Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 09-11-2020

Guido Gerritse (32) rondde afgelopen maart zijn opleiding tot IC verpleegkundige af. Net voor de eerste COVID-piek. 'Er was in maart nog maar één ziektebeeld en dat was COVID-19.'

Guido, ic verpleegkundige Erasmus MC

Ervaring opdoen

Guido begon zijn verpleegkundige carrière in het Erasmus MC op de afdeling Orthopedie. “Ter voorbereiding op de verhuizing naar de nieuwbouw kwamen ook de Plastische Chirurgie en de Traumatologie erbij en werden we uiteindelijk de nieuwe Zorgkern Beweging.”

Goede basis

Voor Guido een gunstige verandering. “Mijn doel was altijd al om uiteindelijk richting de IC te gaan. Vooral de Traumatologie was daarin een goede basis. Patiënten kwamen vaak terug van de IC bij ons op de afdeling, dus dan kom daar al een beetje mee in aanraking. Bovendien is het ook een afdeling waar acute situaties regelmatig voorkomen, dus daar had ik ook al ervaring mee.”

“Tijdens mijn meeloopdag viel ik met mijn neus in de boter. Dit was wat ik wilde.”

Neus in de boter

Na een paar jaar was het zover en vond Guido het tijd voor wat anders. “Via een oud-collega kon ik een dagje meelopen op de IC en ik was natuurlijk gelijk verkocht. Het was een drukke dienst en ik viel met m’n neus in de boter. Dit was wat ik wilde.”

Hoe ga je daarmee om?

Ook al had Guido al flink wat jaren ervaring, de sollicitatieprocedure was niet makkelijk. “Ik had zelf net een jong kindje, dus dan krijg je situatie geschetst waarin een patiënt ook een jong kindje heeft. Hoe ga je daarmee om? Het is goed dat je daarop wordt voorbereid.”

De voorwerkperiode bevestigde Guido’s voorgevoel. “Ik werd alleen maar enthousiaster. In het begin kijk je natuurlijk alleen nog maar mee, maar ik kon niet wachten tot ik echt iets kon gaan doen.”

Jouw tempo

“De opleiding is pittig, maar je kunt het goed combineren”, vertelt Guido. “Je weet van te voren wat er van je verwacht wordt, dus je kunt je modules en toetsen goed voorbereiden. Dat kun je ook zelf inplannen. Bijvoorbeeld als je bezig bent de module beademing en je op dat moment situatie hebt waar je mee kunt oefenen. Dan plan je daarna je toets in om die module af te sluiten. Het kan dus allemaal op jouw tempo.”

“Je kunt je helemaal verdiepen in de verschillende ziektebeelden.”

Brede ontwikkeling

Ook Guido moest drie verschillende stages lopen. Twee op de algemene IC en één op de IC Hartbewaking. Hij koos na zijn diplomering bewust voor de algemene IC. “Allebei super interessant. Maar ik wilde me zo breed mogelijk verder ontwikkelen en op de algemene IC heb je veel meer verschillende ziektebeelden dan op de hartbewaking.“

Zoveel mogelijk verdiepen

“Neurotrauma’s, complexe hematologische patiënten, levertransplantaties, overige trauma’s. Je ziet hier zoveel”, zegt Guido. “En omdat patiënten hier relatief lang liggen, kun je je helemaal verdiepen in de ziektebeelden. Dat was mijn doel na het afronden van de opleiding, zoveel mogelijk verdiepen en zoveel mogelijk leren.”

Maar dat liep even anders. “Er was in maart nog maar één ziektebeeld en dat was COVID-19. Daar heb ik me inmiddels goed in kunnen verdiepen. Maar het is natuurlijk fijn als de reguliere zorg straks weer op z’n normale niveau is.”

Trots op Erasmus MC

“Ik ben heel trots dat ik in het Erasmus MC mag werken. We kunnen hier zoveel. We nemen vaak ook patiënten over uit andere ziekenhuizen met een complexe voorgeschiedenis of omdat ze het daar niet meer weten. Je ziet dingen die je ergens anders nooit zou zien. Mijn (inmiddels 2) jonge kinderen vinden het ook heel leuk dat ik in het ziekenhuis werk. Ik vertel er graag over. Echt mooi om onderdeel te zijn van dit team.”

Word onderdeel van ons team!

Wil jij je verder ontwikkelen tot IC verpleegkundige? Word dan trainee IC verpleegkundige bij Erasmus MC!

Ontdek jouw mogelijkheden