Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 27-01-2021

Sabrina de Rooij (35) en Maik van Enckevort (47) werken als verpleegkundig consulent bij het Centrum voor Thuisbeademing van Erasmus MC. Een mooie vervolgstap in hun carrière als IC verpleegkundige volgens beiden. Ze vertellen waarom.

Centrum voor Thuisbeademing Erasmus MC IC verpleegkundige

Roots op de IC

De roots van Sabrina en Maik liggen op de Intensive Care. Sabrina werkte jarenlang als IC verpleegkundige en Maik ging na zijn opleiding tot IC verpleegkundige door naar de ambulance. Beide kenden ze het Centrum voor Thuisbeademing in eerste instantie niet. Maar waarom hebben ze dan toch de overstap gemaakt?

Vrijheid behouden

“Ik was klaar voor een nieuwe uitdaging na 16 jaar op de ambulance”, begint Maik. “Maar ik wilde wel de vrijheid behouden die ik daar had en vooral niet continu tussen 4 muren werken. Via via kwam ik terecht bij het Centrum voor Thuisbeademing en na twee meeloopdiensten was ik om. De perfecte vervolgstap.”

Verpleegkundige én projectleider

Ook Sabrina was meteen enthousiast toen ze via een oud collega in aanraking kwam met het Centrum voor Thuisbeademing. “Dit werk heeft alles in zich. Je bent verpleegkundige en zorgt voor mensen die thuis beademing nodig hebben, maar tegelijkertijd een soort projectleider met een eigen caseload waar je alles voor in goede banen moet leiden. Doordat je voor het grootste gedeelte je eigen werkweek inplant geeft dit ook veel vrijheid. Geen dag is hetzelfde.”

“Dit werk heeft echt alles in zich.”

Sabrina, verpleegkundig consulent Centrum voor Thuisbeademing

Buiten Erasmus MC

Sabrina en Maik leveren dus zorg aan patiënten die in hun woonsituatie beademing nodig hebben. “Van mensen met progressieve spierziekten tot mensen met neurologische aandoeningen en alles wat daartussen zit. Heel divers werk binnen, maar vooral buiten het Erasmus MC”, vertelt Maik.

Eigen toko

“Je hebt allemaal je eigen patiënten en eigen regio”, gaat Sabrina verder. “Echt een beetje je eigen toko die je draaiende moet houden. De ene week ben je een nieuwe patiënt thuis aan het instellen op beademing en de andere week heb je kliniekdienst of draai je poli waarbij je nieuwe patiënten spreekt die in aanmerking komen voor thuisbeademing. Het is heel dynamisch, zowel qua vaardigheden als diensten.”

Kwaliteit van leveren verbeteren

Over het mooiste aspect van hun werk zijn Sabrina en Maik het eens. “Dat is de dankbaarheid. Veel patiënten hebben nauwelijks toekomstperspectief, beter worden ze niet meer. Ze zijn constant benauwd, dat is natuurlijk geen kwaliteit van leven. Door de beademing, of dit nu via een kapje of tracheostoma gaat, merken veel patiënten een betere kwaliteit van leven. Ze kunnen ’s nachts rustig slapen, waardoor ze overdag weer de normale dingen kunnen doen en kunnen genieten van het leven. Denk aan een jonge moeder die door de beademing zo lang mogelijk van haar opgroeiende kinderen kan genieten of een oudere man die nog wekelijks kan klaverjassen met zijn vrienden. Mooi toch?”

Moeilijke gesprekken

“Je moet in dit werk zelfstandig kunnen werken en beslissingen durven nemen. Jij bent de specialist”, zegt Mike. “Dat zijn soms heftige beslissingen, want er zitten grenzen aan de beademingsmogelijkheden. We gaan eerlijk het gesprek aan met de patiënt dat die grens en dus het levenseinde eraan gaat komen. Dat is soms heftig, maar wel heel fijn om ook die laatste fase op een goede manier te begeleiden.”

“Je moet in dit werk zelfstandig kunnen werken en beslissingen durven nemen. Jij bent de specialist”

Maik, verpleegkundig consulent Thuisbeademing

Uniek in Nederland

Sinds kort worden nieuwe patiënten bij het Centrum voor Thuisbeademing van Erasmus MC thuis ingesteld. Een hele mooie ontwikkeling en uniek in Nederland, volgens Maik en Sabrina. “Voorheen werden patiënten vijf dagen opgenomen op de IC om de beademing in te stellen, te monitoren en tussentijds bij te stellen om uiteindelijk comfortabel naar huis te kunnen. Tijdens de eerste Corona-golf was er geen plek meer op onze IC en liepen de wachtlijsten op. Dat moment hebben we met z’n allen aangegrepen om het thuis instellen verder te ontwikkelen. Dat was al langere tijd een wens, maar kwam nu in een stroomversnelling.”

Minder stress

“Het voordeel hiervan is natuurlijk dat deze patiënten niet meer opgenomen hoeven te worden op de IC, wat vooral door patiënten zelf als erg prettig wordt ervaren. Ze kunnen gewoon in hun eigen bed slapen en dat geeft een hoop minder stress. Echt mooi dat we dit samen voor elkaar gekregen hebben”, vertelt Sabrina trots.

Mooie vervolgstap

“Mensen denken vaak dat dit een stapje terug is als je van een IC of ambulance komt waar het altijd hectisch is, maar het is juist een hele mooie vervolgstap”, zegt Maik. “Je hebt ontzettend veel zelfstandigheid. Niet alleen patiënten, maar ook artsen vertrouwen volledig op jouw expertise. Je kunt jezelf hier heel goed verder ontwikkelen.”

“Je hebt je eigen toko die je draaiende moet houden.”

Sabrina, verpleegkundig consulent Thuisbeademing

Gezellig praatje

Dat je zelfstandig werkt, betekent overigens niet dat je geen binding hebt met je collega’s, volgens Sabrina. “We hebben elke ochtend overdracht met het team en we spreken elkaar naast de overdracht ook nog regelmatig. Voor advies, maar ook voor gewoon even een gezellig praatje. We zijn een hecht team.”

Dagje meelopen

“Als ik tijdens mijn routedienst in de auto zit, bel ik altijd wel even een collega om even te kletsen of advies in te winnen zoals je dat ook op een afdeling zou doen. Het is echt heel erg leuk werk. Dus als je geïnteresseerd bent, kom vooral een dagje meelopen en ervaar zelf hoe het is. Ik weet zeker dat je gelijk overtuigd bent!”, sluit Maik af.

Word onderdeel van ons team!

Ben jij IC verpleegkundige en toe aan de volgende stap in je carrière? Ontdek jouw mogelijkheden bij het Centrum voor Thuisbeademing!

Bekijk onze vacature