Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 13-12-2021

IJzersterk team

Al vanaf haar 2e jaar mbo verpleegkunde liep Tessa stage bij het Erasmus MC. “Elke keer als ik langs het Erasmus MC reed dacht ik ‘hier wil ik werken.” En zo gezegd, zo gedaan. Tijdens haar opleiding liep ze mee op de Interne oncologie, de Cardiologie, de Urologie en Gynaecologie, de Zorgkern Beweging en de IC Neonatologie. Je begrijpt wel, inmiddels kent Tessa het ziekenhuis op haar duimpje.

Tessa van Zijl, neuroverpleegkundige, Erasmus MC

Samen sterk

De Neurologie is een bijzonder specialisme volgens Tessa. De toestand van de patiënten verschilt namelijk erg. “Komt er een spoed opname? Zijn er patiënten met intensieve zorg of kunnen ze bijvoorbeeld nog zelf lopen? En zelf eten? Je weet nooit wat er komt.” Vertelt Tessa. Waar verpleegkundigen op andere afdelingen vooral zelfstandig werken, is op de Neurologie veel intensieve zorg nodig die daarom vaak met z’n tweeën gebeurt. “Dit maakt de samenwerking in het team zo sterk. Vaak denken mensen ‘Neurologie is alleen maar wassen’. En soms is dat zelfs ook wel zo, maar je hebt wel een ijzersterk team om je heen met wie je dat doet.”

Acuut

De situatie op de afdeling kan plots omslaan. Het ene moment sta je rustig iemands haren te kammen en een volgend moment doet zich een ernstige acute situatie op. Zo was ik op een rustig moment mijn administratie aan het bijwerken tot een van de patiënten opeens een anafylactische shock kreeg. Dit is een allergische reactie waarbij in dit geval de tong opzwol. Gelukkig heb ik de BIAZ gedaan dus kon ik snel de adem weg vrijmaken en de andere controles doen om de patiënt in veiligheid te brengen.”

Bijzonder bed

“Wat ik trouwens geweldig vind zijn de bedden in het Erasmus MC. Deze kunnen we helemaal rechtop zetten tot een stoelstand. Als een patiënt te lang plat in bed ligt, is er een grotere kans op een longontsteking. Daarbij wordt het extra lastig om uit bed te stappen als je lang ligt. Daarom is het belangrijk om nu en dan rechtop te zitten. Maar iedere verpleegkundige weet: een patiënt in een stoel hijsen en weer terug in bed krijgen is fysiek behoorlijk zwaar. Nu kunnen we de patiënt met één druk op de knop rechtop laten zitten. Dat maakt het een stuk makkelijker.” lacht Tessa.

“Jij net afgestudeerd? Dat merk ik helemaal niet aan je!”

Leren en blijven leren

“We hebben een vrij jong team en zitten samen een fase van leren. Er zijn hier veel mogelijkheden zoals de hbo opleiding of een IC traject. Zelf zou ik misschien nog de stroke opleiding willen doen. Maar ik zit op dit moment echt wel op mijn plek hier”.

Zelfverzekerd

Tessa is onlangs afgestudeerd als hbo verpleegkundige. “Ik merk dat ik nu een stuk zelfverzekerder in mijn werk sta. Dat straal je natuurlijk ook uit naar de patiënten en ik krijg er leuke reacties op. Zo zei  een patiënt laatst verbaasd ‘Jij net afgestudeerd? Dat merk ik helemaal niet aan je”, vertelt Tessa lachend.

Word onderdeel van ons team!

Wil jij ook aan de slag als Neuroverpleegkundige?

Bekijk de vacature