Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
  • Gepubliceerd op 15-03-2018

Marlies (30 jaar) is obstetrieverpleegkundige op de afdeling Verloskunde van het Sophia Kinderziekenhuis. Een dynamische functie waarin zij rouleert over de afdeling voor zwangeren, kraamvrouwen en de verloskamers.

Marlies, obstetrieverpleegkundige

Rouleren over drie afdelingen

“Het werk op deze afdelingen verschilt enorm. Op de afdeling Zwangeren verblijven vrouwen die vaak een onzekere tijd tegemoet gaan. Zij verblijven soms bij ons wel 8 weken op de afdeling. Als obstetrieverpleegkundige heb je een begeleidende rol en dien je rekening te houden met het gezinsleven van de patiënt. Je bent hier minder bezig met verpleegkundige handelingen, maar biedt vooral psychosociale ondersteuning. Een luisterend oor bieden is hier van groot belang.

Op de Kraamafdeling heb je te maken met vrouwen waarvan de wereld op zijn kop staat. Ze zijn net moeder geworden en hebben soms een kindje dat op de IC Kinderen of IC Neonatologie verblijft. Naast de gierende hormonen hebben deze moeders soms ook een keizersnede gehad. Hier verricht je meer verpleegkundige handelingen, zeker wanneer je de zorg hebt over een patiënt die een operatie heeft ondergaan."

"En dan hebben we nog afdeling Acute Zorg met onze 5 verloskamers en 3 Obstetric Critical Care Units. Het werken op deze afdeling is niet te vergelijken met het werk op de andere twee afdelingen. Wij zijn een soort spoedeisende hulp voor zwangeren en kraamvrouwen. Net als op de SEH moet je als verpleegkundige heel goed kunnen inschatten welke patiënt als eerste geholpen moet worden. Je schakelt hierover continu met de arts. ”

“We zijn een soort spoedeisende hulp voor zwangeren en kraamvrouwen”

Eigen verloskundige operatiekamer

“Onlangs is de afdeling Verloskunde volledig vernieuwd. Uniek is dat we beschikken over een eigen operatiekamer. Zwangeren met een verhoogd risico, waarvoor extra zorg verwacht wordt tijdens de bevalling, kunnen terecht op onze verloskundige operatiekamer. Zij kunnen daar op een natuurlijke manier bevallen, maar indien nodig kan er ook een keizersnede plaatsvinden. De patiënt hoeft dan niet meer verplaatst te worden van de verloskamer naar de operatiekamer. Daarbij hebben we nu ook 3 Obstetric Critical Care Units waar ernstig zieke zwangere vrouwen verblijven en intensieve zorg verleend kan worden. Hiervoor is een geheel nieuwe opleiding ontwikkeld.”

“Je hoeft maar op de knop te drukken en er staat een heel team voor je klaar”

Nieuwe vervolgopleiding OCCU

“In mei start ik met de nieuwe opleiding Obstetric Critical Care Unit (OCCU). Hiermee kan ik mijn kennis en vaardigheden verder uitbreiden in het verlenen van specialistische zorg aan ernstig zieke zwangeren en kraamvrouwen. Onderdeel van deze opleiding is bijvoorbeeld een stage op de afdeling Cardiac Care Unit (CCU) waar nu zwangeren verblijven die cardiaal belast zijn. In de toekomst kunnen deze vrouwen dan ook verblijven op de Critical Care Unit van de afdeling Verloskunde.

Zelf vind het werken op de afdeling Acute Zorg het allerleukste. Het geeft me echt een kick wanneer er bijvoorbeeld een ambulance met spoed arriveert en wij als team van verpleegkundigen en artsen klaarstaan. We zijn een groot team waarin je kunt vertrouwen op je collega’s. In acute situaties weer ieder wat hij moet doen. Ik hoor wel eens dat verpleegkundigen het spannend vinden om hier gaan werken vanwege de complexiteit, maar je staat er hier nooit alleen voor. Er is altijd een kinderarts of gynaecoloog aanwezig en met een druk op de knop staat er een heel team naast je."

Jammer dat je naar huis moet

"Wanneer ik een goede werkdag heb gehad? Als patiënten tevreden naar huis gaan en mij bedanken voor de fijne zorg. Soms zegt een patiënt wel eens aan het eind van mijn dienst ‘jammer dat je naar huis moet’, dat vind ik heel leuk om te horen."

Word onderdeel van ons team

Ben je geïnspireerd om als obstetrieverpleegkundige aan de slag te gaan bij het Sophia Kinderziekenhuis? Je bent van harte welkom! Bekijk de vacature en solliciteer!

Naar de vacature