Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 20-01-2021

Vaak hebben middelbare scholieren een bijbaantje in de supermarkt of horeca, maar dat geldt niet voor Kelt Bosman (18). Hij is vrijwilliger bij het Erasmus MC om alvast ervaring op te doen in het ziekenhuis voordat hij begint aan zijn vervolgstudie Geneeskunde.

kelt, vrijwilliger bij Erasmus MC

Sfeer proeven

De ambitieuze Kelt heeft een duidelijk doel voor ogen. Geneeskunde studeren en arts worden in het Erasmus MC. Om alvast een beetje kennis te maken met het ziekenhuis werd hij vrijwilliger. “Ik wilde iets nuttigs doen en alvast een beetje sfeer proeven in het Erasmus MC. Als ik word toegelaten tot de opleiding Geneeskunde ga ik namelijk hier studeren. Daarom wilde ik ontdekken hoe dat allemaal werkt in zo’n groot ziekenhuis.”

Jongste vrijwilliger

De jongste vrijwilliger van Erasmus MC is elke vrijdag te vinden in de centrale ontvangst. “Ik heb maar weinig lessen op vrijdag en ik wilde zo graag vrijwilligerswerk hier gaan doen. Met school heb ik af kunnen spreken dat ik de les die ik mis op maandag inhaal en mijn huiswerk goed bijhoud. Heel fijn dat dat mogelijk is.”

“Ik mag de lessen die ik op school mis door mijn vrijwilligerswerk later inhalen.”

Waardevolle ervaring

Je kunt als vrijwilliger op verschillende plekken in het Erasmus MC aan de slag, maar Kelt koos heel bewust voor de centrale ontvangst. “Het werk daar is iedere week weer anders. De ene keer sta je bij de ingang van het Sophia Kinderziekenhuis waar je vooral jonge patiënten met ouders helpt en de andere keer weer bij ingang Zimmermanweg waar vooral volwassen patiënten komen. Zo leer ik ook gelijk hoe je met verschillende patiëntencategorieën omgaat, heel waardevol voor later.”

Helpen bij aanmelden

“Ik help patiënten met aanmelden bij de aanmeldzuil en zorg dat ze hun dagticket meekrijgen. Of ik help ze even op weg, zodat ze niet verkeerd lopen. Het is natuurlijk best groot hier. Ook ben ik regelmatig omloop. Dat betekent dat je mensen van en naar de afdeling begeleidt als ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Heel afwisselend dus.”

“De ervaringen die je hier opdoet, maak je ergens anders niet zo snel mee.”

Grote indruk

“In het Erasmus MC doe ik alvast ervaring op met de sociale kant van Geneeskunde”, vertelt Kelt. “Je leert inschatten hoe je patiënten moet benaderen en waar ze wel of juist geen behoefte aan hebben. Sommige verhalen die je hoort maken best indruk. Dit soort ervaringen maak je ergens anders niet zo snel mee.”

Blindengeleide hond trainen

Zo zal Kelt zijn tweede dag als vrijwilliger nooit vergeten. “Ik moest een blinde man die slecht ter been was van A naar B brengen in een rolstoel. Maar hij was niet alleen, zijn blindengeleidehond was er ook bij. Die was alleen niet gewend om naast een rolstoel te lopen. Tijdens die wandeling moesten we iedere minuut stoppen om de hond te belonen. Super mooi om mee te maken hoe hij zijn hond trainde onderweg. Dat soort persoonlijke ontmoetingen kunnen je dag maken.”

Goed op je CV

Kelt wil al zijn leeftijdgenoten aanraden om vrijwilligerswerk bij Erasmus MC te gaan doen. “Het is een hele mooie ervaring en staat goed op je cv later. Er zijn zoveel mogelijkheden hier. Geen reden meer om het niet te doen.”

Ook aan de slag als vrijwilliger naast je studie?

Studeer je nog of heb je een tussenjaar en wil jij je ook inzetten als vrijwilliger bij Erasmus MC? Je doet mooie ervaringen op en verrijkt tegelijk je eigen cv. Iets voor jou?

Naar de vacature