Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 05-03-2020

IC Kinderverpleegkundige Wieske voor den Dag (32) heeft een enorme interesse voor alles wat met het hart te maken heeft. Zeker als het gaat om complexe hartafwijkingen. Ze vertelt hoe de zorg rondom hartpatiënten eruit ziet op de IC Kinderen. 

Wieske, Ic kinderverpleegkundige Erasmus MC

Meer verdieping

“Vroeger wilde ik kraamverzorgster worden.” vertelt Wieske. Maar ze werd verpleegkundige en uiteindelijk kinderverpleegkundige in het Erasmus MC-Sophia: “Na vijf jaar met veel plezier als kinderverpleegkundige te hebben gewerkt, wilde ik meer verdieping. Ik liep een dag mee op de IC Kinderen en was gelijk overtuigd dat dit was wat ik zocht.”

Niet zoals in het boekje

“De combinatie van de diversiteit aan leeftijden en de complexiteit op zo’n IC, maakt het voor mij heel uitdagend. Zeker de complexe hartafwijkingen vind ik fascinerend. Geen hart is hier zoals het in het boekje staat.”

Vitale functies overnemen

Wieske koos daarom bewust voor unit 2, Cardiologie: “Een patiënt is na een thoraxoperatie echt een IC-patiënt. We moeten de vitale functies ondersteunen, soms zelf volledig overnemen met de hart-long machine. We hebben veel, complexe apparatuur nodig om patiënten goed te kunnen monitoren. Denk hierbij aan het overnemen van de ademhaling door middel van een beademingsapparaat en het overnemen van de nierfunctie met behulp van dialyse.” Wieske vertelt meer over het werken met complexe apparatuur in onderstaand filmpje:

Complexe hartoperaties bij kinderen

Wieske vertelt wat er allemaal bij komt kijken

Complexe hartoperaties bij kinderen

/

Harttransplantaties bij kinderen

Zoals Wieske uitlegt, voert het Erasmus MC-Sophia als enige ziekenhuis in Nederland harttransplantaties bij kinderen uit: “De opvang na de transplantatie is intensiever, omdat dit zeer specifieke zorg is die weinig voorkomt. Heel uitdagend voor mij als IC Kinderverpleegkundige.”

Puzzelen

Een hartafwijking blijft altijd een puzzel, volgens Wieske: “Klopt het wat ik zie? Klopt mijn klinische blik met de bloedwaarden? Je moet alles goed blijven monitoren en zorgen dat alles wat je inzet effect heeft.”

Stapje voor stapje

“Het leukste aan mijn werk vind ik als je een patiënt stap voor stap ziet opknappen. Je kunt nooit voorspellen hoe het zal verlopen. Soms komen kinderen voor een kleine operatie en loopt het anders dan verwacht. Anderzijds kunnen kinderen een grote operatie ondergaan en snel herstellen. Het is heel onvoorspelbaar.”

IC, Kinderen, ICK, student, leerling

Meer weten over onze IC Kinderen?

Op de IC Kinderen kom je heel wat ziektebeelden tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. Zo worden bijvoorbeeld alle harttransplantaties bij kinderen bij ons uitgevoerd en zijn we ECMO-centrum. Als IC Kinderverpleegkundige heb je de ene keer te maken met een pasgeborene en de andere keer met een puber waardoor je steeds weer anders moet handelen. Hier word je elke dag uitgedaagd.

Lees meer