-verpleegkundige

Aan de keukentafel

Sander kreeg vroeger aan de keukentafel al van alles mee over het vak. Zijn moeder werkt als IC-kinderverpleegkundige in het Erasmus MC-Sophia en haar verhalen zorgde ervoor dat Sander ook de verpleging in wilde: “We bespraken vroeger allerlei complexe casussen tijdens het eten. Toen wist ik al: dit wil ik ook. Dus voor mij was het vrij duidelijk dat ik in het Erasmus MC wilde werken. En dat is gelukt!”

Divers specialisme

“Cardiologie vind ik een super interessant specialisme. Het is heel divers, je ziet hier van alles voorbij komen. Van hartkatheterisaties tot harttransplantaties en van hartinfarcten tot eindstadium hartfalen. Maar als academisch ziekenhuis zien wij bijvoorbeeld ook patiënten met een Left Ventricular Assist Device (LVAD). Dat is een steunhart waarmee een gedeelte van het eigen hart wordt overgenomen door een pomp. Patiënten blijven leven door een machine, maar daar horen ook beperkingen bij. Je probeert patiënten en naasten daarin zo goed mogelijk te ondersteunen en houvast te creëren. Dat maakt het werk echt mooi.”

“We bespraken vroeger allerlei complexe casussen tijdens het eten. Toen wist ik al: dit wil ik ook.”

Sterker in je schoenen

Om nog meer te kunnen verdiepen in complexe cardiologische aandoeningen, kreeg hij de kans om de Cardiac Care opleiding te volgen. En dat is volgens Sander een waardevolle aanvulling op zijn ontwikkeling: “Ik stond na het afronden van de opleiding een stuk sterker in m’n schoenen. Je snapt het specialisme nog beter en je kunt bepaalde situaties beter inschatten. Bijvoorbeeld, als een patiënt met diuretica veel plast, is er kans op een te laag kaliumgehalte wat hartritmestoornissen kan veroorzaken. Daar anticipeer je op door medicijnen te geven, zodat die hartritmestoornissen voorkomen worden."

"Het is de kunst om vooraf alle scenario’s al te bedenken, goed alert te zijn en op tijd anticiperen op wat je ziet om uiteindelijk de acute situaties voor te zijn. Als het tot een acute situatie komt dan ben je erop getraind om adequaat te handelen en de juiste benodigde handelingen te verrichten.”

Grote impact

“Ik heb ook een grote rol in de begeleiding van patiënten na een hartinfarct. Samen met de arts, fysiotherapeut, maatschappelijk werk en diëtist zorgen wij ervoor dat de patiënt weer een beetje houvast krijgt. De impact is vaak groot op de patiënt en diens naasten. Je probeert de patiënt zo goed mogelijk op weg te helpen in het leren omgaan met de gevolgen. Hoe intensief mag je bijvoorbeeld nog bewegen? Hoe moet de patiënt omgaan met eten en drinken, zijn er daar nog beperkingen in? Het is belangrijk om de patiënt zo de juiste leefregels mee te geven om een eventuele heropname te voorkomen en om kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden.”

“Het is de kunst om vooraf alle scenario’s al te bedenken om uiteindelijk de acute situaties voor te zijn.”

Mooi compliment

“Je kunt veel voor mensen betekenen. Laatst werd er bijvoorbeeld een patiënt overgebracht vanuit een ander ziekenhuis die kort daarna in een acute situatie terecht kwam. Gelukkig lukte het om haar te stabiliseren door adequaat te handelen. Het is dan zo mooi als de patiënt en familie na iets heel heftigs tevreden zijn met de zorg die je levert en hun vertrouwen geven. Ze hadden echt het gevoel: hier komt het goed. Een mooier compliment kun je niet krijgen.”

Ervaringen meenemen

Binnenkort zet Sander de volgende stap in zijn carrière: “Cardiologie heeft mij veel mooie kansen gegeven en ik heb hier ontzettend veel geleerd. Ik start binnenkort als IC-verpleegkundige in opleiding. Ook dat is het fijne van Erasmus MC, de doorgroeimogelijkheden zijn hier oneindig. De bagage van alle acute situaties binnen de cardiologie kan ik daar heel goed gebruiken. Die jaren ervaring gaan mij zeker helpen.”

Kom jij ons versterken?

Ben jij een leergierige verpleegkundige met de ambitie om de Cardiac Care opleiding te volgen? Bekijk de vacature en word onderdeel van ons team! 

Naar de vacature