Skip to main content
logo-erasmus lifeline-menu facebook twitter linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash

Werken aan beter worden is steeds beter willen worden

IC-verpleegkundige

Erasmus MC is een van de beste academische ziekenhuizen van Europa. Dat merk je zeker op de Intensive Care. De ziektebeelden zijn er complex en uitdagend. Innovatie is er standaard. Op onze level 3 IC's haal je als IC-verpleegkundige elke dag het beste uit jezelf.

Verschillende uitdagende afdelingen

Met jouw kennis kun je bij Erasmus MC heel wat kanten op. We hebben meerdere level 3 IC-afdelingen. Maar als IC-verpleegkundige ben je ook van belang voor andere afdelingen. Cardiologie kan niet zonder jouw vermogen om te handelen in acute situaties bij Electrofysiologie en Interventie. Op de Recovery en PACU maakt jouw klinische blik het verschil. En op de IC Kinderen en IC Neonatologie is jouw technische kennis doorslaggevend.

Verschillende uitdagende afdelingen

Kijk mee met onze IC-verpleegkundigen

Verschillende uitdagende afdelingen

/
IC-verpleegkundige

Steeds beter willen worden

"Je werkt met de nieuwste, technologische hulpmiddelen, met uitstekende artsen en topcollega’s. Als we een dokter nodig hebben, is die er binnen een paar tellen. We kunnen hier veel. We lopen vaak voorop en we gaan tot het uiterste. Er valt dus ook altijd wat te leren. En dat blijft ook zo. Dat moet je willen. Steeds beter willen worden, steeds meer kunnen doen voor je patiënten."

Doorleren

Wie verder wil komen in zijn vak, is bij Erasmus MC aan het goede adres. Om de allerbeste zorg te kunnen leveren, volg je regelmatig cursussen en trainingen. En wil je meer uit je carrière halen, dan zijn er legio mogelijkheden. Kansen om onderzoek te doen, vervolgstudies tot bijvoorbeeld ventilation practitioner, en vele cursussen.

Klinische les

De dagelijkse opleiding

Klinische les

/
IC verpleegkundige

Veel doorgroei mogelijkheden

Saai wordt het nooit, het werk als IC-verpleegkundige bij Erasmus MC. Toch wil je misschien eens op een andere afdeling kijken, of leren over een ander specialisme. Dan is het goed om te weten dat je genoeg kansen hebt om je horizon te verbreden. Omdat Erasmus MC een grote organisatie is, zijn er veel mogelijkheden om door te groeien. Zo kun je onderzoek doen, overstappen naar een andere afdeling, manager worden of gaan lesgeven. Je werk combineren met een verpleegkundige functie op de SEH is bespreekbaar. Een aantal IC-verpleegkundigen gaat tijdelijk met Defensie mee op uitzending. Anderen werken een deel van hun tijd bij de mobiele intensive care unit. Bij ons kun je het werk doen dat jij het liefst doet.

Grijp je onderzoekskansen

Wetenschappelijk onderzoek is niet voorbehouden aan specialisten. Ook voor verpleegkundigen liggen er op onze IC voldoende kansen om jezelf te verdiepen door middel van een onderzoek. Onze IC-verpleegkundigen hebben al heel wat publicaties op hun naam staan. Ook zijn zij met regelmaat in het buitenland te vinden om hun bevindingen te delen op een congres. Twee van onze IC-verpleegkundigen haalden zelfs het prestigieuze vakblad The Lancet met hun onderzoek naar effectiviteit van maatregelen tegen lijnsepsis.

IC-verpleegkundige

Heel wat ziektebeelden zie je niet op een andere IC

Waar anderen stoppen, gaan wij verder. Situaties die academische expertise nodig hebben, komen op onze IC's terecht. Daardoor kom je bij Erasmus MC heel wat dingen tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. Van extreem vroeggeboren kinderen, tot neurologische aandoeningen en neurotrauma's, van sepsis tot patiënten die worden opgenomen na een hart-, long- of levertransplantatie.

We hebben ons de laatste jaren toegelegd op de behandeling van patiënten met ernstige respiratoire problemen. We hebben daardoor veel ervaring met de ECMO, een soort hart-long-machine.

ECMO-training

Bekijk deze video

ECMO-training

/

Verantwoordelijk werk

"We zijn trots op het vertrouwen dat we krijgen, maar het betekent ook een grote verantwoordelijkheid."

Samen met ouders

“Ouders het gevoel geven dat ze iets bij kunnen dragen voor de zorg van hun kindje. Dat vind ik heel mooi.” - Beatrice Apperloo, IC-verpleegkundige IC Neonatologie

Mooie momenten

“Het kan heel zwaar zijn. Maar er zijn ook genoeg mooie momenten waardoor je gemotiveerd en sterk blijft.” - Christel van Leeuwen, IC-verpleegkundige IC Kinderen

sfeerbeeld Jolanda

Grote taak voor verpleegkundigen

"Er is voor mij als verpleegkundige een grote taak weggelegd om patiënten gerust te stellen tijdens een wakkere operatie." - Jolanda van Woerkom, IC-verpleegkundige Electrofysiologie

sfeerbeeld Paul

Stap verder gaan

"Waar het verhaal anders eindigt kunnen wij een stap veder gaan." - Paul de Meersseman, IC-verpleegkundige IC Volwassenen

Uitslapen in een academisch centrum

"We hebben patiëntencategorieën die ergens anders niet meer geopereerd kunnen worden. " - Ellen Leter, IC-verpleegkundige Recovery

Een gerust gevoel

"Ik heb veel contact met de patiënt en ben diens 1e aanspreekpunt tijdens de behandeling. - Linda Joziasse, IC Verpleegkundige Interventiecardiologie

IC-verpleegkundige

Focus op complexe situaties

De vraag naar academische zorg stijgt. Dat komt omdat er steeds meer nieuwe behandelingen komen. Maar bijvoorbeeld ook omdat mensen steeds ouder worden en omdat te vroeg geboren kinderen meer overlevingskansen hebben. Daardoor wordt een steeds groter beroep gedaan op onze IC's. De gemiddelde bezetting is hoog. Om ervoor te zorgen dat iedere patiënt de intensieve zorg krijgt die hij nodig heeft, werken we nauw samen met ziekenhuizen in de regio. Wij concentreren ons op de academische zorg, de zorg voor complexe patiënten. Patiënten die iets minder intensieve zorg nodig hebben, worden indien mogelijk overgeplaatst.

Een IC met een medisch ethicus in het team

Op onze IC kom je zwaardere situaties tegen dan op de meeste andere IC’s. Denk aan patiënten die herstellen van een longtransplantatie of meervoudige trauma’s. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee voor de intensivisten en de IC-verpleegkundigen. En het roept regelmatig ethische vragen op. Is het nog wel humaan om door te gaan met behandelen? Hoe ga je om met familieleden die het onmogelijke eisen? Wat voor leven wacht een kind dat met 24 weken wordt geboren? Overlijdt een patiënt eerder als je hem morfine geeft? Omdat zulke vragen op elk moment kunnen voorkomen, hebben we medisch ethici in dienst. Dat geeft onze IC-verpleegkundigen een gerust gevoel.

Samenwerken

Bekijk deze video

Samenwerken

/
Erasmus MC Academie

IC-opleiding op eigen academie

Erasmus MC beschikt over een eigen opleidingscentrum, de Erasmus MC Academie. Er worden verscheidene vervolgstudies aangeboden. Ook andere ziekenhuizen in de regio maken hier gebruik van.

Als je een diploma Verpleegkunde hebt, kan je er de opleiding tot IC-verpleegkundige volgen. Of, na afronding van de studie Kinderverpleegkunde, de opleiding tot IC-Kinderverpleegkundige en IC-neonatologieverpleegkundige. Het onderwijs is competentiegericht opgezet. Je volgt colleges en je leert door samen te werken met medestudenten, door te discussiëren met vakdocenten en door het opbouwen van een eigen portfolio van je ontwikkeling.

Bekijk onze vacatures voor IC-verpleegkundige in opleiding.

Dagje meelopen

"Kom eens langs om te praten met onze IC-verpleegkundigen of loop een dagje mee! Neem gerust contact op met me op voor het maken van een afspraak." - Jeannette dos Santos Gomes, recruiter

T: 010 703 20 35
E: werkenbij@erasmusmc.nl

Meelopen op de IC?

Kom eens langs om te praten met onze IC-verpleegkundigen of loop een dagje mee! Neem contact op met onze afdeling Recruitment voor het maken van een afspraak.