Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 05-08-2021

Chirurgisch verpleegkundige

Madelijne van Herik was naar eigen zeggen echt een chirurgisch verpleegkundige. Van interne specialismen moest ze niets hebben. Toch werkt ze nu op een afdeling waar ze beide specialismen combineert: “Ik ben stiekem ook van het interne gedeelte gaan houden, de combinatie is perfect.”

Madelijne, verpleegkundige, hpb, erasmus mc

Flink wennen

De combinatie tussen chirurgische en interne specialismen vond Madelijne bij de Zorgkern HPB. Een afdeling waar ziektebeelden rondom pancreas, galwegen en leverziekten bij elkaar komen. Inmiddels wil ze niet meer anders, maar dat ging niet helemaal van een leien dakje. “Na het behalen van mijn MBO-V diploma ging ik aan de slag in het Erasmus MC, op de afdeling Gastro-enterologie en Oncologie en Pancreas chirurgie. Met de verhuizing naar de nieuwbouw kwamen verschillende specialismen samen en begon ik op de Zorgkern HPB, wat ook voor een groot deel bestond uit interne specialismen. Daar moest ik flink aan wennen.”

Terug naar het oude nest

Madelijne moest zelfs zo wennen dat ze het Erasmus MC voor een korte periode inruilde voor een perifeer ziekenhuis. “Maar ik merkte al heel snel dat ik alles aan het Erasmus MC en mijn afdeling miste. De hectiek, de complexiteit en natuurlijk mijn collega’s. Ik wilde gewoon weer terug en gelukkig mocht dat.”

“Patiënten die ergens anders op de IC liggen, liggen bij ons ‘gewoon’ op de afdeling”

Dit is wat ik wil

“Toen ik terug kwam wist ik gelijk weer waarom ik in eerste instantie voor het Erasmus MC gekozen had: dit is waar ik voor wil zorgen, hier wil ik aan bijdragen. Patiënten die ergens anders op de IC liggen, liggen bij ons ‘gewoon’ op de afdeling. Die complexe casussen, de acute situaties. Dat is waar ik het voor doe.”

Zoeken naar de oorzaak

De zorgkern HPB bestaat dus uit zowel interne als chirurgische ziektebeelden. “Het leuke aan die combinatie vind ik dat je bij de interne nog heel erg op zoek bent naar waar klachten vandaan komen. En bij de chirurgie al werkt aan een oplossing. Je maakt vaak het hele proces mee. Iemand kan binnen komen met acuut leverfalen en diezelfde week nog gaan voor een levertransplantatie.”

Bijzonder proces

Het Erasmus MC is het grootste levertransplantatiecentrum van Nederland. Een bijzonder proces om aan bij te dragen, vertelt Madelijne. “Patiënten komen ernstig ziek binnen. Zien het vaak niet meer zitten omdat de kwaliteit van leven met de dag achteruit gaat. Ook familie maakt zich zorgen. Maar na de transplantatie zie je direct een ander mens. Het is zo mooi om hen te zien opknappen en ze zelf het ziekenhuis uit te zien gaan. Wetende dat jij daaraan hebt bijgedragen.”

Goed teamwork

“We zijn best een pittige afdeling, er gebeurt veel. Van een jonge patiënt met een tumor in de alvleesklier die niet meer beter wordt tot acute situaties. Je moet hier snel kunnen schakelen en direct met elkaar handelen als het nodig is. Ik ben altijd weer trots op ons teamwork en de kwaliteit van zorg die we leveren. We zijn een goed en hecht team.”

Eigen tempo

Madelijne snapt dat al die verschillende dingen ook kunnen afschrikken, maar volgens haar is dat nergens voor nodig. “Je hoeft niet bang te zijn dat het te overweldigend is. Je kunt namelijk alles leren, op jouw tempo. En als je hier dan een paar jaar gewerkt hebt, is het een prachtige basis voor bijvoorbeeld de IC. Loop een dagje met ons mee en je kunt zelf ervaren hoe mooi onze afdeling is.”

Word onderdeel van ons team!

Word jij de nieuwe collega van Madelijne? Ontdek jouw mogelijkheden!

Bekijk de vacature