Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 09-12-2020

Elena van Rietschoten (28) begon haar carrière een aantal jaar geleden als diëtist. Maar een switch naar operatieassistent bleef in haar hoofd zitten. Ze waagde de gok en begon aan de opleiding. “Ik heb er nooit één moment spijt van gehad.” Ze vertelt meer over haar werk bij Erasmus MC.

Elena, operatieassistent, erasmus mc

Roer omgooien

Elena besloot een aantal jaar geleden het roer volledig om te gooien. De van huis uit diëtiste wilde van een ‘denk-‘ naar een ‘doe-beroep’. “Mijn interesse voor het vak van operatieassistent begon tijdens mijn afstudeeronderzoek. Ik deed onderzoek naar voeding gerelateerde klachten na operatief behandelen van maagkanker. In plaats van dat ik verder onderzoek deed naar voeding werd mijn interesse gewekt voor de operaties en alles eromheen.”

Drie jaar onzekerheid

Ze durfde niet meteen de stap te zetten. “Ik kreeg na mijn afstuderen een goede fulltime baan en ik vond het best spannend om weer drie jaar onzekerheid in te gaan. Deze stap lag enorm uit mijn comfortzone, maar ik heb er geen moment spijt van gehad.”

“Ik wilde van een 'denk-' naar een 'doe-beroep'.”

Hoog instapniveau

“De opleiding vond ik aan het begin best wel pittig, het was best even omschakelen”, vertelt Elena. “Je weet dat je bij het Erasmus MC gaat werken waar de meest bijzondere casussen voorbij komen, dus het instapniveau is best hoog. Daar moest ik even aan wennen, maar je wordt goed begeleid en je leert daardoor in sneltreinvaart.”

Vertrouwen op jouw kennis

Wat de uitdaging is als operatieassistent? Daar hoeft Elena niet lang over na te denken. “Ik wil de operateur op de beste manier bijstaan tijdens de ingrepen. Proactief meedenken, altijd één stap vooruit denken, naar creatieve oplossingen zoeken als het niet gaat zoals verwacht. Jij bent verantwoordelijk voor het technische gedeelte van instrumentarium tot de apparatuur, dus de operateur bouwt op jouw kennis en kunde in dit vakgebied.”

Opereren is teamsport

Elena werkt op Unit 4 waar de specialismen Orthopedie, Traumatologie, Plastische Chirurgie en Kaakchirurgie onder vallen. Ze begint te stralen als ze vertelt over de ingrepen die hier worden uitgevoerd. “Denk aan multitrauma’s en complexe rugoperaties. Als je van gekkigheid niet meer weet waar je moet beginnen, er met elkaar induikt en het tot een goed einde kan brengen. Dat geeft zo’n kick. Opereren is echt teamsport, je doet dit met z’n allen.”

“Ik word heel blij van ingrepen waarbij je alles uit de kast moet halen.”

Twee dubbele tafels

“Dat soort operaties maken dit ziekenhuis het Erasmus MC. Het geeft zoveel extra uitdaging. Ik word heel blij van ingrepen waarbij je alles uit de kast moet halen en ik twee dubbele tafels opgedekt heb met allerlei instrumentarium”, vertelt Elena enthousiast.

Oudste dienst

Sinds kort is Elena ook oudste van dienst in de avond- en nachtdiensten. “Dat wil zeggen dat je verantwoordelijk bent voor spoedoperaties die onder jouw unit vallen. Jij bent dan eindverantwoordelijk voor bepaalde keuzes. Bijvoorbeeld op welke kamer de ingreep gaat gebeuren, wat voor spullen je nodig hebt en wie er allemaal gebeld moeten worden om de ingreep bij te wonen. Eigenlijk het logistieke gedeelte rondom de ingreep en alle communicatie eromheen. Daar groei je heel erg van.”

“Jij bent eindverantwoordelijk voor bepaalde keuzes.”

Reservist bij Defensie

Maar dit is voor de ambitieuze Elena nog niet genoeg. “Ik heb me aangemeld als reservist bij Defensie. Je komt op de reserve lijst als medische ondersteuning voor een militaire uitzending. Eigenlijk ben je dan operatieassistent in het buitenland. Maar ik wacht nog tot er een plek vrij komt.”

Keuzes durven maken

Voorlopig is Elena nog te vinden op de OK van het Erasmus MC. “Er is zoveel te leren. Ik ben echt heel trots op wat ik hier mag doen. Maar ook enorm blij dat ik deze keuze toen heb durven maken.”

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook aan de slag als operatieassistent in het Erasmus MC?

Ontdek jouw mogelijkheden