Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 08-03-2021

Verpleegkundigen Lisette van Reenen – van Zelst (30) en Sylvia Oosterlee (30) werken al jaren op de afdeling Cardiologie. Een afdeling waar complexe ziektebeelden rondom het hart aan de orde van de dag zijn. Dat ze dat nu op landelijke televisie mogen laten zien, is volgens de cardiac care verpleegkundigen een enorme kans.

Lisette en Sylvia, cardiac care verpleegkundigen Erasmus MC Cardiologie
Lisette (links) en Sylvia (rechts)

Best spannend

Lisette en Sylvia hebben flink wat ervaring als verpleegkundige op de Cardiologie. Het is dus niet gek dat juist zij werden gevraagd om mee te doen aan het nieuwe programma BN'ers in het ziekenhuis: Leren van de helden. “Natuurlijk vond ik het best wel spannend, maar mijn omgeving zei: dit moet je doen. Een mooie kans om iets te doen wat totaal buiten je comfortzone ligt”, vertelt Sylvia.

Vooroordelen

“Ik krijg zo vaak vragen en vooroordelen te horen over wat ik nu precies doe als ccu-verpleegkundige”, gaat Lisette verder. “Mensen hebben echt geen idee wat er allemaal bij komt kijken en snappen vaak niet wat voor taken je allemaal hebt als verpleegkundige. In dit programma kunnen we laten zien wat ons vak en dit specialisme nu echt inhoudt.”

Simpel uitleggen

Lisette en Sylvia waren de mentoren van een bekende Nederlander die een aantal weken stage kwam lopen als verpleegkundige in het Erasmus MC. In hun geval was dat actrice Monic Hendrickx. “We zijn allebei praktijkopleider, dus het begeleiden van stagiaires is voor ons niets nieuws. Wij weten inmiddels hoe je soms complexe dingen goed en simpel moet uitleggen. Dat deden we bij Monic ook”, vertelt Sylvia.

“Monic was enorm onder de indruk van de verhalen.”

Lisette, cardiac care verpleegkundige

Warm mens

Monic was volgens Lisette vanaf moment één heel geïnteresseerd en betrokken bij de zorg. “In het begin was ze bang dat ze in de weg liep, maar ze deed het heel goed. Monic is een warm mens en was soms echt onder de indruk van de verhalen van onze patiënten. Ook zij dacht dat er veel oudere mensen zouden liggen, maar wij zien juist veel jonge mensen met hartproblemen. Dat raakte haar.”

Traantje laten

“Voor sommige patiënten zorgen wij maandenlang”, vervolgt Sylvia. “Bijvoorbeeld patiënten met eindstadium hartfalen die uiteindelijk toch een harttransplantatie ondergaan. Ook wij laten nog weleens een traantje als we iemand dan weer gezond het ziekenhuis uit zien lopen. Die emotie had Monic ook.”

Hart verloren

Lisette en Sylvia hebben duidelijk hun hart verloren aan de Cardiologie. Ze hopen hun enthousiasme voor het vak over te brengen op anderen. “Het leukste aan ons werk vind ik dat je echt gespecialiseerd bent in één ding. Wij weten alles van het hart, een complex en fascinerend orgaan. Daarbij zien we hier natuurlijk de meest complexe dingen. Denk aan aangeboren hartafwijkingen, harttransplantaties, patiënten met een steunhart (LVAD) en acute hartproblemen”, vertelt Sylvia.

Snel schakelen

Niet al deze aspecten komen terug in het programma. Begrijpelijk volgens Lisette. “De acute situaties en de extreem zieke patiënten zijn bijvoorbeeld niet gefilmd. Dat wil je als patiënt niet op landelijke televisie. Maar het is wel een groot deel van ons werk. We zijn een hele dynamische afdeling waar je continu moet schakelen en snel moet kunnen handelen. Dat maakt dit werk zo mooi.”

“Op televisie komen stond op mijn bucketlist, dat kan ik straks afvinken.”

Sylvia, cardiac care verpleegkundige

Betrokken collega

De opnames van het programma zijn inmiddels al een tijdje afgerond. “Monic was echt onderdeel van ons team. Ze hielp regelmatig ook andere collega’s en wilde altijd weten hoe het met iedereen ging. Een betrokken collega die heel goed in ons team paste”, zegt Sylvia.

Bucketlist afvinken

“Zij heeft een kijkje in onze wereld gekregen, maar wij natuurlijk ook in die van haar”, zegt Lisette. “Wij hadden ook geen idee wat er allemaal komt kijken bij het maken van een televisieprogramma. Het is in ieder geval heel veel wachten haha.”

“Het was een hele bijzondere ervaring. Ik heb een bucketlistboekje en één van die 500 dingen is op televisie komen. Die kan ik straks in ieder geval afvinken”, sluit Sylvia lachend af.

ccu verpleegkundige

Specialistische cardiologische zorg

Unieke en specialistische cardiologische zorg verlenen aan patiënten met hoog complexe ziektebeelden. Cardiac Care (CCU) verpleegkundigen kunnen hun hart ophalen bij Erasmus MC.

Ontdek jouw mogelijkheden