Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 27-06-2018

Sabine (29) en Simone (32) zijn High Care Neonatologie verpleegkundigen bij het Erasmus MC – Sophia. De twee enthousiaste collega’s hadden allebei een heel duidelijk doel voor ogen: de kinderaantekening halen, de specialisatie tot High Care Neonatologie verpleegkundige afronden en uiteindelijk werken met onze allerkleinste patiëntjes. En dat is gelukt.

Sabine en Simone Los
Sabine (links) en Simone (rechts)

Kostbaarste bezit

Sabine wist van kleins af aan al dat ze graag met de allerkleinste baby’s wilde werken: "Het is heel bijzonder om het kostbaarste bezit van kersverse ouders te mogen verzorgen en de hechting tussen ouder en kind te stimuleren. Je ziet ouders echt groeien. En het is natuurlijk heel mooi om die kleintjes steeds sterker te zien worden. Het moment dat een patiëntje van de High Care direct naar huis mag, is heel bijzonder. Je deelt allemaal mee in de dankbaarheid en blijdschap van een nieuwe familie.”

Kleine dingen

Simone beaamt dit: "Die ontwikkeling van ouders is echt mooi om te zien. Als een kleintje net is opgenomen, zijn ouders nog heel angstig. Maar langzamerhand zie je ook hen vooruit gaan. Eerst ondersteunen ze alleen bij een luierverschoning en na een tijdje doen ze dat zelf. Ze leren hun kindje steeds beter kennen. Het zijn maar kleine dingen, maar het is heel erg leuk om daaraan bij te dragen.”

“Het is heel bijzonder om het kostbaarste bezit van kersverse ouders te mogen verzorgen.”

Sabine

Goed observeren

Het zorgen voor de allerkleinste is ook een uitdaging, zegt Simone: “Ze kunnen natuurlijk niet praten en aangeven waar ze last van hebben. Je moet dus goed kunnen observeren en beoordelen wat er aan de hand is. Dat doe je samen met ouders, want zij kennen hun kindje het best. Als je goed hebt gehandeld met elkaar en het kindje weer stabieler is, geeft dat een goed gevoel.”

Simone en Sabine gang

Meetlatje met laserpunten

Juist het werken in een academische omgeving maakt het werk interessant, volgens Simone: “Er liggen bij ons vooral kindjes die alleen in een academisch ziekenhuis behandeld kunnen worden. Het is hier zo specialistisch en de ziektebeelden zijn vaak erg complex.”

"Er wordt op de afdeling ook veel onderzoek gedaan.” vertelt Sabine. “We nemen bijvoorbeeld meer bloed af, zodat we kunnen onderzoeken hoe lang medicijnen in het bloed blijven. En er is recent een nieuw meetlatje met laserpunten geïntroduceerd, zodat we een kindje niet hoeven lastig te vallen met een hard plankje. Al die ontwikkelingen gaan zo hard, het is leuk om daar aan mee te werken.” 

“Ouders komen vaak nog terug om te laten zien hoe goed het met hun kindje gaat.”

Simone

Zelf ook trots

De specialisatie tot High Care Neonatologie verpleegkundige is volgens Sabine een enorme aanvulling: “Het is na de kinderaantekening nog acht maanden studeren en stagelopen, maar het geeft zoveel meer diepgang in je werk. Je hebt veel meer kennis over jouw patiëntencategorie, waardoor je meer mee kan denken met bijvoorbeeld het behandelplan.”

“En het werken op de afdeling Neonatologie geeft zoveel voldoening. Ouders komen vaak nog terug om te laten zien hoe goed het met hun kindje gaat. Als een kindje met een maagsonde naar huis is gegaan en ouders komen drie maanden later laten zien dat hun kindje helemaal zelfstandig drinkt. Dan ben je zelf ook heel trots. Je weet tenslotte waar ze vandaan komen. Dat is echt mooi.” sluit Simone af. 

Word onderdeel van ons team

Wil jij net als Sabine en Simone aan de slag als High Care Neonatologie verpleegkundige? Bekijk onze vacature en solliciteer direct!

Naar de vacature