Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 24-07-2020

Bianca Troost – van Eeren (38) is High Care Kinderverpleegkundige bij het Erasmus MC-Sophia. Hier liggen patiënten liggen die (langdurig) intensieve zorg nodig hebben. Bianca legt uit wat het verschil is met de IC en wat haar werk zo bijzonder maakt. 

bianca, high care kinderverpleegkundige

High Care Kinderen

Bianca is al sinds 2003 te vinden in het Sophia Kinderziekenhuis. Ze haalde haar kinderaantekening, deed een specialisatie tot kinderoncologieverpleegkundige en werd uiteindelijk High Care Kinderverpleegkundige. “Het is een ontzettend mooie afdeling met heel veel verschillende specialismen. Van neurologie tot chirurgie en van aangeboren afwijkingen tot thuisbeademing. Dat kenmerkt onze afdeling, de grote diversiteit en complexiteit aan ziektebeelden met zeer specifieke verpleegkundige zorg."

Verschil met IC

Maar wat is dan het verschil met de IC Kinderen? "De High Care zorg houdt in dat bedreigde of verstoorde belangrijke lichaamsfuncties worden bewaakt en ondersteund, maar niet volledig worden overgenomen. Wij leveren hoogtechnische zorg, maar patiënten worden bij ons niet invasief beademd. Wel behandelen we patiënten met non invasieve en tracheostomale beademing."

Verhoogd risico

“Ook behandelen wij patiënten met een verhoogd risico op falen van een of meerdere orgaanfuncties, denk aan hart, longen en nieren", gaat Bianca verder. "Dat kan bijvoorbeeld medicamenteus zijn door middel van cardiotonica. Maar ook door technische ondersteuning in de vorm van beademing, optiflow, peritoneaal dialyse of een steunhart bij patiënten die op een harttransplantatie wachten."

“In een ander ziekenhuis zouden patiënten in deze conditie op de IC liggen.”

Acute situaties

“We zijn de enige High Care in Nederland die deze zorg bieden. In een ander ziekenhuis zouden patiënten in deze conditie op de IC liggen, maar wij verzorgen ze op de High Care”, vertelt Bianca enthousiast. “Je moet hier net als op de IC altijd bedacht zijn op acute situaties en het bewaken van vitale functies. Het herkennen van een acuut ziek kind is een groot deel van de dagelijkse zorg en onderdeel van de High Care opleiding.”  

Kleine IC thuis

Samenzorg, een van de belangrijkste speerpunten van het Sophia Kinderziekenhuis, staat op de High Care hoog in het vaandel. “Onze patiënten zijn langdurig ziek, dus als ze naar huis mogen moeten ouders eigenlijk thuis een kleine IC worden. Dat is best heftig. Daarom nemen we de ouders overal in mee. Als je ziet wat je ouders allemaal kunt aanleren, daar ben ik echt trots op.”  

Intensieve samenzorg

“Ik vind het heel belangrijk om hun behoeften goed te pijlen. Ik heb zelf een dochter van 8 jaar en denk altijd aan wat ik zelf fijn zou vinden in zo’n situatie. Door die intensieve samenzorg krijg je een bepaalde band. Je ziet kinderen opgroeien en ontwikkelen. Dat is zo mooi. Je kan ook echt gehecht raken aan een kind, daarbij is het belangrijk professioneel te blijven. Al raakt het me wel als kinderen dan na een lange tijd weer naar huis mogen.” 

“Als je ziet wat je ouders allemaal kunt aanleren, daar ben ik echt trots op.”

Continuïteit van zorg

Naast haar werk op de afdeling, is Bianca ook Senior zorg. “Samen met mijn collega bewaak ik de continuïteit van zorg, sturen wij het team aan en zijn we de spin in het web. We weten welke kinderen weg gaan en wat er nog geregeld moet worden. Er komt vaak veel bij kijken als kinderen naar huis mogen, maar dat is wel heel leuk om te doen.”  

Perfecte combinatie

“Ik ben er trots op dat ik hier al zo lang werk en nog steeds elke dag leer. Het verzorgen van patiënten met verschillende specialismen, in deze fase van hun ziek zijn, met daarbij het acute karakter is voor mij echt de perfecte combinatie. Je moet altijd bedacht zijn op acute situaties, maar bij ons is er ook ruimte om gewoon kind te zijn. Lekker paaseieren verven of een verjaardag vieren, ondanks alle toeters en bellen. Dat is prachtig.”  

Word onderdeel van ons team!

Wil jij, net als Bianca, High Care Kinderverpleegkundige worden in het Sophia Kinderziekenhuis? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Bekijk de vacature