Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 27-11-2019

Marieke van Engen (36) is High Care Neonatologieverpleegkundige bij Erasmus MC-Sophia: "Hier stimuleren we ouders om steeds meer zelf te doen in de verzorging van hun kindje." Enthousiast vertelt ze over haar werk en haar liefde voor het vak.

Marieke, high care neonatologieverpleegkundige, Erasmus MC

Keuze snel gemaakt

Marieke heeft nooit na hoeven denken over wat ze wilde worden. Ze wilde de zorg in en na haar opleiding tot verpleegkundige het liefst direct de kinderaantekening halen. De keuze voor het Sophia Kinderziekenhuis was snel gemaakt. “Kinderen worden speciaal hier behandeld, omdat ze bijvoorbeeld veel te klein geboren worden of een complexe aandoening hebben. Verder zijn hier veel doorgroeimogelijkheden. Dat vond ik belangrijk.”

Stabieler dan de IC

Marieke specialiseerde zich tot High Care Neonatologie verpleegkundige en werkt hier al ruim 14 jaar met veel plezier. Ze koos er bewust voor om op de High Care te blijven en niet direct door te groeien naar de Intensive Care: “De baby’s die hier liggen zijn stabieler dan op de IC. Ze worden niet meer volledig beademd, maar krijgen nog wel ondersteuning. We zijn vooral bezig met het stimuleren van ouders om steeds meer zelf te doen in de verzorging van hun kindje, waardoor ze meer vertrouwen krijgen. Dat is heel fijn om te zien.

Goed observeren

Als High Care Neonatologieverpleegkundige moet je goed kunnen observeren, vertelt Marieke. “Je moet continu in de gaten houden hoe de baby het doet. Ze kunnen natuurlijk zelf niet aangeven of, en laat staan waar, ze pijn hebben. Je moet de uiterlijke kenmerken van de baby linken aan wat er op de monitor gebeurt. Daar zit voor mij als verpleegkundige de uitdaging.”

“Je moet de uiterlijke kenmerken van de baby linken aan wat er op de monitor gebeurt.”

Arts assisteren

“De diversiteit aan ziektebeelden vind ik heel interessant. Denk aan prematuren of neonaten met aangeboren afwijkingen. Maar ook prematuren met buikproblemen die tijdelijk een stoma nodig hebben. Ook assisteren we de arts met bijvoorbeeld het steriel inbrengen van een lijn of bij het afnemen van hersenvocht via een speciale drain. We hebben veel contact met overige disciplines, dat maakt het heel leuk. Elke dag is anders.”

Meedenken

Naast haar werk op de afdeling, zit Marieke ook in allerlei werkgroepen en begeleid ze studenten: “Onze afdeling is heel erg in beweging. Je krijgt altijd de mogelijkheid om mee te denken over hoe we dingen kunnen verbeteren. Zo testen we bijvoorbeeld nieuwe, innovatieve apparatuur. Daarnaast ben ik aan het trainen voor het transportteam. Dan kan ik straks zelfstandig een neonaat naar een perifeer ziekenhuis begeleiden. Je kunt je hier blijven ontwikkelen.”

Word onderdeel van ons team

Geïnspireerd door het verhaal van Marieke? Ontdek jouw mogelijkheden als High Care Neonatologieverpleegkundige.

Naar de vacature