Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 09-07-2018

Simone (28) is IC Kinderverpleegkundige in opleiding bij het Erasmus MC-Sophia. Tijdens dit opleidingstraject wordt zij klaargestoomd om te werken binnen de acute zorg voor kinderen.

Simone, IC Kinderverpleegkundige in opleiding

“In mijn eerdere functie als kinderverpleegkundige merkte ik dat ik het heel leuk vond om in acute situaties te werken en om continu getriggerd te worden klinisch te beredeneren. Ik ben me toen gaan verdiepen in de vervolgopleiding tot IC Kinderverpleegkundige en mocht een dagje meelopen op de IC Kinderen in het Sophia. Ondanks dat het een grote afdeling is, vond ik het meteen een heel hecht, gezellig en goed benaderbaar team. Dit was voor mij doorslaggevend om te gaan voor deze nieuwe uitdaging.”

Stapje voor stapje

“Wat ik heel fijn vond is dat je heel geleidelijk start met werken op de IC Kinderen. Eerst kijk je alleen maar mee en word je aan de hand meegenomen. Dan mag je zelf laag complexe patiënten verzorgen met een collega die continu met je meekijkt. Gaat dit goed, dan ga je de patiënten verzorgen die intensievere zorg nodig hebben. Nu ik een halfjaar verder ben in mijn opleiding kan ik patiënten zelfstandig verzorgen. Deze fijne opbouw geeft zelfvertrouwen. Want simpele dingen zoals een luiertje verschonen kun je in eerste instantie gewoonweg niet, terwijl je wel al kinderverpleegkundige bent.”

Vertrouwen geven

“Voor kinderverpleegkundigen zal het werk in grote lijnen herkenbaar zijn, maar toch is het op de IC Kinderen heel anders. Je hebt meer een regierol dan een ondersteunende rol. In acute situaties moet je jezelf continu kunnen afvragen waarom iets wel of niet werkt en altijd je ogen en oren openhouden. Omdat je met heel wat machines en apparaten werkt vraagt dit werk ook om technisch inzicht. En ook hier is de begeleiding van ouders heel belangrijk. Vaak is een situatie van een kind zo onzeker, dat je hierin heel veel voor ouders kunt betekenen. Kleine dingen als een oogje schoonmaken is voor hen iets heel groots. Ouders vinden het in eerste instantie allemaal heel eng, heel begrijpelijk natuurlijk. Maar als je ze dan kunt vertellen dat ze hun kind gewoon een kusje kunnen geven bij het weggaan, geef je ze weer een beetje vertrouwen. Dat is ontzettend mooi om te zien.”

“Vaak is een situatie van een kind zo onzeker, dat je hierin heel veel voor ouders kunt betekenen.”

Heftige momenten

“Je maakt best heftige dingen mee op de IC Kinderen, want hier liggen kinderen uit de hele regio met de meest complexe aandoeningen. Maar als verpleegkundige kun je in iedere situatie – ook als het niet goed afloopt – zoveel voor ouders betekenen. Je bent erbij op het moment dat de vloer onder hen weg zakt. Op dat moment ben je er voor ze en probeer je hen zo goed mogelijk op te vangen. Dat geeft ook wel een zekere voldoening. Als team staan we er altijd met z’n allen. Ik vind het heel fijn om het, aan het eind van een heftige dag, met mijn collega’s van me af te praten. Dan kan ik het ook loslaten. Doordat je hier heel veel meemaakt waardeer je ook meer de kleine dingen in het leven. Je leert de kleine geluksmomentjes te zien en dankbaar te zijn voor wat je hebt.”

Kennis overdragen

“Ik werk met ontzettend veel plezier in het Erasmus MC-Sophia. Als ik straks gediplomeerd IC Kinderverpleegkundige ben, wil ik me hier verder ontwikkelen. Met de ervaringen en kansen die ik nu krijg, kan ik straks ook weer studenten helpen en mijn kennis aan hen overdragen. Het is gewoon een heel mooi vak.”

Word onderdeel van ons team

Wil jij ook de vervolgopleiding tot IC Kinderverpleegkundige gaan doen in het Erasmus MC - Sophia? Bekijk onze vacature en solliciteer direct!

Naar de vacature