Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 24-02-2021

Verpleegkundige Amy Kooijman heeft met haar 24 jaar al een indrukwekkende groei doorgemaakt als verpleegkundige bij het Erasmus MC. Zo is ze inmiddels praktijkopleider bij de Zorgkern Beweging en neemt ze haar eigen ervaringen als student mee in haar begeleiding. Ze vertelt erover.

verpleegkundige, erasmus mc

Thuiskomen

“Als klein meisje reed ik al langs het Erasmus MC met de droom hier ooit te gaan werken”, zegt Amy. Die droom heeft ze meer dan waargemaakt. “Ik rolde vrij snel het duale traject van mijn opleiding in. Gelukkig werd ik aangenomen in het Erasmus MC, dat was tenslotte mijn doel. Dit voelde zo als thuiskomen, dat ik heb besloten om niet meer te vertrekken.”

In verbinding

Na stages op de KNO en Interne Geneeskunde kwam Amy op de Plastische Chirurgie terecht. “Het chirurgische deel van het werk trok me enorm. Toen dit specialisme uiteindelijk samenkwam met de Traumatologie en Orthopedie in de Zorgkern Beweging voelde het gelijk als een nieuwe uitdaging. Alle specialismen staan met elkaar in verbinding, maar vragen toch om andere zorg en dus flexibiliteit. Heel leuk.”

“Ieder moment kan de situatie veranderen.”

Op z'n kop

Elk specialisme heeft iets moois, volgens Amy. “Traumapatiënten kunnen snel instabiel worden, waardoor je continu alert moet zijn. Ieder moment kan de situatie veranderen. Bovendien is het enorm ingrijpend voor patiënt, omdat bijvoorbeeld een ongeval hun hele leven op z’n kop zet.”

Gemene deler

Plastische chirurgie kan daarentegen een mooie toegevoegde waarde zijn. “Bijvoorbeeld bij een borstreconstructie met een complexe voorgeschiedenis. Daarmee wordt een lang proces afgesloten en verbetert de kwaliteit van leven. Bij Orthopedie zien we vaak patiënten met een moeilijk beloop van de ziekte. Bijvoorbeeld langdurige infecties. Psychosociale zorg is hierin de gemene deler. Alles in onze zorgkern heeft te maken met het herstelproces van het bewegingsapparaat, dat is de uitdaging." 

Stabiele basis

Om kennis te maken met de uiteenlopende ziektebeelden, start je als nieuwe collega met een speciale zorgkernopleiding. “Zo ben je breed inzetbaar en heb je een goede basis om te starten.” Die basis kun je vervolgens uitbreiden met het behalen van de BIAZ-module en het Trauma-blok, vertelt Amy. “Een super mooie kans om je verder te ontwikkelen in je werk. Het gaf mij de verdieping waar ik naar op zoek was. Door dit soort kansen wordt je steeds beter in je werk en het biedt een hele stabiele basis om verder te groeien. Het inspireert ook om al je opgedane kennis in de praktijk te brengen. Mijn trauma-hart gaat in ieder geval steeds sneller kloppen.”

“Het behalen van de BIAZ is een super mooie kans om je verder te ontwikkelen en te verdiepen.”

Monitor bedden

Na het afronden van deze modules kun je ingezet worden op de zogenoemde monitor bedden. Een mooie extra toevoeging. “Hier liggen patiënten die na een IC opname nog te instabiel zijn om van de monitor af te halen. Op deze manier kunnen we de vitale functies goed in de gaten houden en de juiste zorg leveren. Verpleegtechnisch ook heel uitdagend.”

Vol vertrouwen

Maar voor de ambitieuze Amy bleef het niet alleen bij het behalen van extra modules en opleidingen. Toen er een plekje beschikbaar kwam als praktijkbegeleider wist ze meteen dat zij dit moest gaan doen. Ze begeleidt inmiddels 25 studenten Verpleegkunde en is hun steun en toeverlaat. “Het is nog maar zo kort geleden dat ik in hun schoenen stond. Ik kan me goed voorstellen hoe ze zich voelen en zo probeer ik hen ook te begeleiden. Het is zo mooi om je studenten te zien vertrekken vol zelfvertrouwen en een bak aan kennis en ervaring. Daar doe ik het voor.”

Word onderdeel van ons team

Ben jij verpleegkundige en wil je ook graag werken op een plek waar je iedere dag het beste uit jezelf kunt halen? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Bekijk de vacature