Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 18-12-2019

Agatha van Tongeren (36) is obstetrieverpleegkundige. Een jaar geleden ging ze op zoek naar meer uitdaging en die uitdaging vond ze bij het Erasmus MC-Sophia. Ze vertelt waarom ze de overstap maakte.

Agatha, obstetrieverpleegkundige, erasmus mc, sophia kinderziekenhuis

Meer uitdaging

Agatha werkt pas een jaar in het Erasmus MC-Sophia, maar voelde zich direct als een vis in het water: “Ik werkte jarenlang met veel plezier als obstetrieverpleegkundige in de periferie. Na een tijdje ging ik op zoek naar meer uitdaging. Ik wilde meer uit mezelf halen, maar ik wist niet zo goed op welke manier.”

Dagje meelopen

Eén ding was zeker, Agatha was nog lang niet klaar met de Verloskunde. Ze kwam in contact met het Sophia Kinderziekenhuis en mocht een dagje meelopen op de afdeling: “Na die dag wist ik, dit is precies waar ik al die tijd naar op zoek was. Op die ene meeloopdag zag ik al zoveel meer ziektebeelden dan de jaren ervoor. Ik kon niet wachten om te beginnen. Vanaf dag één heb ik me altijd zeer welkom gevoeld.”

Intensievere zorg

“Je komt hier veel complexe ziektebeelden tegen. Dat vraagt om complexere en intensievere zorg dan wat ik gewend was”, vertelt Agatha. “We rouleren over twee units. Op de unit Kraam/Zwangeren liggen vrouwen die voor langere tijd tot aan de bevalling bij ons moeten worden opgenomen. Bijvoorbeeld bij een dreigende vroeggeboorte of als het kindje niet goed groeit. Maar ook vrouwen met psychische problemen of complicaties na de bevalling. Heel divers dus.”

“Op die ene meeloopdag zag ik al zoveel meer ziektebeelden dan de jaren ervoor.”

Goed op elkaar ingespeeld

“Op de andere unit, Acute Zorg, ondersteun je bij de bevalling en eerste opvang van de baby. Dat kunnen gezonde baby’s zijn, maar ook baby’s die veel te vroeg geboren worden of een aangeboren afwijking hebben en bij de opvang direct zorg nodig hebben. We zijn als team super goed op elkaar ingespeeld. Je moet heel scherp zijn en direct kunnen ingrijpen als het nodig is.”

OCCU

Daarnaast heeft de afdeling drie high care bedden, de zogenaamde Obstetric Critical Care Unit: “Hier liggen ernstig zieke vrouwen met bijvoorbeeld ernstige pre-eclampsie of cardiale problematiek. Je moet hier continu monitoren. Dat vraagt veel van je klinische blik.”

Proces volgen

Het rouleren over die twee units heeft volgens Agatha één groot voordeel: “Je maakt het hele proces mee. Dan heb je een tijd voor een vrouw gezorgd als ze nog zwanger is en vervolgens ben je ook bij de bevalling. Dat is echt super leuk.”

“Mijn hart gaat nog steeds sneller kloppen van de acute zorg. Het geeft zo’n kick als we het met elkaar tot een goed einde gebracht hebben.”

Favoriet onderdeel

Maar wat is dan het favoriete onderdeel van haar werk? “Mijn hart gaat nog steeds sneller kloppen van de acute zorg. De situatie van moeder of kind kan heel snel verslechteren en dan moet de baby binnen no-time gehaald worden. Het geeft zo’n kick als we het met elkaar tot een goed einde gebracht hebben.”

Mooi compliment

Daarnaast geeft het psychosociale deel van het werk Agatha veel voldoening: “Sommige vrouwen zijn heel angstig en onzeker. Dan is het aan mij om haar gerust te stellen. Het is fijn als je de ergste angsten van iemand kunt wegnemen. Als ze dan vragen of je er de volgende dag weer bent, is dat natuurlijk een heel mooi compliment.”

Word onderdeel van ons team

Ben je geïnspireerd om als obstetrieverpleegkundige aan de slag te gaan bij het Sophia Kinderziekenhuis? Je bent van harte welkom! Bekijk de vacature en solliciteer!

Naar de vacature