Skip to main content
logo-erasmus logo-erasmus lifeline-menu facebook X linkedin instagram play pause refresh expand contract close sound mute share down angle-left angle-right slider-right slider-left search phone mail location earth external-link clock clipboard-list location print whatsapp warning hash heartbeat lifeline checkmark stethoscope calendar specialty closing-date bell
Erasmus MC
  • Gepubliceerd op 11-07-2018

René Ligthart is vrijwilliger in de loungeruimte van de kliniek Cardiologie in Erasmus MC. Hij is zelf hartpatiënt en jaren onder behandeling geweest in het Erasmus MC. Hij wilde graag iets terug doen voor de artsen en verpleegkundigen die hem zo goed geholpen hebben: “En wat is er dan mooier dan je voor hen en andere patiënten in te kunnen zetten als vrijwilliger? Ze hebben zoveel voor mij betekend!”

René - vrijwilliger

Extra goed ondersteunen

René onderging in de afgelopen 39 jaar vijf hartklepoperaties in het Erasmus MC en heeft inmiddels twee kunstkleppen die hij zelf continu hoort kloppen: “Anderhalf jaar geleden heb ik hier vijf maanden gelegen. Dan bouw je op een gegeven moment een band op met de verpleging en de artsen. Ze hebben zoveel voor mij betekend, ik wilde graag iets terug doen. Ik heb me direct opgegeven als vrijwilliger in het Erasmus MC en wilde ook heel graag op ‘mijn’ afdeling gaan werken. Dat was in het begin best wel even moeilijk. Je moet natuurlijk niet iedere keer je eigen situatie herbeleven. Maar dat gaat gelukkig heel erg goed. Ik vind het fijn dat ik weet wat patiënten hier meemaken en kan ze daardoor extra goed ondersteunen.” 

Gerust stellen

“Als vrijwilliger op de lounge ontvang je patiënten, maak je even een praatje en zorg je dat ze zich wat meer op hun gemak voelen. Mensen zijn hier natuurlijk toch altijd gespannen. Dan is het heel fijn dat iemand even de tijd voor je neemt en naar je verhaal luistert. Soms vraagt er iemand of dit een goede afdeling is. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je hier in goede handen bent en dat stelt mensen gerust. En als ik even niets te doen heb, vraag ik aan de verpleging of ik nog wat kan doen. Je moet proactief en opmerkzaam zijn. Ik vraag bijvoorbeeld ook of sommige patiënten behoefte hebben aan bezoek. Dan maak ik even een half uurtje een praatje. Ook dat is vrijwilligerswerk. Het geeft echt voldoening.”

“Ik vraag bijvoorbeeld ook of sommige patiënten behoefte hebben aan bezoek. Ook dat is vrijwilligerswerk.”

Bijzondere band

Met één patiënt heeft René een hele bijzondere band opgebouwd: “Er lag hier laatst een jongeman met precies dezelfde hartafwijking als ik heb. Hij had – net als ik – een bacterie op z’n hartklep en ik merkte op dat het niet goed met hem ging. In overleg met de verpleging ben ik een praatje gaan maken. Toen ik even weg moest om iets in de lounge te doen vroeg hij: ‘Kom je nog terug straks?’. Dat was zo’n mooi moment. Ik weet als geen ander wat hij meemaakt en wat hem nog te wachten staat. We hebben nu intensief contact en hij mag me alles vragen over mijn ervaringen.”

“Op deze manier kan ik ook mijn waardering voor het Erasmus MC geven. Mijn hart klopt letterlijk voor het Erasmus MC.”

Luisterend oor

“Het werken als vrijwilliger op de lounge in de klinieken is nog nieuw, maar je kan echt iets voor mensen betekenen. Je neemt even de tijd en biedt een luisterend oor. Een klein bedankje geeft zoveel waardering. Dat geef ik ook de nieuwe vrijwilligers mee. We hebben ook een app-groepje, zodat we elkaar op de hoogte kunnen houden en elkaar kunnen helpen als dat nodig is. Het is heel dankbaar werk en een mooie invulling van je tijdsbesteding. Op deze manier kan ik ook mijn waardering voor het Erasmus MC geven. Mijn hart klopt letterlijk voor het Erasmus MC.”

Word onderdeel van ons team

Als vrijwilliger bij Erasmus MC ben je van grote betekenis. Jouw impact op de dag van onze patiënten en bezoekers is groot. Is dit iets voor jou? Bekijk onze vacature en solliciteer!

Naar de vacature