Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 02-01-2020

Claudia Wiebers-Kramp (28) besloot vorig jaar het roer volledig om te gooien. Ze verhuisde samen met haar gezin van Paramaribo naar Rotterdam om haar droom achterna te gaan: werken op de OK van Erasmus MC. Ze vertelt waarom ze deze grote stap durfde te zetten.

Claudia, operatieassistent, Erasmus MC

Tijd voor verandering

Claudia is geboren en getogen in Suriname. Ze werd in het academisch ziekenhuis in Paramaribo opgeleid tot operatieassistent, maar na een paar jaar vond ze het tijd voor verandering: “Ik wilde meer leren en meer zien binnen mijn beroep. Op social media zag ik berichten van Erasmus MC voorbij komen en werd steeds nieuwsgieriger.”

Stoute schoenen

Ze besloot de stoute schoenen aan te trekken en nam contact op met de manager van de OK: “Ik mocht twee weken in het Erasmus MC meelopen om te ervaren hoe het hier was. Ik was gelijk enthousiast en wilde eigenlijk niet meer terug. Al mijn verwachtingen werden overtroffen. Toen is alles in gang gezet en sinds mei 2019 ben ik werkzaam als operatieassistent in het Erasmus MC.”

“Ik mocht twee weken in het Erasmus MC meelopen en was gelijk enthousiast.”

Vertrouwen

“Vanaf het eerste moment voelde ik me thuis. Al mijn collega’s hebben me met open armen ontvangen. Ze hebben mij met alle vertrouwen ingewerkt voor de meest uitdagende operaties. De overgang van mijn werkzaamheden in Suriname naar de werkzaamheden hier ging ook heel soepel. Ik had verwacht dat ik meer zou moeten wennen, maar dat was helemaal niet het geval. Na drie weken kreeg ik al de kans en het vertrouwen om bij een operatie te staan en dat ging heel goed.”

Meer uitdaging

Claudia werkt op Unit drie, het Thoraxcentrum waar alle hart- en longoperaties en aangeboren kinder-hartchirurgie worden uitgevoerd: “Dat was ook al mijn specialisatie, naast Orthopedie en Urologie, in Suriname. De operaties hier zijn een stuk complexer en ingrijpender, zoals hart- en longtransplantaties. Dat maakt het wel anders en geeft meer uitdaging.”

“De operaties hier zijn een stuk complexer en ingrijpender. Dat geeft meer uitdaging.”

Nieuwe technieken

Het leukst aan haar werk in het Erasmus MC vindt Claudia dat ze alle nieuwe ontwikkelingen in haar vak op de voet kan volgen: “Er worden hier zoveel nieuwe technieken toegepast. Elke dag leer je iets nieuws. Ik vind het zo bijzonder om te zien wat we hier allemaal kunnen. Bijvoorbeeld alle minimaal invasieve ingrepen, waar we steeds meer mee kunnen. De incisies worden steeds kleiner.”

Minimaal invasief

“Ik ben net ingewerkt op een minimaal invasieve mitralisklep operatie”, vertelt Claudia enthousiast. “Dat is een operatie waar via een kijkoperatie een mitralisklep wordt ingebracht bij de patiënt. Voorheen ging de borstkas van de patiënt helemaal open en nu kan dat via een heel kleine incisie. Dat is toch geweldig?”

Optimale support

Je kennis stagneert geen moment, volgens Claudia: “Ik voel mezelf echt elke dag weer groeien. Ook al was het een grote stap, ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze. Mede dankzij de optimale support van het Erasmus MC, mijn echtgenoot en al mijn collega's heb ik niet enorm hoeven wennen. Behalve aan het Nederlandse weer dan”, zegt Claudia lachend. “Ik ben heel trots dat ik ook hier mijn vak optimaal kan uitoefenen.”

Word onderdeel van ons team

Ben jij geïnspireerd door dit verhaal en wil jij graag werken als operatieassistent bij het Erasmus MC? Ontdek jouw mogelijkheden!

Lees verder