Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 30-07-2019

Ricardo Smulders (29) is medewerker steriele medische hulpmiddelen op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van Erasmus MC. Wat doet deze afdeling eigenlijk? Ricardo legt het uit en vertelt waarom hij voor dit vak koos.

Ricardo, csa medewerker, Erasmus MC

Interesse in menselijk lichaam

Ricardo werkte eerst als filiaalmanager in een kledingwinkel, maar vond het na jaren tijd voor een nieuwe uitdaging: “Een vriend attendeerde me op de vacature van sterilisatiemedewerker in opleiding bij Erasmus MC. Ik wist eerst niet zo goed wat het inhield, maar ik heb altijd interesse gehad in het menselijk lichaam en alles daaromheen. Dus dit leek me wel wat en voor ik het wist was ik aangenomen.”

Reinigen van hulpmiddelen

In deze functie reinig, desinfecteer en steriliseer je medische hulpmiddelen voor alle OK’s en poliklinieken van het Erasmus MC: “We rouleren over verschillende ruimtes. In de vuile ruimte reinigen en desinfecteren we alle hulpmiddelen. Eerst handmatig voorreinigen en vervolgens gaat het in speciale wasmachines. Daarna komen de hulpmiddelen in de inpakruimte waar we alles nauwkeurig controleren of het daadwerkelijk schoon is en functioneert. Vervolgens maken we de sets op zoals we met de OK hebben afgesproken. Als laatst gaan de sets op een kar in de sterilisator en is het klaar voor de operatie- en behandelkamers.”

“Zonder CSA geen operatie. Ik vind het heel leuk om daaraan bij te dragen.”

Operatie mogelijk maken

Het Erasmus MC heeft de grootste en meest innovatieve OK van Nederland. Dat merkt Ricardo in zijn dagelijkse werk: “Het aanbod aan instrumentarium is groot en vaak complex. Op de OK wordt de nieuwste apparatuur gebruikt, bijvoorbeeld de Da Vinci Robot. Dat vraagt speciale reiniging, maar dat geldt eindelijk voor alle apparatuur. Het maakt het werk heel divers.”

Zodra er nieuwe medische hulpmiddelen door de OK gebruikt gaan worden, krijgen Ricardo en zijn collega’s klinische lessen: “Wij zien de nieuwste hulpmiddelen en technieken eerder dan de mensen op de OK. We worden dan getraind in hoe bepaalde hulpmiddelen gereinigd moeten worden. Dat is super interessant. Ik wist, voordat ik hier kwam werken, niet wat er allemaal bij een operatie komt kijken. Er moet zoveel gebeuren om die operatie mogelijk te maken. Zonder CSA geen operatie. Ik vind het heel leuk om daaraan bij te dragen.”

Indrukwekkende groei

Ricardo is net een maand gediplomeerd, maar heeft nu al een senior functie te pakken. Een indrukwekkende groei: “Dat is inderdaad best snel gegaan. Een leuke uitdaging en een mooi compliment natuurlijk. In deze functie zorg ik ervoor dat het proces soepel blijft verlopen. De OK geeft aan wat ze nodig hebben voor een operatie en ik zorg dat de CSA het op tijd klaarlegt. Vanuit mijn vorige functie als filiaalmanager had ik al ervaring met coördineren, dus het ligt me goed. Ik vind het leuk om alles uit mijn carrière te halen. Er zijn hier altijd mogelijkheden om te groeien.”

“Wij zien de nieuwste hulpmiddelen en technieken eerder dan de mensen op de OK.”

Mooie springplank

Ricardo’s verdere ambities? Ooit zelf op de OK staan als operatieassistent: “Dat lijkt me heel tof. Werken op de CSA is een mooie springplank naar de OK. Je hebt al veel anatomie gehad in je opleiding en je kent het instrumentarium. Dat is een goede basis. Maar voorlopig blijf ik nog lekker hier. Ik ga elke dag met heel veel plezier naar m’n werk”, sluit Ricardo af.

Word onderdeel van ons team!

Ben jij medewerker steriele medische hulpmiddelen en wil je bij de grootste en misschien wel meest innovatieve CSA van Nederland werken? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Naar de vacature