Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 25-10-2018

Sanne van Efferen (21) is verpleegkundige op de short stay unit van Erasmus MC-Sophia. Al van kleins af aan droomt ze ervan om kinderverpleegkundige te worden en die droom komt binnenkort uit. 

Sanne, verpleegkundige short stay

Werken in het Sophia

Sinds Sanne vier jaar oud is zegt ze al dat ze in het Sophia Kinderziekenhuis wil werken. Het kwam dan ook niet uit de lucht vallen toen Sanne aan haar ouders vertelde dat ze Verpleegkunde wilde gaan studeren: “Ik wilde altijd al met kinderen werken en het liefst in het Erasmus MC-Sophia, dat kent iedereen. Hier zie je de meest complexe casussen voorbij komen. Ik wil continu uitgedaagd worden en mezelf blijven ontwikkelen. Volgens mij ben je hier nooit uitgeleerd.”

Ervaring opdoen

In juli 2018 studeerde ze af als verpleegkundige en direct daarna kwam ze terecht op de short stay unit. Ze kijkt nu al enorm uit haar volgende doel, de kinderaantekening halen: “Ik had gesolliciteerd op de opleidingsplaats voor kinderverpleegkundige. Maar ik miste werkervaring om daar direct voor in aanmerking te komen. Om alvast ervaring op te doen met kinderen, ben ik op de short stay unit gaan werken. Hier liggen kindjes die geopereerd worden en vaak dezelfde dag weer naar huis mogen. Je kan hier zonder kinderaantekening werken. Zo ben ik er straks helemaal klaar voor om in oktober 2019 aan de opleiding tot kinderverpleegkundige te beginnen.”

“Ik wil continu uitgedaagd worden en mezelf blijven ontwikkelen. Volgens mij ben je hier nooit uitgeleerd.”

Vertrouwen winnen

“Kinderen vragen een hele andere benadering dan volwassenen,” gaat Sanne verder. “Ook daar kan ik vast aan wennen. Ze zijn zo puur in hun reacties. Ze zijn ziek als ze zich niet lekker voelen, maar ze blijven ook gewoon kind. Even een spelletje spelen of een boekje lezen tussendoor. Ook de afwisseling tussen verschillende leeftijden is leuk. Met oudere kinderen ga je in gesprek, terwijl je bij jongere kindjes weer veel contact heb met ouders. De kunst is om het vertrouwen te winnen. Kinderen zijn vaak toch angstig voor mensen in witte jassen. Het is heel mooi als dat lukt.”

Meelopen op de afdeling

“De short stay is een mooie tussenstap naar de complexere zorg. Soms liggen er geen kindjes, dan mag ik alvast meelopen met kinderverpleegkundigen. Ik ondersteun het team dan waar nodig. Dat is heel fijn en leerzaam. Zo maak ik kennis met de zorg voor patiënten met complexe ziektebeelden. Deze ervaring zal straks goed van pas komen tijdens mijn opleiding.”

“De kunst is om het vertrouwen te winnen. Kinderen zijn vaak toch angstig voor mensen in witte jassen. Het is heel mooi als dat lukt.”

Schrijvende verpleegkundige

Sanne staat ook wel bekend als de Schrijvende Verpleegkundige. Op haar Facebookpagina schrijft ze blogs over wat zij meemaakt: “Het begon eigenlijk toen ik stage liep op Curaçao om het thuisfront op de hoogte te houden van mijn avonturen. Toen één van mijn berichten meer dan 1000 keer gedeeld werd, werd me duidelijk dat veel mensen geïnteresseerd waren in mijn blogs. Het is zo’n mooi vak. Laatst kreeg ik een berichtje van iemand die door mijn verhalen zeker wist dat zij ook verpleegkundige wil worden. Dat vond ik heel bijzonder.”

Meer weten over werken bij het Sophia Kinderziekenhuis?

In het oudste en grootste kinderziekenhuis van Nederland kun jij jezelf verder ontwikkelen. Ontdek al jouw mogelijkheden!

Lees verder