Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 09-12-2020

“Na de middelbare school zocht ik een vervolgopleiding waarbij ik kon leren én werken”, vertelt Radiotherapeutisch laborant Wilhelm den Toom. Die opleiding vond hij bij het Erasmus MC Kanker Instituut. Hij vertelt er meer over. 

Wilhelm, radiotherapeutisch laborant

Op het lijf geschreven

“Ik wilde ergens terechtkomen waarbij de koppeling met de praktijk gemaakt wordt. Na wat zoekwerk kwam ik uit bij het Erasmus MC Kanker Instituut, waarbij je opgeleid kan worden tot radiotherapeutisch laborant. Dat leek me heel interessant, want je bent technisch bezig in een medische setting dus je helpt er ook patiënten mee. Deze opleiding was me op het lijf geschreven. Na drie jaar heb ik de opleiding afgerond en ben ik aan de slag gegaan als radiotherapeutisch laborant in het Erasmus MC. 

Bestralingsplan opstellen

"Ik doe alle werkzaamheden rond bestralingen", gaat Wilhelm verder. "Van de voorbereiding tot aan het einde van de laatste bestraling. Het gaat dan bijvoorbeeld om het maken van de eerste CT-scan en het helpen bij het opstellen van het bestralingsplan, maar ook om het bestralen zelf. Verder hou ik me bezig met voorlichting: wat kan de patiënt verwachten? Je bouwt soms echt een band op met de patiënt. In mijn baan werk ik vooral samen met de arts die voor de patiënt de passende behandeling opstelt en de klinisch fysicus die de juiste dosis voor de bestraling bepaalt en controleert."

Constant bijscholen

De ontwikkelingen in dit vak volgen elkaar snel op, volgens Wilhelm: "Procedures veranderen en ook de wetgeving verandert. Dat houdt het werk leuk, maar het is ook pittig om al die veranderingen bij de houden. Je bent als radiotherapeutisch laborant dus voortdurend aan het bijscholen. Het bezoeken van congressen hoort daar ook nog bij."

Volop in ontwikkeling

Wilhelm geniet nog iedere dag van zijn werk. "Zoals ik net al zei: het vak is volop in ontwikkeling. Er worden allerlei onderzoeken gedaan op het gebied van Radiotherapie en de computers waarmee ik werk worden ook steeds geavanceerder. Jer bent als laborant dus constant aan het innoveren. Wat ik een paar jaar geleden deed, is nu alweer achterhaald. Er komen steeds nieuwe technieken en programma's bij en dat maakt het vak heel afwisselend. Mede daarom vind ik mijn werk, na ruim dertien jaar, nog steeds uitdagend!"

Word onderdeel van ons team!

Ook graag techniek en zorg combineren? Ontdek jouw mogelijkheden!

Bekijk vacature