Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 03-09-2018

Olga Stoffels (44) is IC-kinderverpleegkundige bij het Erasmus MC-Sophia. Ze zit al een tijdje in het vak, maar uitgeleerd is ze nooit. Olga vertelt wat haar werk op de IC Kinderen zo bijzonder maakt.

Olga - ic kinderverpleegkundige

Meer verdieping

Olga startte 25 jaar geleden als verpleegkundige in het voormalige Dijkzigt Ziekenhuis en volgde de Inservice A opleiding. Ze wilde graag met kinderen werken, dus haalde ze ook de kinderaantekening. Maar ze wilde meer. Ze groeide door tot IC-kinderverpleegkundige en doet dit werk na 15 jaar nog steeds met heel veel plezier: “Mijn specialisatie geeft meer verdieping in mijn werk. Kinderen vragen een specifieke benadering. En zeker op de IC, is de ouder en kind begeleiding een heel groot deel van je werk. Je moet aan een kindje goed uit kunnen leggen wat er aan de hand is of wat je gaat doen, maar ouders hebben daarna ook nog veel vragen. Logisch, want ze zijn zo kwetsbaar. Communicatie is heel belangrijk.”

Haartjes kammen

“Een collega uit Indonesië zei ooit: ‘Alle kinderen die op de IC liggen, moet je verzorgen alsof het je eigen familie is.’ Dat is echt zo. Je verzorgt ze allemaal even liefdevol. Het zijn vaak de kleine dingen waarvoor ouders je heel dankbaar zijn. Zoals het kammen van haartjes of het kindje lekker neerleggen en instoppen voordat ze gaat slapen. Ouders kennen hun kindje het best, dus we betrekken hen heel intensief bij de zorg.”

“Een collega uit Indonesië zei ooit: ‘Alle kinderen die op de IC liggen, moet je verzorgen alsof het je eigen familie is.’ Dat is echt zo.”

Bedankje

Hoe mooi het werk ook is, het is soms best wel eens moeilijk: “Als een kindje overlijdt, heb je zelf ook verdriet. We zijn allemaal gewoon mensen. Maar gelukkig gebeurt dat relatief weinig.”

“Je biedt ouders ook gewoon een luisterend oor. Het is zo heftig wat ze meemaken. Als een kindje naar de Medium Care gaat of gelijk mee naar huis mag met papa en mama, krijgen we later vaak nog een kaartje om ons te bedanken voor de goede zorgen. Dan zie je foto’s van een kindje waar het weer goed mee gaat en dan denk je: daar doen we het voor.”

Complexe ziektebeelden

“Op de IC Kinderen liggen kinderen van 0 tot 18 jaar met vaak zeer complexe ziektebeelden. Denk aan grote trauma’s, zeldzame aangeboren afwijkingen, kinderen met complexe epilepsie, noem het maar op. En we hebben hier natuurlijk de ECMO, een speciale hart-longmachine. Wij krijgen kindjes vanuit heel Nederland die daarvoor in aanmerking komen. Het is echt bijzonder om daar mee te mogen werken.”

Voorop in ontwikkelingen

Ook is Olga onderdeel van een aantal werkgroepen: “Daardoor ga ik ook regelmatig naar symposia en congressen in Nederland en in het buitenland, bijvoorbeeld om een praatje te doen en van anderen te leren. Dan merk dat het Erasmus MC-Sophia best wel voorop loopt in ontwikkelingen. Ik ben trots dat ik hier als IC-kinderverpleegkundige deel van uit mag maken.”

Wil jij ook doorgroeien?

“Als je graag wil doorgroeien tot IC-kinderverpleegkundige, kun je altijd een dagje met ons meelopen om het werk zelf te ervaren. We leggen je heel graag uit wat ons mooie vak voor jou te bieden heeft!”

Kom jij ons versterken?

Wil jij ook aan de slag als IC-kinderverpleegkundige bij het Sophia Kinderziekenhuis? Bekijk onze vacature en word onderdeel van ons team!

Naar de vacature