Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 21-01-2022

It takes two

Ilvienne voegt daad bij haar woord en houd van dingen ondernemen. Daar heeft het hele team baat bij. Sabria brengt een hoop enthousiasme en positiviteit naar de afdeling. “Ze kwam zelfs twee weken te vroeg voor haar sollicitatie.” Vertelt Ilvienne lachend. “Gelukkig heeft ze dat enthousiasme na 3 jaar nog steeds.” Sabria schiet ook in de lach en licht toe “Dat was een foutje in mijn agenda. Maar enthousiast over mijn werk ben ik inderdaad nog elke dag.”

Ilvienne en Sabria, doktersassistenten, Erasmus MC

Van "even" naar 14 jaar

Ilvienne is senior doktersassistent en werkt inmiddels al 14 jaar op de polikliniek KNO. “Ik liep in een ver verleden stage bij Neurologie en moest als onderdeel daarvan ook twee weken stage lopen bij KNO. Na mijn opleiding was er toevallig een positie vrij bij de KNO. In eerste instantie zag ik het als een mooie kans om even wat ervaring op te doen en van daaruit verder te kijken. Maar eigenlijk ben ik sindsdien blijven plakken.”

Doe-poli

Sabria kwam 3 jaar geleden op de polikliniek terecht en werd ingewerkt door Ilvienne. “Het werk als doktersassistent kun je op veel verschillende manieren vormgeven. Wat het hier zo leuk maakt is dat KNO echt een ‘doe-poli’ is. De administratieve taken vallen mee. In plaats daarvan sta je regelmatig op onze poliklinische OK waar je assisteert bij ingrepen. Tijdens zo’n ingreep moet je anticiperen en snel schakelen. Best spannend, maar vooral erg leuk en leerzaam!” vertellen ze. “Ook bereid je spreekuren voor en bied je daar ondersteuning. Wij zijn als doktersassistent eigenlijk de rechterhand van de arts. Al is een telefoondienst van tijd tot tijd best lekker. Gewoon even zitten.” lachen ze samen.

“We draaien samen een spreekuur voor een capsaïcine behandeling, daar zijn we trots op!”

Ilvienne Anastacia, Doktersassistent polikliniek KNO

Daarnaast hebben de twee verpleegkundigen samen een spreekuur voor een capsaïcine behandeling. “Dat is een soort peperspray voor in de neus. Daarmee behandelen we patiënten die gevoelig zijn voor neusirritaties. We zijn trots dat we dit spreekuur samen kunnen draaien.”

Jong leert van oud…en andersom

Het team is heel divers, met veel verschillende afkomsten én leeftijden. “Maar we voelen de verschillen niet. We kunnen over alles praten en hebben een fijne klik. Dat komt het werk alleen maar ten goede. En je leert ook veel van elkaar.” Vertelt Sabria.

Ilvienne beaamt dat. “Nieuwe, jongere collega’s komen vaak met nieuwe ontwikkelingen en inzichten die ze vanuit hun opleiding meekrijgen. Ik leer dus ook zeker van hen. En andersom krijgen zij van de ‘oude garde’ de ervaring mee.”

Omgang met artsen

Het vak als doktersassistent heeft zich over de jaren heen ontwikkeld. Technischer wijze natuurlijk, maar de ontwikkeling zit ‘m volgens Ilvienne vooral in de omgang met de artsen. “De afstand tussen artsen en doktersassistenten is een stuk minder geworden. Waar er vroeger nog wel eens een drempel was om artsen te benaderen of aan te spreken, kunnen we nu altijd met elkaar overleggen. We zijn echt één team en willen samen de beste zorg voor de patiënt leveren.”

Word onderdeel van ons team

Ook aan de slag als doktersassistent in het Erasmus MC? Ontdek jouw mogelijkheden!

Meer info