Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 13-11-2019

Rachel Ketting is operatieassistent op de OK van Erasmus MC. “De complexiteit van de ingrepen en de casuïstiek van de patiënten maken mijn werk ontzettend uitdagend.” Ze vertelt er meer over.

Rachel, operatieassistent, Erasmus MC

Gelijk enthousiast

Toen een docent Rachel tijdens de inloopdag voor de opleiding tot doktersassistent vertelde over de doorgroeimogelijkheden tot operatieassistent, was Rachel direct enthousiast: “Mijn doel was de opleiding tot dokterassistent afronden om vervolgens operatieassistent te kunnen worden. Het leek me zo gaaf, werken op grote OK’s en assisteren bij de meest complexe ingrepen.”

Plek gevonden

“Wat dat betreft heb ik bij Erasmus MC echt mijn plek gevonden. De complexiteit van de ingrepen, de casuïstiek van patiënten, het samenwerken met verschillende specialismes. Ik vind mijn werk zo leuk. Echt elke dag is anders”, vertelt Rachel enthousiast.

“Je kunt het verschil maken en echt bijdragen aan iets wat voor de patiënt heel ingrijpend is.”

Vaste units

Operatieassistenten bij Erasmus MC werken in vaste units, legt Rachel uit: “Ik sta veel bij neurochirurgische en uitgebreide KNO-ingrepen. Je kunt je daar echt helemaal in verdiepen en in specialiseren, waardoor je heel goed vooruit kunt denken. Je krijgt sowieso heel veel ruimte om mee te denken met de chirurg. Dat maakt de samenwerking heel leuk.”

Eerste rang

Innovatie staat bij Erasmus MC voorop, ook op het OK-complex. Als er nieuwe operaties worden uitgevoerd, zit Rachel op de eerste rang: “Zo was ik bij de eerste bypass operatie in het hoofd betrokken. Het is heel bijzonder om daar onderdeel van te mogen zijn. Daardoor blijf je jezelf ontwikkelen.”

Beter voor je rug

“We hebben ook regelmatig nieuwe innovaties om ons werk makkelijker te maken”, vertelt Rachel. “We hebben nu bijvoorbeeld een nieuwe microscoop boven de operatietafel hangen, waardoor we niet meer gebogen door een microscoop naar beneden hoeven te kijken. Veel beter voor je rug.”

“We kunnen 24 uur per dag goede koffie en lekkere dingen halen zonder van het OK-complex af te moeten.”

Iedere seconde telt

De grootste kick krijgt Rachel van de grote (neuro)trauma’s: “Dat geeft zoveel adrenaline. Binnen no-time zetten we alles klaar op de operatiekamer en gaan we aan de slag. Iedere seconde telt. Als het lukt, geeft dat zo’n kick. Ik vind het heel mooi om bij te dragen aan iets wat voor de patiënt heel ingrijpend is. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Goede koffe en massages

Sinds kort heeft het OK-complex een eigen AH to Go, waar ook Rachel dankbaar gebruik van maakt: “We kunnen 24 uur per dag goede koffie en lekkere dingen halen zonder van het OK-complex af te moeten. Als je trek hebt in iets lekkers, is dat nu moeilijk te weerstaan”, grapt Rachel. “Daarnaast kunnen we tegenwoordig ook massages krijgen, ook heel fijn natuurlijk!”

OK

Meer weten over het werken op de OK van Erasmus MC?

Op de OK van Erasmus MC is geen dag hetzelfde. Hier kom je ingrepen tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. Elk moment kan de planning omgegooid worden voor een patiënt in een acute situatie. De operaties zijn divers, complex en uitdagend. Topzorg voor de patiënt gaat hier voor alles.

Lees meer