Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 02-08-2021

Jackpot winnen

“Je kunt de jackpot winnen, maar een leven niet." Dat Anton het nieuws mocht brengen dat er een donor hart beschikbaar was, vergeet hij nooit meer. Anton Voortman is werkzaam op de afdeling Cardiologie en rondt in september zijn opleiding als CCU verpleegkundige af.

Anton Voortman, ccu verpleegkundige Erasmus MC

Binnen één dag geregeld

Voordat Anton bij het Erasmus MC kwam, werkte hij als verpleegkundige bij een ander ziekenhuis. Of hij zich verder wilde specialiseren was voor Anton geen lastige vraag. Maar waarin, dat was nog niet zo makkelijk. Via de open vacature voor verpleegkundige kwam hij in contact met een recruiter van het Erasmus MC. “Ik heb mijn wensen uitgesproken en zij heeft voor mij de best passende plek gezocht. Ik kon meelopen op de afdeling en binnen één dag was alles geregeld!”

Goed voorbereid

Zo gezegd, zo gedaan. Anton ging aan de slag op de afdeling Cardiologie. Ter voorbereiding op de CCU opleiding die hij zou gaan volgen werd Anton ingewerkt op alle vier de units van de Cardiologie: de dagbehandeling, cardio thoracale chirurgie, de high care en de CCU. “Ik kwam binnen zonder enige kennis van CCU. Als ik kijk waar ik nu sta is het echt bizar wat je in twee jaar tijd kunt leren.”

Afgeraden

“In eerste instantie werd het mij afgeraden naar het Erasmus MC te gaan. Mensen noemden het groot en onpersoonlijk. De afdeling Cardiologie telt zo’n 75 verpleegkundigen, maar je rouleert op alle units dus je kent iedereen. Ik vind dat we echt een team zijn en dat is prettig voor de werksfeer.”

“Mijn patiënt had de hoop opgegeven. Op diezelfde dag kreeg ik te horen dat er tóch een donorhart beschikbaar was.”

Anton Voortman, CCU verpleegkundige

Bijzondere harttransplantatie

Het werk hier is bijzonder en uitdagend, volgens Anton “Wat mij het meest is bijgebleven is een van mijn patiënten met, toen nog, een steunhart. Hij stond al lange tijd hoog op de urgentielijst voor een harttransplantatie. Toen ik ’s ochtends bij hem langs ging had hij de hoop opgegeven. ‘Voor mij gaat het niet meer gebeuren’ zei hij tegen me.”

“Op diezelfde dag kreeg ik via de cardioloog te horen dat er een donorhart beschikbaar was. Ik rende naar de kamer van de patiënt om zijn eerste hap van het ontbijt vóór te zijn. Meneer moest natuurlijk nuchter zijn voor de operatie” lacht Anton. “Vervolgens mocht ik zelf de OK op om mee te kijken bij de transplantatie. Het is mooi om mensen een donorhart te zien krijgen. Dit ga je ergens anders niet zo snel zien.”

Word onderdeel van ons team

Wil jij net als Anton aan de slag als CCU verpleegkundige op de Cardiologie? Ontdek jouw mogelijkheden!

Lees meer