Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 09-12-2020

Kirsten Offereins-van Harten is radiotherapeutisch laborant. "Dat betekent dat ik de bestralingsbehandeling uitvoer voor kankerpatiënten." Ze vertelt meer over haar werk bij het Erasmus MC Kanker Instituut. 

Kirsten, radiotherapeutisch laborant Erasmus MC

Veilig behandelen

"Ik bereid de behandeling voor en begeleid de patiënten tijdens de behandeling", vertelt Kirsten. "Ook doe ik de CT-scan ter voorbereiding, waarmee we kijken welke gebieden in het lichaam we veilig kunnen behandelen met radiotherapie. Dit doe ik nu allemaal een jaar."

Sociaal en medisch beroep

"Ik heb eerst Biologie gestudeerd. Daar zat ik vooral in het lab, dat vond ik niet zo bij mij passen. Ik wilde graag meer contact met patiënten." Dat heeft Kirsten nu. "Mijn werk is medisch, ik leer hier namelijk erg veel over oncologie. Maar het is ook sociaal. Ik zie zo'n 25 patiënten op een dag. Het mooie van het beroep is dat mensen vaak voor een langere tijd komen. De bestraling duurt ongeveer een kwartiertje, maar soms moeten ze iedere dag een behandeling volgen en komen ze wekenlang. Je bouwt echt een band met ze op."

“Onze patiënten zitten in een heftige periode van hun leven. Je bouwt echt een band op met patiënten.”

Kleinere veiligheidsmarges

Het is een verantwoordelijke baan, volgens Kirsten. "Als je fouten maakt, dan kunnen ze grote gevolgen hebben. Je moet goed op blijven letten en gefocust blijven. Het is ook een vakgebied met veel verandering. Wij gebruiken bijvoorbeeld altijd een kleine veiligheidsmarge, omdat het lichaam elke dag van binnen een klein beetje anders is. Het gebied dat we bestralen controleren we daarom eerst met een CT-scan. Die veiligheidsmarges worden door de ontwikkelingen in het vakgebied steeds kleiner. Het is ook uitdagend om deze beelden te beoordelen, omdat kleine veranderingen een heel ander beeld kunnen geven. Gelukkig maken we deze beslissingen nooit alleen, maar altijd in overleg."

Grapje maken

"Veel mensen die bij ons komen, zitten in een heftige periode van hun leven. Je merkt dat je echt iets voor deze mensen kan betekenen. Ik heb een luisterend oor voor ze, ik maak een grapje of ik geef ze advies. De patiënten kunnen heel blij worden van dit soort kleine dingen en daar krijg ik veel energie van."

Word onderdeel van ons team!

Ben jij radiotherapeutisch laborant of verpleegkundige en lijkt het werk van Annette of Hanneke jou wel wat? Bekijk dan onze vacatures en ontdek jouw mogelijkheden! 

Naar de vacature