Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 05-05-2021

Op de Spoedeisende Hulp van Erasmus MC zie je de meest complexe, zware gevallen voorbijkomen. Multi-traumapatiënten die je in andere ziekenhuizen mogelijk zelden of nooit tegenkomt. We zijn niet voor niets hét traumacentrum van de regio Zuid-West Nederland. Hoe is het op zo’n SEH te werken? Drie SEH verpleegkundigen delen hun ervaringen.

Hollen of stilstaan

Britt Ketting - Lagerlöf (34) begon haar carrière als verpleegkundige in de psychiatrie en verslavingszorg. Maar het ziekenhuis bleef lonken. “Dat trok me altijd al en vond ik toch leuker.” Ze startte op de Cardiologie. “Ik had eerst geen idee wat al die groene hobbels op de monitor betekende. Gelukkig weet ik inmiddels dat het de hartslag is, haha.”

Inmiddels werkt Britt alweer 6 jaar met veel plezier op de SEH. “De interesse voor de SEH is geleidelijk sterker geworden. Ik ben er een beetje ingerold, maar dit werk is fantastisch. Het is hollen of stilstaan, maar dat vind ik heerlijk.”

“Het mooist aan mijn werk vind ik dat je elke dag een belangrijke rol speelt in iemands leven. Soms red je iemands leven, soms houd je alleen even een hand vast. Als een patiënt zegt: ‘dankjewel voor de goede zorgen’, heb ik mijn werk dus goed gedaan.”

seh verpleegkundige erasmus mc
“Je speelt elke dag een belangrijke rol in iemands leven.”

Britt, SEH verpleegkundige

Hét Traumacentrum

Dat Stef Zorg (29) in het ziekenhuis werkt is met zijn achternaam niet zo gek. Hij werkte voorheen op een IC in een ander ziekenhuis, dus het acute karakter in zijn werk was hij al gewend: “Ik wilde iets meer afwisseling, dus is de SEH een logische volgende stap.” Hij koos bewust voor het Erasmus MC. “Ik wilde niet terug in complexiteit. Dan is de stap naar het Erasmus MC snel gemaakt.”

“Het leuke aan deze SEH vind ik dat we het traumacentrum van de regio zijn. We zien hier de meest heftige dingen. De adrenaline giert door mijn lijf als ik hoor dat er een groot trauma aankomt en we moeten opschalen. Dat we klaar staan als die patiënt binnenkomt en we het natuurlijk tot een goed einde brengen.”

Als SEH verpleegkundige ben je coördinator bij dit soort acute situaties. “Dan ben jij het aanspreekpunt voor de ambulance en de meldkamer. Jij zorgt dat alles bij elkaar komt. Dat is een cruciale, maar hele toffe rol.”

seh verpleegkundige erasmus mc
“De adrenaline giert door mijn lijf als ik hoor dat er een groot trauma aankomt”

Stef, SEH-verpleegkundige

Acute zuster

Saskia Frank – van der Veen (33) hoort naar eigen zeggen inmiddels bij het interieur van het Erasmus MC. Ze deed hier haar opleiding en groeide door naar de SEH. “Dit paste goed bij mij. Het acute karakter, snel schakelen, de samenwerking met de verschillende (SEH) artsen, de diverse patiëntencategorieën. Je wordt continu geprikkeld.”

“Het klinkt misschien cliché, maar iedere dag is anders”, gaat Saskia verder. “We hebben elke dag een andere functie. De ene dag sta je bij de kinderen, de andere dag bij de volwassenen. Maar je kunt ook ingedeeld worden op de acute zorg, triage of coördinatie.”

Als SEH verpleegkundige bij Erasmus MC zie je dus heel veel. “Van een enorm acute situatie tot een kindje met een heel zeldzaam ziektebeeld. De uitdaging is om snel te herkennen wat iemand heeft en direct te kunnen handelen. Ik ben echt trots dat ik hier werk. Je doet veel kennis op en leert iedere dag bij, mooi om daar onderdeel van te zijn.”

De adrenaline is de grootste drijfveer van Saskia. “Ik ben echt een acute zuster. Je moet het in je hebben. Daadkrachtig zijn en humor hebben. Die combinatie is heel belangrijk.”

seh verpleegkundige erasmus mc
“De uitdaging is om snel te herkennen wat iemand heeft en direct te kunnen handelen.”

Saskia, SEH-verpleegkundige

Volg de SEH op Instagram

Wil je de avonturen van Britt, Saskia en Stef op de SEH van het Erasmus MC volgen? Volg het Instagramaccount @seh_erasmusmc en blijf op de hoogte van het mooie werk van onze SEH verpleegkundigen.

Iets voor jou?

Ben jij verpleegkundige en wil jij werken op een plek waar je verzekerd bent van adrenaline? Kom dan eens een dagje meelopen en ontdek jouw mogelijkheden op onze SEH!

Lees verder