Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 05-11-2018

Arianne Graafland is senior verpleegkundige op de high care unit van de Zorgkern Nierziekten en Vaatchirurgie, een afdeling op de grens tussen IC en verpleegafdeling. Wat maakt de high care bijzonder? Arianne vertelt er meer over.

Arianne, high care verpleegkundige

Altijd alert zijn

Als iemand niet de intensieve bewaking van de IC nodig heeft, maar ook nog niet opgenomen kan worden op een normale afdeling, komt hij op de high care terecht. Bijvoorbeeld als een patiënt nog instabiel is. Maar ook als een stabiele patiënt een verhoogde kans op complicaties heeft. De afdeling bevindt zich dus echt op de grens tussen IC en verpleegafdeling. Als verpleegkundige ben je je daar steeds van bewust, vertelt Arianne. “Je moet heel alert zijn. Steeds vraag je je af: gaat ’t nog? Moet de patiënt niet naar de IC? Of is hij genoeg hersteld om verplaatst te worden naar de verpleegafdeling? Om de beste zorg te kunnen geven, moet je scherp zijn en oog hebben voor de patiënt. Het verschil met een normale afdeling zit vooral in de monitorbewaking. Daarnaast heb je hier onder meer te maken met arterielijnen en werk je met medicatie die je op een verpleegafdeling niet ziet. En anders dan op de intensive care zijn patiënten hier aanspreekbaar. Dat maakt het werk erg leuk.”

Dynamische afdeling

De ziektebeelden op de afdeling High Care zijn heel divers. “Het is enorm dynamisch. Je komt hier ziektebeelden tegen die je op weinig andere plekken tegenkomt, zoals patiënten die aan hun bloedvaten zijn geopereerd. Sommige patiënten zijn heel ziek, bijvoorbeeld als ze zwaar trauma achter de rug hebben of herstellen van een gecompliceerde levertransplantatie. Patiënten liggen vaak maar een paar dagen op de high care. Dan herstellen ze of verder op de afdeling of ze gaan naar huis. De turn-over is hoog.”

“Om de beste zorg te kunnen geven, moet je scherp zijn en oog hebben voor de patiënt.”

Begeleiding op maat

Naast haar werk als senior high care verpleegkundige pakt Arianne steeds meer andere taken op. Zo coacht ze collega’s en begeleidt ze studenten. “De een pikt bepaalde dingen snel op, de andere minder snel. De een is theoretisch beter, de ander praktisch. We proberen de opleiding af te stemmen op de student. Zodat kan iedereen de opleiding in zijn eigen tempo doen.”

Stempel drukken

“De high care is enorm in ontwikkeling. We krijgen steeds zwaardere patiëntencategorieën. En we proberen de kwaliteit van de zorg continu te verbeteren. Dat betekent dat we blijven veranderen. Aan die veranderingen draagt het hele team bij. Je kunt hier als verpleegkundige dus echt je stempel drukken. Het geeft mij enorm veel voldoening om daaraan bij te dragen.”

“Je kunt hier als verpleegkundige echt je stempel drukken.”

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook aan de slag als High Care verpleegkundige bij Erasmus MC? Ontdek jouw mogelijkheden!

Lees meer