Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 19-09-2019

Alle Minnema (37) werkte eerst als cameraman in de filmindustrie, maar liet zich omscholen tot radiodiagnostisch laborant met CT specialisatie: “Het lijkt misschien totaal wat anders, maar het heeft allebei met het perfecte plaatje te maken.” Hij vertelt er meer over.

Alle, radiodiagnostisch laborant CT, Erasmus MC

Perfecte plaatje

Alle werkte jarenlang als cameraman, maar kwam er na een tijd achter dat hij toch iets anders wilde. Zijn nichtje deed de MBRT opleiding in Groningen en maakte hem enthousiast: “Ik wilde graag met mensen blijven werken en techniek vond ik vanuit mijn vorige baan ook heel interessant. Dat komt in dit vak allebei terug. Ik begon in het Erasmus MC aan de duale opleiding en ben hier niet meer weggegaan.”

Techniek en anatomie

Beide vakgebieden hebben uiteindelijk hetzelfde doel: “Het schieten van een perfect plaatje. Alleen nu doe ik dat aan de binnenkant van het menselijk lichaam. De techniek erachter snapte ik snel. Ik wist al veel over juiste belichting, maar nu kwam ook de anatomie erbij. Super interessant.”

“Ik vond de techniek van een CT-scan leuk, omdat je heel snel een beeld kunt schetsen van de situatie van een patiënt.”

Beeld schetsen

Alle is gespecialiseerd in het maken van CT-scans: “Een CT maakt een 3D doorsnede van het lichaam, waardoor je goed kunt aantonen wat er aan de hand is. Je kunt meer verdiepen dan bij een normale röntgenfoto. Ik vond die techniek leuk, omdat je hier heel snel een beeld kunt schetsen van de situatie van een patiënt. Daar kan de dokter vervolgens weer verder mee. Je komt hele interessante dingen tegen, vaak dingen die je nog niet eerder gezien hebt. Dat vind ik fascinerend.”

Schakelen met artsen

“Ik maak CT-scans voor elk specialisme. De ene dag werk ik met kinderen, de andere dag op de SEH. Bij een groot trauma vraagt de arts bijvoorbeeld om een hoofdscan, halsscan of om een longembolie uit te sluiten. Het is heel uitdagend om dan met de arts te schakelen wat we het best kunnen doen. We zijn natuurlijk een academisch ziekenhuis, dus je komt soms ingewikkelde en heftige situaties tegen. Dat kan soms pittig zijn, maar het geeft meer diepgang in m’n werk.”

CT interventies

“We doen ook steeds meer CT interventies”, vertelt Alle. “Een echo geeft bij longen bijvoorbeeld geen structuren aan, CT wel. Dus als er een longpunctie uitgevoerd wordt, ondersteunen wij daar met CT bij. Dan heeft de arts beter beeld en kan hij precies zien waar hij moet zijn. Dit doen we ook voor abcesdrainages. Je merkt dat er steeds meer mogelijk is.”

“De ene dag werk ik met kinderen, de andere dag op de SEH. Dat kans soms pittig zijn, maar het geeft meer diepgang in m’n werk.”

Apparatuur testen

Ook het werken met de nieuwste technieken spreekt Alle aan in zijn werk: “We zien vaak als één van de eersten de nieuwste apparatuur en technieken. We worden weleens gevraagd om nieuwe apparatuur te testen en onze mening te geven. Dat vraagt veel kennis, maar wel super leuk om te doen. Sowieso vind ik het heel bijzonder om steeds weer nieuwe stappen in behandelmethodes van patiënten mee te maken. De zorg en dus ook mijn vak blijft zich ontwikkelen.”

Word onderdeel van ons team!

Wil jij, net als Alle, werken als radiodiagnostisch laborant in het Erasmus MC en wil jij je specialiseren in CT techniek? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Naar de vacature