Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 13-03-2019

Linda Boekee (29) en Maureen Smit (26) werken samen bij de zorgkern Nierziekten en Vaatchirurgie. Een afwisselende afdeling waar veel van hun klinische blik gevraagd wordt. Ze vertellen er meer over.

Linda en Maureen, verpleegkundige Nierziekten en Vaatchirurgie
Linda (links) en Maureen (rechts)

Nierziekten en vaatchirurgie

Linda heeft al flink wat ervaring met het specialisme vaatchirurgie, maar nierziekten was voor haar nieuw toen ze vorig jaar in het Erasmus MC kwam werken. “In mijn vorige ziekenhuis werkte ik al op de afdeling Vaatchirurgie, maar de combinatie met Nierziekten maakt het hier extra leuk. Het is hier elke dag anders.”

Maureen werkt al wat langer in het Erasmus MC. Ze is hier opgeleid en nooit meer weggegaan: “Je hebt hier zoveel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met mijn laatste jaar HBO Verpleegkunde. Het is heel fijn dat je die kans krijgt.”

Meerdere aandoeningen tegelijk

Onder de zorgkern Nierziekten en Vaatchirurgie vallen verschillende interne en chirurgische ziektebeelden, vertelt Maureen: “Patiënten met chirurgische ziektebeelden hebben een hele gerichte behandeling zoals een niertransplantatie of vaatchirurgie. Bij interne ziektebeelden moet je denken aan chronische nierziekten. Die afwisseling is heel leuk. Daarnaast hebben patiënten vaak meerdere aandoeningen tegelijk. Ze hebben niet alleen een slechte nierfunctie, maar bijvoorbeeld ook diabetes.  Dat maakt het complex, maar voor ons super interessant.”

“Mensen wachten jaren op een nier. Ze komen hier vermoeid binnen, maar zijn wel opgetogen dat het eindelijk gaat gebeuren.”

Linda, verpleegkundige, zorgkern Nierziekten en Vaatchirurgie

Niertransplantaties

Erasmus MC is één van de zeven academische centra in Nederland voor niertransplantaties. In 2018 werden er maar liefst 234 niertransplantaties uitgevoerd. Linda vindt vooral de niertransplantatieopnames heel bijzonder: “Mensen wachten jaren op een nier en zijn al heel lang heel erg ziek. Ze komen hier vermoeid en verzwakt binnen, maar ze zijn wel opgetogen omdat het eindelijk gaat gebeuren. Zeker als ze samen met hun donor worden opgenomen, dat is zo mooi. Je ziet ze na de operatie gelijk opknappen. Laatst zei een patiënt na twee dagen al: ‘ik voel me helemaal herboren.’ Het geeft zoveel voldoening als ze zelf het ziekenhuis gezond weer uitlopen.”

Multidisciplinair overleg

“Door die afwisseling in ziektebeelden, werken we ook met veel verschillende artsen en specialisten samen tijdens visites en in multidisciplinaire overleggen. Zoals internisten, nefrologen en chirurgen. In die overleggen staat de inbreng van verpleegkundigen eigenlijk centraal. Omdat jij als verpleegkundige de patiënt de hele dag meemaakt, heb jij daar het beste beeld van. We bespreken de problemen en de vervolgstappen met elkaar”, zegt Maureen.

“In multidisciplinaire overleggen staat de inbreng van verpleegkundige centraal.”

Maureen, verpleegkundige, zorgkern Nierziekten en Vaatchirurgie

Totaalplaatje

“Er wordt echt naar je geluisterd,” gaat Linda verder. “Patiënten durven tegen ons iets eerlijker te zijn over hoe ze zich echt voelen. Daarnaast bespreken we ook de lopende studies. Sommige patiënten zitten wel in vijf verschillende studies. Je geeft als verpleegkundige dan nieuwe medicatie of moet extra lab afnames doen. We krijgen ook vaak klinische lessen over nieuwe studies. Dat is fijn, want dan zie je het totaalplaatje. Het is super interessant om al die ontwikkelingen mee te maken.”

Luisterend oor

“Ik vind het heel fijn dat je naast alle drukte af en toe echt de tijd kan nemen om een luisterend oor te bieden aan patiënten en familie. Bijvoorbeeld als de patiënt naar huis mag. Dat kan na een lange ziekenhuisopname best spannend zijn. Daar probeer je patiënten zo goed mogelijk in te ondersteunen”, vertelt Linda.

“Je helpt met medicatie, maar je schakelt ook hulp in als dat nodig is. Denk aan thuiszorg of fysiotherapie. Dat is echt de betekenis van mijn rol als verpleegkundige. Het is een mooi vak”, sluit Maureen af.

Word onderdeel van ons team

Wil jij net als Linda en Maureen dagelijks het verschil maken voor patiënten met slecht functionerende nieren? Ontdek jouw mogelijkheden! 

Naar de vacature