Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 08-06-2021

Wat als je als obstetrieverpleegkundige ook ontwerper kunt zijn? Cindy van der Jagt (35) ontwierp samen met haar collega’s & Create4Care de Cathswing, een hangmat voor een urinekatheterzak waarmee een vervelend praktijkprobleem werd opgelost. Een unieke mogelijkheid.

obstetrieverpleegkundige Cindy, Erasmus MC Sophia

Fijne samenwerking

Cindy werkt al jaren als obstetrieverpleegkundige in het Erasmus MC Sophia. Ze kwam per toeval terecht op de Verloskunde en zei eerst drie keer nee op de vraag of ze wilde blijven na haar studie omdat ze eigenlijk op een andere afdeling wilde gaan werken. Toch zei ze de vierde keer ja: “Uiteindelijk was het de afwisseling tussen de verschillende units wat me heeft doen blijven. Je rouleert tussen de zwangeren, kraamafdeling, OCCU (Obstetric Critical Care Unit) en de verloskamers. Eigenlijk werk je dus op 4 verschillende afdelingen. Dat maakt het beroep heel interessant.”

Ontwikkeling stimuleren

“Maar ook je ontwikkeling wordt op deze afdeling ontzettend gestimuleerd”, vertelt Cindy. “Dat vind ik belangrijk, want daardoor sta je nooit stil. Zo heb ik de BIAZ en de OHC (Obstetric High Care) opleiding gevolgd om mijn kennis over de OCCU te verrijken. Hier liggen namelijk vrouwen die ernstig ziek zijn tijdens de zwangerschap of in het kraambed. Bijvoorbeeld omdat ze een zwangerschap gerelateerd ziektebeeld hebben of een hartafwijking hebben. Dus daar moet je als verpleegkundige ook van op de hoogte zijn.”

“Wij komen dagelijks problemen tegen in de praktijk waar je een simpele oplossing voor zou kunnen bedenken.”

Praktijkprobleem oplossen

In het kader van die laatste opleiding kreeg Cindy, samen met haar collega’s, de kans om een praktijkprobleem in het dagelijks werk op te lossen in samenwerking met de innovatie-afdeling Create4Care. “Dat werd een oplossing voor de urinekatheterzak. Die hangt namelijk altijd te hoog, waardoor de urine slecht afloopt. En op de grond leggen mag niet in verband met de hygiënevoorschriften. Dat wil je juist goed kunnen monitoren, omdat dat heel belangrijk.”

Zelf ontwerpen

Dus Cindy en haar collega’s gingen aan de slag: “We moesten de oplossing zelf bedenken, tekenen en uitwerken. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen doen, ik ben tenslotte verpleegkundige en geen ontwerper.” Maar volgens begeleider en oprichter van Create4Care Onno Helder is dat juist de reden waarom Cindy het wel kan. “Wij komen dagelijks problemen tegen in de praktijk waar je een simpele oplossing voor zou kunnen bedenken. Echt tof dat we dit met elkaar hebben kunnen doen.”

“Het zou fantastisch zijn als de Cathswing straks in het hele Erasmus MC te vinden is.”

Cathswing

Na wat uitproberen en bouwen werd de Cathswing dus geboren. Een plastic hangmatje dat aan de onderkant van het bed gehangen kan worden en net boven de grond hangt: “De urine loopt goed weg en kan worden afgelezen, zonder dat het in de weg ligt of hangt. We draaien nu een pilot met de Cathswing op onze afdeling, maar het zou fantastisch zijn als onze innovatie straks in het Erasmus MC te vinden is.”

Kwaliteit verbeteren

“Ik wist niet dat ik ook ontwerper kan zijn, maar het is echt ontzettend leuk om te doen. Dat je als verpleegkundige bij het Erasmus MC samen met Create4Care zelf mee kan denken én werken aan een oplossing. Super mooi toch? De kwaliteit van zorg verbetert, maar ook ons eigen werkgemak.”

Dagje meelopen

Cindy is trots op haar ontwikkeling en blij dat ze dit soort kansen op haar afdeling krijgt: “Dus als je obstetrieverpleegkundige bent en ook jouw bijdrage wilt leveren aan innovatie in je vakgebied: loop gerust een dagje mee. We laten je heel graag zien wat dit mooie vak bij Erasmus MC jou te bieden heeft.”

Wil je meer weten over het ontstaan van de Cathswing? Lees het verhaal op Amazing Erasmus MC waar Cindy meer vertelt over het proces.

Word onderdeel van ons team

Ben jij obstetrieverpleegkundige en wil je werken in een academische omgeving waar geen dag hetzelfde is? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Lees meer