Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 09-01-2020

Frank van der Panne is medisch fotograaf bij Erasmus MC. Hij heeft, naar eigen zeggen, een fantastisch beroep. Hij vertelt er meer over. 

Frank, medisch fotograaf, Erasmus MC

Ervaring

"Ik heb Audiovisuele Vormgeving gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ik liep stage bij een ziekenhuis in Eindhoven. Die ervaring heeft zeker meegespeeld toen ik bij het Erasmus MC werd aangenomen. Ik werk hier sinds 1992.”

Situatie vastleggen

“Mijn hoofdtaak bestaat uit het fotograferen van patiënten die een medische ingreep moeten ondergaan. Dat doe ik voor mijn eigen afdeling, Medische Fotografie, in opdracht voor andere afdelingen, zoals Plastische Chirurgie, Kaakchirurgie, KNO, Dermatologie, Orthodontie, Neurologie. Zowel voor als na de medische ingreep wordt de situatie vastgelegd, zodat het eindresultaat goed vergeleken kan worden met de uitgangssituatie," legt Frank uit. "We beschikken over goed geoutilleerde fotostudio’s, waar we onder gestandaardiseerde omstandigheden patiënten kunnen fotograferen. Dat is belangrijk om de resultaten van een medische ingreep betrouwbaar te kunnen beoordelen en vergelijken.”

“Ik heb hun hele herstelproces van nabij meegemaakt. Dat ze uiteindelijk zo blij zijn, is prachtig om te zien.”

Wetenschappers helpen

Maar dat is niet het enige wat Frank doet: “Ik geef ook Photoshop-cursussen aan studenten van de MolMed School, en help wetenschappers bij het bewerken van hun foto’s zodat die geschikt zijn voor publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. Daarnaast fotografeer ik voor Beeldspraak, het personeelsblad van de afdeling Radiologie, en maak ik foto’s voor de website van Radiologie en de transplantatie afdeling.”

Soms zwaar

“Ik heb een fantastisch beroep, omdat ik mijn vakkennis en technische vaardigheden kan combineren met mijn behoefte om met mensen te werken. Het is soms zwaar. Als medisch fotograaf ben je toch regelmatig het eerste contact voor een patiënt nadat hij of zij met vervelend nieuws werd geconfronteerd. Ik moet ook fotograferen bij patiënten voor wie er geen uitzicht meer is op herstel, bij ongeneeslijk zieke baby’s. Daar is niet altijd eenvoudig mee om te gaan, maar we hebben een goed team en geven elkaar steun."

Mooie momenten

"Aan de andere kant zijn er ook mooie momenten. Vrouwen die na borstkanker met een stralende lach kijken naar het uiteindelijk resultaat van hun borstreconstructie, of kinderen waarvan eindelijk de beugel af mag na een langdurige kaakreconstructie. Ik heb hun hele herstelproces van nabij meegemaakt. Dat ze uiteindelijk zo blij zijn, is prachtig om te zien.”

Waarom het Erasmus MC?

We bieden de beste behandelingen voor de meest complexe ziektebeelden. We gebruiken innovatieve, nieuwe technieken. En we zoeken steeds naar slimmere en betere manieren om samen te werken. Het meest vooruitstrevende universitair medisch centrum van Nederland, wij zijn het Erasmus MC. 

Meer over het Erasmus MC