Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 07-04-2021

Vincent Suttorp (50) is strategisch inkoper bij de Apotheek van het Erasmus MC. “De Apotheek is goed voor 30% van de totale inkoopsom van het Erasmus MC. Daar heb je echt een strategisch inkoper voor nodig.” Vincent legt uit waarom precies.   

inkoper Erasmus MC

Unieke rol

Inkoper Vincent is verantwoordelijk voor de inkoop van alle geneesmiddelen in het Erasmus MC. Een unieke rol: “Je ziet niet vaak dat er een strategisch inkoper op één productcategorie ingezet wordt. Maar als je 240 miljoen per jaar uitgeeft aan alleen de inkoop van geneesmiddelen, is het efficiënter om daar dedicated iemand op te zetten die alles in de gaten houdt. Van strategiebepaling tot spendanalyse. Zo verhoog je uiteindelijk de inkoopeffectiviteit. Als ik ervoor kan zorgen dat we 1 procent besparen, heb ik mezelf dubbel en dwars terugverdiend.”

Nietjes in papier & huid

Vincent is naar eigen zeggen steeds meer gegroeid in zijn vak. Hij koos bewust voor de ziekenhuisbranche: “Inkoper zijn bij een ziekenhuis is fantastisch, je hebt zoveel diversiteit aan producten. Van gewone nietjes tot nietjes in de huid, van afwasmachines in de keuken tot afwasmachines voor OK-materialen en van implantaten tot kantoor benodigdheden. Ik vond het geweldig.”

“Als ik ervoor kan zorgen dat we 1 procent besparen, heb ik mezelf dubbel en dwars terugverdiend.”

Wat een organisatie

Na flink wat jaren ervaring opgedaan te hebben lonkte de volgende stap in zijn carrière. “Werken bij het Erasmus MC, hét academische ziekenhuis van Nederland, was stiekem altijd al een wens”, vertelt Vincent. “Ze vroegen een strategisch inkoper specifiek voor geneesmiddelen. Dat was de enige productcategorie waar ik nog niet bekend mee was, een mooie uitdaging. Na mijn eerste gesprek dacht ik: wauw, wat een organisatie. Ik ben nog steeds heel trots dat ik hier werk.”

Beste inkoopdeals

“Mijn werk bestaat uit het bepalen van inkoopstrategieën, het verhogen van de inkoopeffectiviteit, op het juiste moment inspelen op ontwikkelingen in de markt en het sluiten van de beste inkoopdeals voor diverse geneesmiddelen. Van complexe oncolytica tot groeihormonen. Dit allemaal in nauwe samenwerking met onze stakeholders, binnen en buiten het Erasmus MC.”

“Zo zijn we druk bezig om de inkoopsamenwerking in NFU-verband verder te professionaliseren, wat ook weer voor meer inkoopeffectiviteit zorgt. Koelzalven en paracetamol worden nu bijvoorbeeld gecoördineerd ingekocht door de academische ziekenhuizen. Veel efficiënter.”

Net een tandem

Volgens Vincent is het inkopen van geneesmiddelen een tandem. “Een tandem van de ziekenhuisapotheker en de strategisch inkoper. De een heeft inhoudelijke kennis van de geneesmiddelen, de ander van de marktmogelijkheden. Als dat samenkomt kun je de inkoopmacht combineren met je informatiemacht. Een goede onderhandelingspositie richting de leverancier.”

“Inkopen is een combinatie van relaties en resultaten.”

Complexe investeringen

“De veelzijdigheid maakt het werk zo mooi”, zegt Vincent. “Het ene moment ben je bezig met het voorbereiden van een nieuwe inkoopronde, het andere moment voer je onderhandelingsgesprekken met een leverancier of zorgverzekeraar of denk je na over complexe investeringen zoals een medicijnrobot. Ook als inkoper is geen dag hetzelfde in het Erasmus MC.”

Duurzame relatie

Je zou denken dat onderhandelen één van Vincents favoriete hobby’s is als inkoper, maar dat ziet hij zelf anders. “Inkopen is een combinatie van relaties en resultaten. Een resultaat wordt duurzaam door oog te hebben voor de relatie.”

“Daardoor haal je uiteindelijk de beste inkoopresultaten en daar mogen we heel trots op zijn”, zegt Vincent enthousiast. “Mijn doel is de zorg betaalbaar houden. Daar zet ik me voor in. Ik ben blij dat ik op mijn manier een flinke steen kan bijdragen aan de zorg in Nederland.”

Word onderdeel van ons team

Wil jij bijdragen aan de beste inkoopdeals bij het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland? Ontdek jouw mogelijkheden bij Erasmus MC! 

Lees verder