Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 09-06-2021

Onze Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) is misschien wel een van de belangrijkste afdelingen in het Erasmus MC. Zonder deze afdeling, geen operaties. Medewerker steriele medische hulpmiddelen Sasja van der Kooij (33) vertelt wat haar werk hier zo leuk maakt. 

Sterilisatiemedewerker, sasja, Erasmus MC

Koppie erbij houden

Werken op de CSA is niet perse het eerste waar je aan denkt als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Toch kwam Sasja al snel terecht bij de functie van medewerker steriele medische hulpmiddelen: “Ik wilde iets nieuws, maar wel iets met genoeg uitdaging. Na een tijdje zoeken op internet kwam ik een video tegen van het Erasmus MC over de CSA. Alles viel voor mij op z’n plek. Zoveel afwisseling en toch verantwoordelijk werk. Iets waar je je koppie erbij moet houden.”

Enthousiast

“Het Erasmus MC had op dat moment geen plek voor leerlingen, maar een ander ziekenhuis in de regio gelukkig wel. Daar heb ik een leer-/werktraject gevolgd.” Na haar opleiding maakte Sasja al snel de overstap naar het Erasmus MC: “Ik werd in eerste instantie enthousiast van het verhaal van het Erasmus MC, dus ik wilde daar uiteindelijk graag werken. En dat is gelukt!”

“Wij zorgen dat alle medische hulpmiddelen klaar zijn voor gebruik.”

Verschillende plekken

Als medewerker steriele medische hulpmiddelen reinig, desinfecteer en steriliseer je medische hulpmiddelen voor alle OK’s en poliklinieken van het Erasmus MC, vertelt Sasja. “We zorgen dat medische hulpmiddelen klaar voor gebruik zijn en controleren of alles nog goed werkt. Het leuke vind ik dat je altijd op verschillende plekken werkt. De ene keer in de vuile ruimte waar we alles reinigen en desinfecteren, de andere keer bij de scopen van Maag-, Darm-, en Levercentrum. En weer een andere keer in de inpakruimte waar we alles controleren en de OK-netten inpakken.”

Klinische lessen

“Je bent hier nooit uitgeleerd”, gaat Sasja verder. “We zijn een academisch ziekenhuis met een heel groot en innovatief OK-complex, dus als er nieuw instrumentarium wordt ingezet, lopen wij voorop. We krijgen klinische lessen over hoe het werkt en hoe wij het moeten gebruiken. Wij zijn vaak de eerste die het zien, heel interessant.”

Snel doorgroeien

Bovendien zijn de doorgroeimogelijkheden hier oneindig, volgens Sasja. Niet voor niets had ze binnen no-time een senior functie achter naar naam staan. “Daar ben ik best trots op. Ik doe mijn werk blijkbaar goed”, zegt een bescheiden Sasja. Ze is een aantal dagen in de week dag-oudste. “Dat betekent dat ik de schakel ben tussen de OK en de CSA. Wie heeft wat wanneer nodig, is het spoed? Ik vind het heel leuk om dat allemaal te regelen en te coördineren.”

Goed geregeld

Sasja heeft het dus goed naar haar zin: “Niet alleen het werk is tof, maar ook de arbeidsvoorwaarden zijn hier goed. Je werkt hier bijvoorbeeld ook onregelmatige diensten. Dat moet je leuk vinden, maar je krijgt er wel ORT voor. Best een flink voordeel. Daarnaast betaalt het Erasmus MC een groot deel van je pensioensopbouw (70%). Ook dat vind ik belangrijk. Het is hier gewoon goed geregeld.”

Sasja’s verdere toekomstplannen? “Misschien ooit zelf op de OK. De CSA is een goede basis, maar voorlopig ben ik even uitgeleerd en doe ik mijn werk met heel veel plezier.” 

Word onderdeel van ons team!

Ben jij medewerker steriele medische hulpmiddelen en wil je bij de grootste en misschien wel meest innovatieve CSA van Nederland werken? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Naar de vacature