Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 09-08-2018

Migiel van den Bosch (48) is sinds mei vrijwilliger bij Erasmus MC. Iedere woensdag en donderdag kun je hem overal in het ziekenhuis tegenkomen. En je zal hem nooit zien zonder glimlach: "Ik heb een hart voor gastvrijheid". 

Migiel van den Bosch, vrijwilliger Erasmus MC

Ervaring in hospitality

Toen Migiel een paar jaar geleden werd afgekeurd, wilde hij alles behalve thuis gaan zitten: "Een tijdje geleden lag ik met hartproblemen in het ziekenhuis en het werk van de vrijwilligers daar sprak me direct aan. Toen mijn man Ruud mij later vertelde dat het Erasmus MC op zoek was naar vrijwilligers, heb ik me gelijk aangemeld. Ik heb een achtergrond in de horeca- en detailhandel dus mijn ervaring in de hospitality komt hier goed van pas."

Scherpe randjes eraf

"Gastvrijheid is enorm belangrijk." vertelt Migiel. "Je helpt mensen de weg te vinden, maakt tegelijkertijd een praatje en leeft mee met patiënten en bezoekers. Ik probeer de scherpe randjes van een ziekenhuisbezoek- of opname er altijd een beetje af te halen. Als ik mensen in de wachtkamer op de poli aan het lachen heb gekregen heb ik een topdag gehad. En soms hebben patiënten gewoon even iemand nodig waarmee ze kunnen praten. Dan luister je om te begrijpen en niet om te reageren. Dit werk is zo dankbaar. Iedereen zegt het, maar het is echt waar."

“Ik probeer de scherpe randjes van een ziekenhuisbezoek- of opname er altijd een beetje af te halen.”

Even slikken

Als vrijwilliger ontmoet je veel mensen en maak je soms situaties mee die je aangrijpen: "Laatst heb ik een man begeleid waar ik een ontzettende klik mee had. Hij is net getrouwd en heeft een kindje van drie. Een paar weken later kwam ik hem weer tegen en vertelde hij dat zijn vrouw van 30 jaar ongeneselijk ziek is. Ze kunnen niets meer voor haar doen. Dat was even slikken. Het is fijn dat hij dan even zijn verhaal kwijt kan en je hem kunt steunen. Dat zal me altijd bijblijven."

Vraagbaak

Migiel is het aanspreekpunt voor zijn collega-vrijwilligers bij de aanmeldzuilen en op de poli's en dat bevalt hem goed: "Ik vind het heel leuk om een vraagbaak te zijn en nieuwe vrijwilligers te begeleiden. 's Ochtends loop ik even een rondje om te kijken of alles werkt, zodat iedereen goed aan de slag kan. En als iedereen dan een goede dag heeft gehad, ga ik ook tevreden naar huis."

“Ik loop zo'n 10 kilometer per dagdeel. Een sportschoolabonnement heb ik in ieder geval niet nodig.”

Veel lopen

"Maar naast aanspreekpunt loop ik zelf ook de hele dag heen en weer om mensen van A naar B te begeleiden. Je kunt me overal in het ziekenhuis tegenkomen. Mijn conditie is een stuk verbeterd, ik loop zo'n 10 kilometer per dagdeel. Een sportschoolabonnement heb ik in ieder geval niet nodig."

Word onderdeel van ons team

Als vrijwilliger bij Erasmus MC ben je van grote waarde. Jouw impact op de dag van onze patiënten en bezoekers is groot. Is dit iets voor jou? Bekijk onze vacature en solliciteer!

Naar de vacature