Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 03-04-2019

Ryan Ramrekha (28) is CCU-verpleegkundige op afdeling Cardiologie/Cardiothoracale chirurgie bij Erasmus MC. Hij ontwikkelde zich binnen no-time tot afdelingsmanager en zit helemaal op z’n plek. Hij vertelt waarom het specialisme Cardiologie hem zo gegrepen heeft.

Ryan, verpleegkundige ccu

Nooit meer weggegaan

Ryan kwam zes jaar geleden tijdens zijn eindstage binnen bij Erasmus MC en ging nooit meer weg: “Ik wist gelijk dat dit was wat ik wilde. De complexe casussen spraken me direct aan. Cardiologie is natuurlijk ook een bijzonder specialisme. Als een patiënt iets cardiaals heeft, heeft dat ook invloed op andere organen. Bovendien hebben we op de afdeling regelmatig acute situaties. Dat vind ik ook heel uitdagend. Het ene moment voelt iemand zich prima en het volgende moment kom je in een reanimatiesetting terecht. Dan moet je als team gelijk handelen.”

Vier units

“We hebben vier units op onze afdeling. Patiënten met cardiale afwijkingen die hier langdurig worden opgenomen, patiënten die komen voor een korte ingreep op de dagbehandeling, patiënten met eindstadium hartfalen en patiënten die worden opgenomen voor thorax chirurgische operaties. Als verpleegkundige rouleer je op alle vier deze units.”

“Als CCU-verpleegkundige assisteer je bij verschillende procedures. Het is verpleegtechnisch heel uitdagend.”

Meer diepgang

Ontwikkeling staat hoog in het vaandel, vertelt Ryan: “Je krijgt mooie kansen om jezelf verder te ontwikkelen als verpleegkundige. Zo kun je de CCU-opleiding volgen. Ik wilde me heel graag verder verdiepen in het specialisme, omdat het meer diepgang geeft in je werk. Als CCU-verpleegkundige assisteer je bij verschillende procedures zoals cardioversies, ajmalinetesten, ILR implantaties en het uitvoeren van drukmetingen. Bovendien werk je dan ook op de High Care Cardiologie en Thoraxchirurgie. Patiënten die daar liggen komen net van de IC en zijn nog te kwetsbaar voor de reguliere afdeling. Daarnaast werk je met arterie lijnen en interpreteer je bloedgassen. Het is verpleegtechnisch heel uitdagend.”

Meekijken met harttransplantatie

Het Erasmus MC voert als één van de drie centra in Nederland harttransplantaties uit: “Patiënten die wachten op een nieuw hart zijn echt heel erg ziek. Ze zijn eigenlijk bijna op en hopen dat ze op tijd een nieuw hart krijgen. Het is zo mooi om te zien hoe ze na de transplantatie opknappen en uiteindelijk zelf het ziekenhuis weer uitlopen.”

Verpleegkundigen krijgen ook de kans om mee te kijken met operaties als daar gelegenheid voor is: “Ik heb wel eens meegekeken met een harttransplantatie. Het was heel bijzonder om daar bij te mogen zijn. Dat is zo’n ingrijpende operatie. Het is goed om dat hele proces een keer te zien. Daarna kon ik veel beter aan patiënten uitleggen wat hen precies te wachten staat.”

“De zorg is heel specialistisch en ver ontwikkeld. Dat maakt het aantrekkelijk om hier te werken.”

Specialistische zorg

“Patiënten die bij ons op de afdeling liggen, zouden in een perifeer ziekenhuis op de IC liggen. Ze hebben allemaal hoog complexe zorg nodig. Bijvoorbeeld patiënten met eindstadium hartfalen. Die krijgen vaak een LVAD geïmplanteerd als bridge over naar harttransplantatie. Een medisch steunhart die de functie van de linkerhartkamer overneemt. De zorg is heel specialistisch en ver ontwikkeld. Dat maakt het aantrekkelijk om hier te werken. Je wordt iedere dag uitgedaagd.”

Leerdoelen behalen

Ryan focust zich nu vooral op zijn rol als manager: “Ik vind het belangrijk dat (nieuwe) collega’s veel kunnen leren en elke dag hun leerdoelen kunnen behalen. Ze mogen overal bij meekijken, ook als er een acute situatie is. Want juist daar leer je het meest van. Als we als team goed hebben samengewerkt, ga ik met een grote glimlach naar huis.”

Kom jij ons versterken?

Ben jij een leergierige verpleegkundige met de ambitie om de Cardiac Care opleiding te volgen? Bekijk de vacature en word onderdeel van ons team! 

Naar de vacature