Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 28-10-2019

Jim Hoeseinbakas (58) is medewerker steriele medische hulpmiddelen bij Erasmus MC. Naast zijn dagelijkse werk, is hij ook regelmatig in het buitenland om zijn brede kennis over hygiëne over te dragen. Hij vertelt meer over zijn indrukwekkende loopbaan.

Jim, sterilisatiemedewerker Erasmus MC

Dienstplicht

Jim werd geboren in Suriname en verhuisde op zijn 18e naar Nederland. Hij begon al snel aan de opleiding tot apothekersassistent, tot hij werd opgeroepen voor het leger: “Ik kwam terecht bij de Geneeskundige Troepen, waar ik ambulancechauffeur en verpleger was. Ik was eigenlijk heel erg op m’n plek. Na 9 maanden werd ik ingedeeld bij de dienst militaire gezondheidszorg en kreeg ik de mogelijkheid om een opleiding te volgen en in dienst te gaan als beroepsmilitair bij Defensie. Die kans pakte ik direct.”

Hygiëne preventie

Hij leerde er alles over hygiëne, in de breedste zin van het woord: “Ik was vooral bezig met hygiëne en preventie binnen de gezondheidszorg. Denk aan ongediertebestrijding bij kazernes. Ik kon overal mijn vak uitoefenen en mijn kennis overdragen. Ontzettend gaaf.” Maar Jim wilde meer: “Ik wilde weten hoe men omging met hygiëne in het ziekenhuis. Na enig onderzoek kwam ik voor het eerst in aanraking met de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) en alles wat hierbij hoort. Toen is het balletje heel snel gaan rollen.”

Verder ontwikkelen

Jim schreef zich in voor de opleiding tot sterilisatiemedewerker en werd snel daarna aangenomen bij een ziekenhuis in Den Haag: “Daar heb ik 16 jaar met veel plezier gewerkt. Totdat ik hoorde dat ze bij het Erasmus MC mensen nodig hadden. Dat leek me ontzettend gaaf, omdat bij Erasmus MC intensievere operaties uitgevoerd worden en er dus ook andere hulpmiddelen gebruikt worden. Bijvoorbeeld scopen en plasma sterilisatie, waar ik nog nooit eerder mee gewerkt had. Ik wilde me verder ontwikkelen, dus zo gezegd zo gedaan.”

Kennis overdragen

Als medewerker steriele medische hulpmiddelen reinig, desinfecteer en steriliseer je alle medische hulpmiddelen die op operatiekamers en poliklinieken gebruikt worden, vertelt Jim. “Er vinden hier bijzondere en complexe operaties plaats, wat het Erasmus MC buitengewoon innovatief maakt. Elk hulpmiddel vraagt om speciale reiniging. Dat maakt het werk zeer belangrijk en uitdagend voor mij. Inmiddels ben ik ook meewerkend leidinggevende en kan ik mijn kennis verder overdragen aan (nieuwe) collega’s. Dat vind ik heel leuk.”

Rode draad

Kennis overdragen en nieuwe dingen leren is de rode draad in het leven van Jim. Vakanties gebruikt hij dan ook het liefst om in een ander land o.a. vrijwilligerswerk te doen: “Ze hebben in het buitenland vaak mensen nodig met ervaring op het gebied van hygiëne en sterilisatie. “Ik vind het leuk om te werken in een andere omgeving en te kijken hoe andere ziekenhuizen, soms in de meest barre omstandigheden, te werk gaan. In bepaalde landen kunnen sterilisatiemedewerkers enorm veel met minimale middelen. Bijvoorbeeld weinig wasmiddelen, tekort aan water of wisselende toevoer van elektriciteit. Ik bewonder die creativiteit.”

“Ik wilde weten hoe men omging met hygiëne in het ziekenhuis. Zo kwam ik voor het eerst in aanraking met de Centrale Sterilisatie Afdeling.”

Prachtige leerschool

“Die ervaringen neem ik ook mee in mijn werk hier bij Erasmus MC. Dat ik zo duidelijk met eigen ogen de verschillen en overeenkomsten kan zien tussen onze hightech omgeving en de omstandigheden in bijvoorbeeld Aruba of Kenia, maakt me een rijk mens.”

Jim heeft een boodschap voor zijn toekomstige collega’s: “Als je wilt werken op hoog niveau, ben je hier aan het juiste adres. Het Erasmus MC is voor iedereen een prachtige leerschool.”

Word onderdeel van ons team!

Wil jij, net als Jim, werken als sterilisatiemedewerker op de grootste CSA van Europa? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Naar de vacature