Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 17-04-2019

Evelien Langenberg (39) is verpleegkundig specialist op de IC-Neonatologie van het Erasmus MC-Sophia. Ze werkte lang als IC-verpleegkundige op deze afdeling, maar wilde zich verder ontwikkelen. Ze vertelt wat haar taken en uitdagingen zijn als verpleegkundig specialist.

Evelien, verpleegkundig specialist

Verder specialiseren

Evelien wilde altijd al met kinderen werken. Ze werd verpleegkundige en koos voor de IC-Neonatologie: “Het specialisme heeft me tijdens een dag meelopen direct gegrepen. Het is mooi en uitdagend om te zorgen voor pasgeborenen en hun ouders.” Na een aantal jaren vond Evelien het tijd voor een nieuwe uitdaging en studeerde door tot verpleegkundig specialist. “Je leert een hele andere kant van het vak kennen. Je bent bijvoorbeeld bezig met de oorzaak en het behandelen van de symptomen en niet alleen met het herkennen van die symptomen. Dat is enorm interessant.”

Medisch bevoegd

Als verpleegkundig specialist werk je op het grensgebied van verpleegkunde en geneeskunde: “Ik ben 60% van mijn tijd bezig met patiëntgerichte taken. Dan ben ik verantwoordelijk voor de medische zorg op een IC of HC-unit. Ik begin de dag met de overdracht, voer het lichamelijk onderzoek bij patiënten uit, interpreteer eventueel aanvullend onderzoek en maak op basis daarvan, in overleg met de ouders en verpleegkundigen, een plan. Als verpleegkundig specialist ben je medisch bevoegd, dus voer je bepaalde medische taken zelfstandig uit. Denk aan het inbrengen van centrale lijnen, beademingsbuizen, uitvoeren van lumbaalpuncties of het voorschrijven van medicijnen. Daarnaast ben ik aanwezig bij risicobevallingen om na de geboorte de eerste zorg aan het kind te verlenen. Heel uitdagend en divers.”

“Als verpleegkundig specialist ben je medisch bevoegd dus voer je bepaalde taken zelfstandig uit. Denk aan het inbrengen van centrale lijnen en beademingsbuizen.”

Vast aanspreekpunt

Evelien is casemanager voor kinderen die onder de 27 weken zwangerschapsduur geboren zijn: “Dat betekent dat ik het vaste aanspreekpunt ben voor ouders tijdens de hele opnameperiode. Soms al vanaf het moment dat een moeder opgenomen wordt. Ik voer van te voren gesprekken met ouders over wat hen te wachten staat."

“We bespreken wekelijks met ouders hoe het klinisch met het kind gaat en bieden een luisterend oor.” gaat Evelien verder. “Deze kinderen liggen hier soms meer dan 16 weken, dan bouw je een bepaalde band op met ouders en het kind. Je probeert die spannende periode voor ouders behapbaar en begrijpelijk te maken. Als kinderen ontslagen zijn, krijgen we vaak nog foto’s opgestuurd of ouders komen na de poliafspraak langs om te laten zien hoe het met hen gaat. Dat is mooi om te zien.”

Samen zorg

Op de IC-neonatologie hebben ouders een belangrijke bijdrage in de zorg voor hun kind: “Dat noemen we samen zorg. Op de high-care zijn ouders één keer per week aanwezig bij de medische en verpleegkundige visite. Dan bespreken we de doelen van het kind. Bouwen we de ademhalingsondersteuning af of juist niet? Dat soort vragen. Ouders kennen hun kind tenslotte het beste. Ze groeien mee in de verpleegkundige en medische zorg.”

“Ouders kennen hun kindje tenslotte het beste. Ze groeien mee in de verpleegkundige en medische zorg.”

Veerkrachtig

“Ik blijf me verbazen over hoe veerkrachtig onze patiënten zijn. Het ene moment gaat het goed en het volgende moment gaat een kind opeens heel snel achteruit. Dat probeer je dan met elkaar zo snel mogelijk weer te stabiliseren.” Maar het gaat helaas ook wel eens mis, vertelt Evelien. “We behandelen op de grens van levensvatbaarheid. Soms lukt het niet. Dan beslissen we in een multidisciplinair medisch ethisch overleg of we wel of niet doorgaan met de behandeling. Natuurlijk bespreken we dit ook met ouders. Dat zijn heftige dingen, maar wil je mooi afsluiten.”

Kwaliteit verbeteren

“De andere 40% van mijn werktijd ben ik onder andere bezig met mijn eigen aandachtsgebieden. Die tijd kan ik heel makkelijk zelf indelen en dat geeft veel vrijheid. De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in reanimatie van de pasgeborene en het transport van neonaten. Verder ben ik bezig met protocollen maken, nieuwe technieken implementeren en het ontwikkelen en geven van onderwijs. Je bent bezig met de kwaliteitsverbetering. Bovendien hebben we een leuk en divers team van verpleegkundig specialisten. We kunnen alles met elkaar bespreken en leren elke dag van elkaar.”

Word onderdeel van ons team!

Wil jij je net als Evelien doorontwikkelen tot verpleegkundig specialist? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Lees verder