Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 26-02-2020

Crystal Schipper (28) was vorig jaar nog operatieassistent in het St. Elisabeth Hospitaal op Curaçao. Maar na vijf jaar wilde ze haar kennis en werkervaring uitbreiden, dus besloot ze te solliciteren bij Erasmus MC. En dat heeft goed uitgepakt. Ze vertelt er meer over.

Crystal, operatieassistent, Erasmus MC

Verliefd op het vak

Crystal werd verliefd op het vak toen ze zelf geopereerd werd: “Ik had er nooit bij stil gestaan dat er een beroep was om de chirurg te assisteren tijdens een operatie, maar ik wist gelijk dat dit was wat ik wilde gaan doen. Het leek me zo gaaf en uitdagend."

Kennis overdragen

Net als het Erasmus MC, werd het ziekenhuis op Curaçao vernieuwd. Door de nauwe samenwerking met het Erasmus MC in deze periode, werd Crystal’s interesse gewekt: “Er kwamen bijvoorbeeld neurochirurgen over om hun kennis over te dragen. Dan hoor je zoveel verhalen over de OK en over de complexe ingrepen die ze allemaal doen. Super interessant. Ik wilde mijn kennis verbreden en me verder specialiseren. Die mogelijkheden zijn er in het Erasmus MC.”

Onder de indruk

“Het was best een grote stap, zeker als alleenstaande moeder van twee kinderen. Maar ik wilde dit zo graag, dus ik ging ervoor. Het was gewoon het juiste moment voor verandering, ook voor hen.” Crystal wist gelijk dat ze de goede keuze had gemaakt: “Er ging echt een wereld voor me open. Ik was zo onder de indruk van het moderne ok-complex, alle apparatuur en complexe ingrepen.”

“Ik had er nooit bij stil gestaan dat er een beroep was om de chirurg te assisteren tijdens een operatie.”

Zelf aan tafel

Crystal werkt op unit 2, waar specialisaties als neurochirurgie, kaakchirurgie en KNO onder vallen. Haar favoriete ingreep? “Commando operaties!", vertelt Crystal enthousiast. "Hierbij wordt er een tumor uit de mond- of keelholte verwijderd. Een ingrijpende operatie die wel tot 8 à 10 uur kan duren. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor wordt een deel van de kaak, tong, mondbodem en/of wang weggenomen. Als een groter deel hiervan wordt verwijderd, maakt de arts een hele reconstructie van het gezicht om de wond te kunnen sluiten. Zo kreeg een patiënt een nieuwe tong en kaak van een spier en bot uit zijn onderbeen. Dat is toch geweldig? Toen ik hier net kwam dacht ik: hoe doen ze dit? En nu sta ik gewoon zelf aan tafel te instrumenteren.”

Bijzondere ervaring

Maar ook de wakkere operaties, bij mensen met een hersentumor vlakbij het spraak en/of motorisch centrum, zijn voor Crystal een eyeopener: “Tijdens het opereren wordt er met de patiënt gepraat, om te kijken of ze in de juiste zone zitten. Dat is een hele bijzondere ervaring, maar hier is het inmiddels een dagelijkse ingreep.”

“Toen ik hier net kwam dacht ik: hoe doen ze dit? En nu sta ik gewoon zelf aan tafel te instrumenteren.”

Nieuwe doelen

“Ik vind het heel leuk om toe te werken naar nieuwe doelen. Zo’n commando operatie bijvoorbeeld, dat wilde ik heel graag doen. Zo kun je jezelf iedere keer weer uitdagen en verdiepen in een nieuwe ingreep. Die vrijheid krijg je ook”, vertelt Crystal.  

Verslaafd aan croissantjes

Dankzij haar collega’s is de overgang van Curaçao naar Nederland soepel verlopen: “Ik ben gelukkig heel goed begeleid en opgevangen. Het is hier veel grootschaliger natuurlijk, daar moest ik best wel aan wennen. Maar dat heeft ook z’n voordelen. Zoals onze AH to GO op het OK-complex, dat is toch ideaal? Ik ben echt verslaafd aan de croissantjes, alleen daarom wil ik al hier blijven”, zegt Crystal met een knipoog.

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook aan de slag als operatieassistent in het Erasmus MC?

Ontdek jouw mogelijkheden