Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 17-12-2018

Ingrid van Hoof (28) is fysiotherapeut bij Erasmus MC. Toen ze enkele jaren geleden zelf als patiënt in het Erasmus MC lag, wist ze één ding zeker: hier wilde ze graag werken.

Ingrid, fysiotherapeut

Zelf revalideren

Ingrid wist al vroeg dat ze graag fysiotherapeut wilde worden: “Ik heb altijd al veel affiniteit gehad met de gezondheidszorg.” Ze rondde haar opleiding met succes af, maar kwam zelf in het ziekenhuis terecht: “Na veel onderzoeken werd ik doorverwezen naar het Erasmus MC. Ik ben hier geopereerd aan mijn been en toen ik hier aan het revalideren was wist ik dat ik hier mijn vak wilde uitoefenen. Ik stuurde een open sollicitatie en werd aangenomen.”

Eigen ervaring

“Mijn eigen ervaring heb ik kunnen ombuigen naar iets positiefs. Ik weet zelf nu heel goed hoe het is om te moeten revalideren. Daarom kan ik me nog beter inleven in hoe het voor patiënten is en kan ik hen hopelijk beter begeleiden.” 

“Ik weet nu heel goed hoe het is om te moeten revalideren. Daarom kan ik me nog beter inleven in hoe het voor patiënten is.”

Kracht testen

Als fysiotherapeut kom je in een academisch ziekenhuis ziektebeelden tegen die je ergens anders niet snel ziet. Ingrid werkt nu vooral met neurologische patiënten, die bijvoorbeeld zijn geopereerd aan een complexe hersentumor: “We zien veel patiënten die last hebben van uitval. We testen hoeveel kracht iemand nog heeft en welke functies wel, niet of minder werken. Zoals sensibiliteit en rompbalans om rechtop te kunnen zitten of staan. Ook wanneer iemand in coma ligt, kan je als fysiotherapeut veel doen. We stimuleren de gewrichtsmobiliteit om de bewegelijkheid te behouden. Dat is heel belangrijk. Het is heel divers werk.”

Totaal plaatje

We signaleren ook het gedrag wat een patiënt laat zien. Is er sprake van verminderde cognitieve functies, fatische stoornissen of ontremd gedrag? Je moet altijd het totaal plaatje bekijken.

“Ik ga met een glimlach naar huis als ik iets heb kunnen betekenen voor een patiënt.”

Voor het eerst weer staan

“Je kunt iemand in een kwetsbare periode helpen en een leidraad bieden. Ik ga met een glimlach naar huis als ik iets heb kunnen betekenen voor een patiënt. Bijvoorbeeld als een patiënt voor het eerst weer kan staan. Dat roept bij de patiënt en naasten zoveel emoties op. Het is mooi om daar aan bij te kunnen dragen.”

Vol ambities

Ingrid zit helemaal op haar plek, maar ze zit vol ambities: “Je krijgt veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Ik volg nu ook de master Kinderfysiotherapie en loop één dag per week stage in het Sophia Kinderziekenhuis. Uiteindelijk wil ik door naar de IC-Neonatologie. Ik ben zelf met 24 weken geboren. De impact op familieleden is heel groot, dus hierin kan je qua begeleiding veel betekenen.”

Schrijf je in voor ons job alert

Wil jij ook werken in het Erasmus MC, maar zit jouw droombaan nog niet tussen onze vacatures? Schrijf je dan in voor ons job alert!

Schrijf je in